Rodul pamantului


Imagini

ALTE DENUMIRI ALE RODULUI PAMANTULUI

Arum maculatum. Se mai intalnesc si urmatoarele denumiri: aron, barba lui Aron, cocosoaica, hriba, calindar, piciorul vitelului, porumbu cucului, ungureanca, marcet.

CE ESTE RODUL PAMANTULUI?

Rodul pamantului este o planta ce apartine familiei Araceae, de talie mica, veninoasa. Are un rizom tuberculos,bogat in fecula. Frunzele sunt lung-petiolate si sagitate. Florile sunt insirate si inconjurate de o teaca spatiforma. Fructele sunt asemanatoare cu boabele de mazare si au culoarea rosie.

Rodul pamantului se intalneste in padurile umbroase cu multa umezeala, atat la campie cat si la munte. Infloreste in aprilie-mai. Florile sunt de culoare violet.

Drogul este reprezentat de mugurii tuberculosi care apar din rizomul principal si care atunci cand ajung la maturitate de dimensiunea unei castane se desprind de planta si creaza o noua planta.

Tuberculii sunt foarte acri. Prin prajire, fermentatie, prin trecerea timpului devin comestibili pentru ca isi pierd din acreala. Au in compozitie 70% amidon, guma, mucilagiu, ulei gras, materie zaharata, saponine.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA RODULUI PAMANTULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • raceala, inflamatiile gatului, tuse, stimularea transpiratiei.

CARE ESTE MODUL DE ACTIUNE AL RODULUI PAMANTULUI?

Proprietatile medicale ale rodului pamantului sunt emeto-catartice, vomitive si purgative. Cand nu mai sunt acri, tuberculii se pot consuma ca aliment. Principiul acru este solubil in apa iar prin fierbere se pierde acreala. Alte proprietati ale rodului pamantului sunt: antiasmatic, antihemoroidal si antinevralgic. De asemenea, este si un bun antihelmetic.

Uz intern: rodul pamantului se poate folosi in caz de astm bronsic sau pentru a trata hemoroizii. Se prepara si se administreaza o tinctura din frunze si din rizom.

Uz extern: dureri exterioare diverse, rani sau umflaturi. Se fac spalaturi sau se aplica comprese cu infuzie de frunze si rizomi.

Noile cercetari au aratat ca rodu pamantului si alte plante a calitati medicinale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor cancerului si pot induce o stare mai buna de sanatate. Momentan nu exista nici un tratament cunoscut pentru cancer. In fiecare an milioane de euro se cheltuie pentru cercetari de cauze si simptome ale acestei boli. Multi oameni au incercat insa si remedii naturiste. In acest sens, se pare ca rodu pamantului poate avea beneficii inca necunoscute in intregime dar care ii pot ajuta pe bolnavii de cancer. Desi nu exista inca un remediu naturist complet pentru cancer, se pare ca, plante ca Arum maculatul si alte plante salbatice merita studiate mai amanuntit.

Rodu pamantului este cunoscut pentru atenuarea durerilor din gat. Tinctura ajuta la calmarea membraneor umflate.

Radacina este un puternic diuretic si stimulet. Este foarte folosita in acest fel si doar sub supravegherea unui profesionist in medicina naturista.

Rodu pamantului se poate aplica local, sub forma de unguent sau tinctura de radacina. Amelioreaza simptomele de reumatism. Se aplica pe piele insa trebuie avuta in vedere toxicitatea extrema a plantei. Totul se face cu grija si sub indrumarea unui profesionist.

In India se face o alifie din radacina de rodu pamantului si se foloseste in caz de febra.In India radacina se foloseste pentru a otravi tigrii.

Nu exista intotdeauna un singur remediu magic in tratarea unor boli. Cu toate acestea, ambele cai de atat, respectiv naturist si prin medicamente pot ajuta la atenuarea simptomelor unor boli cum este cancerul si pot contribui la promovarea unei bune stari generale de sanatate.

PRECAUTII IN CEEA CE PRIVESTE RODUL PAMANTULUI

Administrarea rodului pamantului in scopuri medicinale nu este sigura. Nu consumati in cantitati mari sau necorespunzator. Rodul pamantului poate provoca in aceste cazuri paralizie si chiar moarte. Nu consumati fructele niciodata. Provoaca decesul. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite contactul cu aceasta planta.

DOZE RECOMANDATE

Nu s-a stabilit o doza sigura de rodul pamantului care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.