Senecio aureus


Ce este planta Senecio aureus ?

Senecio aureus reprezinta o planta utilizata pentru prepararea unor produse medicamentoase. Planta Senecio aureus nu trebuie confundata cu alte plante din familia Senecio, precum cruciulita de munte, cunoscuta si sub denumirea de Senecio carpaticus sau cruciulita, cunoscuta si sub denumirea de Senecio jacobaea. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii stiintifice care pot atesta eficienta plantei Senecio aureus in cadrul tratamentului unor conditii medicale precum diabetul, hipertensiunea arteriala, spasmele, retentia de lichide, hemoragiile, menstruatiile dureroase sau neregulate.

Senecio aureus este o planta perena care infloreste in lunile Mai si Iunie. Planta a fost considerata un bun diuretic, pectic, diaforetic, tonic si ca avand o importanta actiune asupra organelor reproductive. Senecio aureus este originara din estul Americii de Nord, fiind recunoscuta pentru actiunea sa asupra organelor reproductive feminine in mod special. Se considera ca Senecio aureus are proprietatea de a ameliora iritatiile si de a normaliza activitatea organelor reproductive, redand tonusul necesar la acest nivel, fiind considerata benefica in conditiile administrarii in caz de atonie ovariana sau uterina asociate cu disfunctionalitate la acest nivel. Planta este considerata un potential remediu eficient in caz de amenoree, dismenoree, menoragie, secretii mucozale sau purulente sau dislocarea unor segmente ale aparatului genital femel. In cazul persoanelor de sex masculin, se considera ca Senecio aureus ar fi eficienta pentru eliminarea senzatiei de plenitudine si de presiune resimtita la nivelul perineului si in cazul tulburarilor functiei urinare. La persoanele de ambele sexe, se considera ca Senecio aureus ar putea contribui la ameliorarea urinarii desfasurate dificil si insotita de tenesme. Cu toate acestea, stuudiile de specialitate desfasurate pentru stabilirea proprietatilor acestei plante si pentru identificarea unei doze sigure si terapeutice pentru organismul uman se afla inca in curs de desfasurare, avandu-se in vedere in principal potentialul toxic sau chiar cargiogenic al acestei plante.

Care este modul de actiune al plantei Senecio aureus ?               

Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa stabileasca care este modul de actiune al plantei Senecio aureus asupra organismului uman.                                  

Precautii in ceea ce priveste administrarea plantei Senecio aureus

Administrarea Senecio aureus pe cale orala sau in mod direct la nivelul pielii nu este considerata sigura pentru organismul uman. Planta Senecio aureus contine substante toxice care pot sa cauzeze leziuni hepatice, sporesc riscul de aparitie a afectiunilor neoplazice si induc tulburari ale circulatiei sanguine. Planta Senecio aureus poate determina aparitia reactiilor alergice, in mod special in cazul persoanelor care prezinta un grad crescut de sensibilitate la plante precum rugina sau Senecio jacobala, crizanteme, galbenele sau margarete. Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea plantei Senecio aureus sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice si persoanele alergice la plante care apartin familiei Asteraceae / Compositae precum rugina sau Senecio jacobala, crizantemele, margaretele sau galbenelele.                         

Doze recomandate de Senecio aureus

Stabilirea unei doze optime de Senecio aureus, potrivita pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum  starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. Mai presus de atat, trebuie sa sa tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate de specialisti este foarte importanta.