Salvia


Autor: george

Alte denumiri ale salviei

Salvie comuna, salvie de gradina, Salvia lavandulaefolia sau Salvia officinalis.

Ce este salvia ?

Salvie este o planta ale carei frunze sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Salvia este eficienta pentru:

  • boala Alzheimer;
  • herpes labialis, caz in care se va aplica o crema pe baza de salvie si rabarbura.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta salviei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • imbunatatirea memoriei, pierderea poftei de mancare, dureri stomacale, gura uscata, dureri menstruale, astm, diaree, flatulenta, balonari, indigestie sau transpiratie abundenta.

Care este modul de actiune al salviei ?

Salvia si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste ameliorarea dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului. Aceste dezechilibre cauzeaza de cele mai multe ori boala Alzheimer.

Precautii in ceea ce priveste salvia

Salvia este poate fi administrata in siguranta in cantitati folosite pentru pregatirea unor mancaruri. Deasemenea aceasta planta nu prezinta riscuri majore daca este administrata pe cale orala pe termen scurt. ATENTIE: anumite tipuri de salvie contin substante toxice pentru organismul uman.

Exista situatii in care salvia poate cauza stare de voma si varsaturi, dureri abdominale, stare de ameteala, agitatie si wheezing. In doze mari aceasta planta duce la aparitia atacurilor de apoplexie si a afectiunilor hepatice si la nivelul sistemului nervos.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite salvia:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu epilepsie si atacuri de apoplexie;
  • persoanele diagnosticate cu diabet.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Salvia are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente care previn atacurile de apoplexie (anticonvulsive)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele administrate pentru a preveni atacurile de apoplexie afecteaza substantele chimice de la nivelul creierului, efect similar salviei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la scaderea eficientei medicamentelor administrate pentru prevenirea atacurilor de apoplexie.Anumite medicamente de acest gen contin fenobarbital, primidon, acid valproic, gabapentina, carbamazepina, fenitoin.

3. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Salvia are capacitatea de a induce stare de somnolenta si ameteala, efect similat sedativelor. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate cauza o stare excesiva de somnolenta.Anumite medicamente de acest gen contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

Doze recomandate

1. Pe cale orala:

  • Pentru boala Alzheimer: 1g de salvie pe zi, sau extract de salvie a carui doza va fi crescuta gradual pana va ajunge la 2.5mg de 3 ori pe zi.

2. Uz cutanat:

  • Pentru herpes labialis: o crema pe baza de cate 23mg extract de salvie si rabarbura, aplicata la fiecare 2 sau 4 ore. Tratamentul trebuie inceput in prima zi de manifestare a simptomelor si continuat timp de 10-14 zile.