Vinca minor sau Vincae minoris herba.
Saschiul este o planta medicinala ale carei parti (mai putin radacina) sunt folosite in diverse tratamente.
Cunoscut si sub denumirea populara de “banut”, saschiul prefera luminisurile si padurile de fag si de stejar pana la 1300m. Frunzele se recolteaza in perioada iunie-august. Este o planta erbacee mica, perena, sub 20cm inaltime, are tulpina taratoare, frunzele sunt opuse, lucioase, cu forma ovata. Florile de culoare albastra-violet infloresc primavara si uneori inca o data toamna.
Denumirea stiintifica deriva de la cuvantul latin “vincire” care inseamna “a lega”, lucru ce vrea sa sublinieze rezistenta plantei la conditii climatice severe dar si proprietatile sale terapeutice.
Frunzele de saschiu se culeg prin taierea plantei de la baza si se folosesc proaspete sau uscate.
NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA SASCHIULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:
Saschiul este antidiabetic, astringent, cicatrizant, digestiv si hipotensiv. Se recomanda in tratarea ametelilor, dereglarilor de memorie, dificultatilor intelectuale la varstnici, cefalee, insuficienta coronariana, complicatii vasculare, insuficienta cerebrala si boli ale urechii. Saschiul scade tensiunea arteriala si reduce inflamatiile.
Uz intern: saschiul se poate folosi in tratamentul anemiilor usoare, in diabet, lipsa de apetit, dificultati digestive sau chiar hipertensiune.
Uz extern: se utilizeaza contra sangerarilor nazale ( epistaxis), in angina, la diminuarea lactatiei sau pentru a calma inflamatiile glandei mamare. Frunzele zdrobite se aplica pe sanii inflamati in caz de mastita si pentru diminuarea sau oprirea secretiei laptelui atunci cand se intarca sugarul (in acest caz se administreaza si intern).
Tot extern se pot aplica comprese cu infuzie de frunze de saschiu pe zonele iritate sau inflamate, mai ales pe pielea sensibila.
Tinctura de vin din saschiu: macerati doua maini de planta uscata intr-un litru de vin, 10 zile. Beti apoi 3 paharele pe zi, dupa mese.
Desi are o multime de beneficii, unii medicii specialisti sustin ca saschiul nu este atat de sigur pentru organismul uman, putand cauza efecte secundare severe cum: sunt starile de voma si varsaturile (plus alte simptome la nivelul stomacului sau al intestinului), leziuni la nivelul nervilor, rinichilor si a ficatului. Administrarea acestei plante in cantitati mari poate determina scaderea tensiunii arteriale peste valoarea normala (hipotensiune arteriala).
Saschiul este de asemenea contraindicat in tumori cerebrale, in epilepsie, hipertensiune intracraniana, glaucom sau tulburari de ritm cardiac.
Saschiul trebuie evitat in urmatoarele cazuri:
Nu s-a stabilit o doza sigura de saschiu care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.