Roinita


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale roinitei

Melissa officinalis sau Melissae folium.

Ce este roinita?

Roinita este o planta ale carei frunze sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Roinita este eficienta pentru:

 • boala Alzheimer;
 • herpes labial (herpes labialis);
 • colici la sugari;
 • imbunatatirea calitatii somnului, caz in care este adminsitrata impreuna cu valeriana;
 • dispepsie, caz in care este administrata in combinatie cu alte plante.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta roinitei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • pierderea poftei de mancare, disconfort stomacal si intestinal manifestat prin balonare si flatulenta, anxietate, tulburari ale somnului, stare de agitatie, spasme, boala Graves, conditie medicala manifestata la nivelul glandei tiroide, stimularea fluxului menstrual, crampe, dureri de cap, dureri de dinti, inflamatii, tumori, muscaturi de insecte, nervi la stomac, isterie, ADHD.

Care este modul de actiune al roinitei?

Roinita contine anumite substante chimice ce detin efect sedativ asupra organismului, reducand in acelasi timp dezvoltarea anumitor virusi.

Precautii in ceea ce priveste roinita

Roinita nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Exista, insa, situatii in care aceasta planta poate duce la manifestarea unor efecte secundare precum stare de voma si varsaturi, dureri abdominale, stare de ameteala si wheezing.

Unele studii de specialitate au relevat faptul ca roinita poate fi administrata in siguranta copiilor cu varstta cuprinsa intre 1 luna si 12 ani.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite roinita:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. In combinatie cu anumite medicamente folosite in timpul sau dupa interventia chirurgicala aceasta planta cauzeaza o stare excesiva de sedare.

Interactiunea cu alte medicamente

 • Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Roinita cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.

Anumite sedative contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

Doze recomandate

1. Pe cale orala:

 • Pentru forme blande si moderate ale bolii Alzheimer: 60 de picaturi dintr-un extract standard de roinita, pregatit 1:1 in 45% alcool.
 • Pentru imbunatatirea calitatii somnului la adultii sanatosi: o combinatie de 80mg extract de frunze de roinita si 160mg extract de radacina de valeriana, adminsitrata de 3 ori pe zi timp de maxim 30 de zile. Aceeasi combinatie, administrata de 2 ori pe zi s-a dovedit utila pentru imbunatatirea somnului la copii.
 • Pentru dispepsie: o combinatie de frunze de menta, musetel german, chimen, lemn dulce, negelarita, angelica si ciulin, administrata in doze de 1ml de cate 3 ori pe zi, timp de 4 saptamani.
 • Pentru colici la sugari: o combinatie de 164mg de chimen dulce, 97mg de roinita si 178mg de musetel german de 2 ori pe zi, timp de 1 saptamana.

2. Uz cutanat:

 • Pentru herpes labial (herpes labialis): crema sau unguent cu 1% solutie de 70:1 extract de roinita solubil in apa si inghetat. Aplicarea se face de 2-4 ori pe zi de la primele semne ale acestei conditii medicale. Tratamentul va fi sistat dupa cateva zile de la disparitia simptomelor.