Roiba


Autor: Anda Sabau
Imagini

Roiba mai este cunoscuta si ca rubia tinctorum, iar denumirea populara este cea de rimenele. Radacina roibei contine un colorant extrem de puternic care poate colora urina, asadar daca veti consuma roiba nu va speriati de schimabarea culorii de urina. Planta contine acid rubetirinic si purpurina pe langa o gramada de alti compusi si substante care contribuie la dizolvarea calculilor renali care s-au format in timp. Aceasta planta are si o actiune tonica si antispasmotica asupra organismului. Optati pentru un tratament naturist pe baza de roiba atunci cand doriti sa imbunatatiti functionarea rinichilor dar si a bilei. Infuzia sau maceratul pe baza de roiba ajuta la curatarea rinichilor, datorita calitatilor depurative ale acestei plante.

Precautii privind roiba!

Fitoterapeutii sustin ca administrarea roibei trebuie facuta in cantitati moderate si dozele trebuie respectate in functie de conditia medicala care se doreste a fi tratata. Atentie! Atunci cand consumati roiba pentru o perioada indelungata de timp, exista anumite efecte secundare care pot aparea precum: transpiratia in exces, urina rosiatica( datorita colorantului din radacina) si salivatie. 

Preparate pe baza de roiba:

  • Infuzie- 1 g de pulbere de frunze se adauga intr-o cana cu apa fiarta. Beti zilnic o cana de infuzie de roiba. Astfel de infuzii sunt recomandate pentru a trata amenoreea sau chiar colicile renale. 
  • Pulbere- o puteti achizitiona din farmaciile naturiste.

Roiba este un remediu eficient in tratarea urmatoarele afectiuni: litiaza urinara, cistita, colica renala, guta, tulburari menstruale( amenoreea) sau nefrite.