Schinduful


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale schindufului

Trigonella Foenum, Trigonella foenum-graecum, sau fan grecesc.

Ce este schiduful?

Schinduful este o planta ale carei seminte sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta schindufului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • diabet, nivel crescut de colesterol, nivel crescut de trigliceride, dispepsie, scaderea poftei de mancare, constipatie, rigidizarea arterelor (ateroscleroza), guta, probleme sexuale ( impotenta), febra sau chelie.

Care este modul de actiune al schindufului?

Schinduful are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al zaharurilor la nivelul stomacului precum si de a stimula producerea de insulina. Ambele efecte sunt eficiente pentur scaderea nivelului de zahar din sange in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Precautii in ceea ce priveste schinduful

Administrat pe cale orala, in scopuri medicinale, schinduful nu prezinta riscuri majore asupra organismului uman. Efectele secundare asociate tratamentului pe baza de acesta planta cuprind manifestari ca diaree, dispepsie, balonare, flatulenta si modificarea mirosului urinei. Deasemenea schinduful poate cauza congestie nazala, tuse, wheezing, umflarea fetei si reactii severe in cazul persoanelor hipertensive. Mai mult decat atat, datorita capacitatii sale de a scadea nivelul de zahar din sange, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa efectueze analize regulate a sangelui. In caz contrar exista riscul de scadere a nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal (hipoglicemie).

ATENTIE: Schinduful nu este sigur pentru copii. Unele studii de specialitate au relevat faptul ca ceaiul de schiduful poate cauza pierderea constiintei la copii.Urmatoarele persoane trebuie sa evite schinduful:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la alune, soia sau mazare verde;

Interactinunea cu alte medicamente

1. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Schinduful are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Schinduful poate sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de schinduf in acelasi timp cu medicamente anticoagulante poate duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor.Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparina, warfarina, etc.

3. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Avand in vedere efectul laxativ al schindufului, riscul de aparitie a diareei este crescut. Aceasta conditie medicala poate creste efectele warfarinei asupra organismului si riscul de dezvoltare a hemoragiilor.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de schinduf, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.

Comentarii

In medicamentele naturiste recomandate de medici pentru instalarea lactatiei se afla si schinduf pulbere. Cred ca efectul e mai puternic decat ceaiul. Cum se comercializeaza in scopul de a creste lactatia daca este contraindicat femeilor care alapteaza?
Multumesc!

Buna ziua! Va rog frumos, daca se poate, sa-mi spuneti de ce este interzis ceaiul de schinduf femeilor care alapteaza si care ar fi reactiile adverse in cazul in care este consumat in perioada alaptarii timp de 5-6 luni  zilnic? Multumesc anticipat!