Rozmarinul


Autor: george

Alte denumiri ale rozmarinului

Rosmarinus officinalis

Ce este rozmarinul ?

Rozmarinul este o planta aromata ale carei frunze sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Rozmarinul este eficient pentru:

  • caderea parului, caz in care este administrat in combinatie cu cimbru, levantica si cedru.

Exista posibilitatea ca rozmarinul sa nu fie eficient pentru:

  • inducerea avortului.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta rozmarinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • flatulenta, indigestie, cresterea fluxului menstrual, guta, tuse, dureri de cap, afectiuni ale ficatului si bilei, hipertensiune arteriala, dureri de dinti, eczeme sau dureri articulare si musculare.

Care este modul de actiune al rozmarinului ?

In general, rozmarinul este aplicat direct la nivelul scalpului pentru combaterea caderii parului. Cu toate ca pana la momentul actual nu s-a stabilit care este modul in care rozmarinul actioneaza pentru tratarea acestei conditii medicale, aplicarea acestei plante local duce la iritarea scalpului si intensificarea circulatiei sanguine.

Precautii in ceea ce priveste rozmarinul

Pentru majoritatea oamenilor rozmarinul nu prezinta riscuri majore daca este administrat in cantitati folosite atat in scopuri culinare, cat si terapeutice. ATENTIE: Uleiul de rozmarin, nediluat, nu este sigur pentru organismul uman putand cauza varsaturi, sangerari uterine, iritatii renale, cresterea sensibilitatii la razele solare, inrosirea pielii si reactii alergice.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite rozmarinul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care se confrunta cu atacuri de apoplexie.

Doze recomandate

Administrarea rozmarinului se face dupa cum urmeaza:

  • Pentru caderea parului (alopecia areata) - o combinatie din urmatoarele uleiuri esentiale: 3 picaturi sau 114mg rozmarin, 2 picaturi sau 88mg cimbru, 3 picaturi sau 108mg levantica, 2 picaturi sau 94mg de cedru, amestecate cu 3ml ulei de jojoba si 20ml de ulei de samburi de struguri. Aceasta combinatie trebuie aplicata in fiecare seara la nivelul scalpului. Pentru cresterea gradului de absorbtie este recomandata utilizarea unui prosop cald, pe care sa il infasurati in jurul capului. Masati timp de 2 minute.