Rubarba


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale rubarbei

Rheum officinale, Rheum palmatum, Rheum tanguticum sau Rheum rhabarbarum.

Ce este rubarba?

Rubarba este o planta din ale carei radacini si rizomi sunt pregatite unele produse medicamentoase.Rubarba este eficienta pentru:

  • herpes simplex 1, caz in care rubarba este utilizata in combinatie cu salvia (Salvia officinalis).

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta rubarbei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • indigestie, inflamatii stomacale, hemoroizi, constipatie, diaree, sangerari stomacale sau sangerari intestinale.

Care este modul de actiune al rubarbei?

Rubarba contine anumite substante eficiente pentru vindecarea virusului herpes simplex 1.

Precautii in ceea ce priveste rubarba

Administrata in cantitati folosite in scopuri culinare sau ca forma de tratament pe cale orala si pentru o perioada de maxim 8 zile, rubarba nu prezinta riscuri majore asupra organismului.

Rubarba poate cauza efecte secundare ca dureri stomacale, dureri intestinale, diaree apoasa si contractii uterine. Deasemenea utilizarea acestei plante pentru perioade lungi de timp duce la aparitia slabiciunii musculare, scaderea densitatii osoase, pierderea de potasiu din organism si ritm cardiac neregulat.

Medicii specialisti au declarat ca unul dintre pacientii ce au urmat tratamentul pe baza de rubarba s-au confruntat cu aparitia insuficientei renale. Nu exista insa suficiente informatii medicale care sa ateste legatura dintre aceasta planta si aparitia insuficienta renala.

ATENTIE: Administrarea tratamentului pe baza de rubarba nu este sigura pentru copii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite rubarba:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale, calculi renali (pietre la rinichi), dureri stomacale, obstructie intestinala, apendicita, boala Crohn, colita sau sindrom de intestin iritabil (SII).

Interactiunea cu alte medicamente

1. Digoxin
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Rubarba actioneaza intr-un mod similar laxativelor stimulante, scazand nivelul de potasiu din organism. Acest fenomen, creste la randul sau riscul de manifestare a efectelor secundare specifice digoxinului.

2. Medicamente pentru inflamatii (corticosteroizi)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite medicamente pentru reducerea inflamtiilor pot cauza scaderea nivelului de potasiu din organism. La randul sau rubarba actioneaza asemeni unui laxativ stimulant, scazand potasiul din organism. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate scadea potasiul mult sub nivelul normal.Corticosteroizii pot contine dexametazon, hidrocortizon, metilprednisolon, prednison, etc.

3. Medicamente administrate pe cale orala
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Administrat pe cale orala, rubarba detine efecte laxative, afectand in acest fel gradul de absorbtie al altor medicamente, precum si eficacitatea acestora.

4. Medicamente ce pot leza rincihii (medicamente nefrotoxice)
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Rubarba are capacitatea de a produce leziuni renale in cazul anumitor persoane, efect similar medicamentelor nefrotoxice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a leziunilor renale.Anumite medicamente nefrotoxice contin ciclosporina, aminoglicozide (amikacina, gentamicina si tobramicina), medicamente antiinflamatorii nesteroidiene - AINS (ibuprofen, indometacin, naproxen, piroxicam), etc.

5. Laxative stimulante
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrata pe cale orala, rubarba vera actioneaza asupra organismului la fel ca si laxativele stimulante, favorizand procesul de digestie. Astfel, impreuna rubarba si laxativele stimulante, pot duce la deshidratarea organismului si la scaderea nivelului de minerale. Anumite laxative stimulante contin bisacodil, crusin, ulei de castor, senna, etc.

6. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.Avand in vedere efectul laxativ al rubarbei, riscul de aparitie a diareei este crescut. Aceasta conditie medicala poate creste efectele warfarinei asupra organismului si riscul de dezvoltare a hemoragiilor.

Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Rubarba detine proprietati laxative, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata adminsitrarea simultana a celor 2 forme de tratament.Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazid, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazid, etc.

Doze recomandate

Administrarea rubarbeise face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru tratamentul virusului herpes simplex I: o crema ce contine cate 23mg/g de extract de rubaba si salvie aplicata la fiecare 2-4 ore (cu exceptia orelor in care dormiti). Tratamentul trebuie administrat incepand din ziua manifestarii simptomelor, urmand a fi continuat timp de 10-14 zile.