Salcam japonez


Alte denumiri cunoscute ale salcamului japonez sunt Styphnolobium japonicum si Sophora japonica. In medicina populara, salcamul japonez este recunoscut si prin denumirile de salcam boieresc sau sofora.

Ce este salcamul japonez ?

Salcamul japonez reprezinta un copac ale carui seminte se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii salcamului japonez in cadrul tratamentului unor conditii medicale precum anumite forme severe de diareee sau dizenterie.

Salcamul japonez, arbore care apartine familiei papilionaceelor, se cultiva ca si arbore ornamental, putina lume cunoscandu-i proprietatile medicinale. Salcamul japonez este un copac puternic, care poate sa atinga inaltimea de atreizeci de metri inaltime. Frunzele de salcam japonez sunt penat - compuse, ceva mai mari ca si dimensiune decat salcamul obisnuit, paroase pe partea inferioara si totodata, mai deschise la culoare pe aceasta parte. Florile de salcam japonez au culoare alba cu reflexe verzui si sunt grupate. Fructele de salcam japonez sunt reprezentate prin pastai de mari dimensiuni.

Valoarea medicinala, in cazul salcamului japonez, o au florile culese cu putin timp inaintea infloririi. Bobocii florali ai  salcamului japonez contin circa 20 % rutozide, compusi deosebit de importanti pentru tratarea afectiunilor de natura circulatorie. Substantele active importante continute de salcamul japonez sunt glicozidele flavonice, alcaloizii, pectinele, mucilagiile, uleiurile eterice sau rutozidele. Preparatele rezultate din florile si din bobocii de salcam japonez reprezinta remedii pentru o serie larga de afectiuni cardiovasculare. Bogatia de compusi continuti de salcamul japonez il face pe acesta un leac deosebit de util pentru tratamentele privind imbunatatirea circulatiei periferice, pentru tratarea hemoroizilor, a tulburarilor de circulatie de la nivelul articulatiilor, pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a glaucomului sau a unor afectiuni ale ficatului. Potrivit unor cunoscatori ai medicinii traditionale din Orientul indepartat, salcamul japonez se utilizeaza si pentru combaterea afectiunilor neoplazice.

Arborele de salcam japonez prezinta un ritidom crapat longitudinal, lastari glabri cu lentice proeminente, frunzele alterne imparipenat compuse cu sapte pana la saptesprezece perechi de foliole alungit eliptice pana la ovat lanceolate, cu margini intregi si pe fata inferioara de culoare verde - cenusie, cu stipe foarte mici, flori alb - galbui dispuse in panicule si fructe carnoase indehiscente, gatuite intre seminte. In scopuri medicinale se utilizeaza  bobocii florali care contin flavonoide. Florile de salcam japonez contin mucilagii, pigmenti flavonici precum quercetol - 3 - rutinozid, kampferol - 3 - soforozid, genistein - 4' - glucozid sau soforicozida si genistein - 4' - soforobiozid sau soforobiozida, pigmenti, pectine, si un alcool triterpenic cunoscut sub denumirea de soforadiol. Extractele obtinute din florile de salcam japonez au actiune antibacteriana, hemostatica, anticolesterolemica, hipotensiva, febrifuga, diuretica si tonica. Florile de salcam japonez se utilizeaza pentru tratarea hemoragiilor interne si imbunatatirea circulatiei periferice deficitare. Florile de salcam japonez se utilizeaza pentru extractia rutinei, ce reduce fragilitatea vaselor de sange.                                        

Semintele de salcam japonez au actiune emetica si hemostatica si se utilizeaza pentru tratarea hemoroizilor, dizenteriei, constipatiei, a durerilor de cap si a hipertensiunii. Semintele de salcam japonez se folosesc cu atentie deoarece au potential toxic.                                           

Extractele obtinute din frunzele de salcam japonez au efect laxativ si se utilizeaza pentru tratarea epilepsiei si a convulsiilor. Mierea de salcam japonez galben are proprietati antihemoragice, micsorand timpul de coagulare si controbuind la reglarea menstruatiei. Aceasta influenteaza, de asemenea, functiile digestive. Tinctura de salcam japonez are proprietati antimicrobiene, iar extractele din flori de salcam au manifestat efecte antiinflamatoare, antiprotozoare si antihiperglicemice. In apicultura, mierea de salcam japonez este foarte importanta ca si specie melifera.                                         

Care este modul de actiune al salcamului japonez ?

Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au reusit sa stabileasca pana la momentul actual care este modul in care salcamul japonez actioneaza asupra organismului uman.

Salcamul japonez este cunoscut si sub denumirea de arborele - de - pagode sau sofora si este originar de pe teritoriul Asiei, de unde a fost raspandit si pe teritoriul Americii si al Europei ca si arbore ornamental pentru gradini de flori si parcuri.

Arborele de salcam japonez are scoarta neteda, de culoare verde - inchisa pe perioada verii,  ramuri fara spini si coroana de forma rotunda. Frunzele de salcam japonez se aseamana cu cele ale salcamului Robinia pseudacacia, insa spre deosebire de acesta are foliolele mai mici, de forma ovala si ascutite, margini intregi si lungi de trei centimetri si late de doi centimetri. Florile salcamului japonez sunt de mici dimensiuni, lungi de 1,2 centimetri, de culoare alba - galbuie sau uneori alba - verzuie, cresc grupate sub forma de inflorescente orientate in sus si sunt foarte parfumate. Fructul de salcam japonez are forma de pastaie cu lungimea de noua centimetri, care nu se deschide si prezinta strangulari in zonele situate intre seminte.

De la salcamul japonez se recolteaza bobocii florali in momentul formarii, in luna iulie, care sunt lipsiti de aroma si miros si au culoarea verde - galbuie. In acest scop se foloseste o scara deoarece arborele este foarte inalt si se taie initial inflorescentele cu boboci. Apoi, la sol, se indeparteaza bobocii maronii, frunzele, resturile de pe axul floral si se pastreaza doar bobocii de culoare verde - galbuie. Uscarea bobocilor florali se face in locuri uscate sau in poduri bine aerisite, asezandu-se bobocii in straturi subtiri pe coli de hartie. Din patru kilograme de boboci de flori proaspete se poate obtine un kilogram de produs uscat care se pastreaza in saculeti de hartie.

Florile de salcam japonez au in continutul lor rutozida, care face parte din grupul vitaminelor P si sporeste rezistenta capilarelor. Rutozida este extrasa pentru obtinerea unor medicamente folosite in tratarea unor boli si afectiuni. Astfel, in industria medicamenteasa, florile de salcam japonez sunt utilizate pentru obtinerea unui medicament denumit rutina, care contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor sanguine.

Precautii in ceea ce priveste administrarea salcamului japonez

Studiile derulate de medicii specialisti in domeniu au relevat faptul ca pentru majoritatea indivizilor, semintele de salcam japonez nu sunt sigure deoarece pot sa cauzeze efecte secundare grave precum transpiratia fetei, intoxicatia sau chiar decesul. Femeile insarcinate sau femeile care alapteaza trebuie sa evite consumul de salcam japonez.                                            

Doze recomandate de salcam japonez                 

Stabilirea unei doze optime de salcam japonez, considerata sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de  factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derulate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.