Rostopasca


Autor: george

Alte denumiri ale rostopascai

Chelidonii Herba sau Chelidonium Majus.

Ce este rostopasca ?

Rostopasca este o planta ale carei parti, uscate, impreuna cu radacina si rizomii sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Rostopasca este eficienta pentru:

  • dispepsie, caz in care aceasta planta este folosita impreuna cu alte ierburi.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta rostopascai in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • cancer, negi, iritatii cutanate sub forma de basicute, raie, pierderea poftei de mancare, raceala la stomac, hipertensiune arteriala, guta, artrita, spasme la nivelul tractului digestiv, ciclu menstrual neregulat, dureri de dinti.

Care este modul de actiune al rostopascai ?

Rostopasca regaseste in alcatuirea sa anumite substante ce au capacitatea de a incetini dezvoltarea celulelor canceroase, afectand insa si celulele normale ale organismului. Studiile preliminare au aratat faptul ca aceasta planta stimuleaza productia de bila si amelioreaza durerile.

Precautii in ceea ce priveste rostopastaa

Administrarea rostopascai pe cale orala este contraindicata intrucat aceasta planta poate cauza efecte secundare precum leziuni severe la nivelul ficatului. De asemenea, aplicarea rostopascai direct pe piele poate duce la aparitia reactiilor alergice.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite rostopasca:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice, inclusiv hepatita, sau obstructie de duct biliar.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care pot afecta ficatul (medicamente hepatotoxice)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
rostopasc poate afecta functionarea normala a ficatului. Astfel, administrarea acestei plante in combinatie cu medicamente hepatotoxice creste riscul de aparitie a leziunilor severe la nivelul ficatului.Anumite medicamente hepatotoxice contin acetaminofen, amiodarona, carbamazepina, isoniazid, metotrexat, metildopa, fluconazol, itraconazol, eritromicina, fenitoin, lovastatina, pravastatin, simvastatin, etc.

Doze recomandate

Administrarea rostopascai se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:
Pentru dispepsie - o combinatie de 1 ml de rostopasca, frunze de menta, musetel german, chimen, lemn dulce, roinita, angelica si ciulin, de 3 ori pe zi pentru o perioada de 4 saptamani.