Sfecla rosie


Denumirea stiintifica a sfeclei rosii este Beta Vulgaris. Beneficiile sfeclei rosii sunt cunoscute inca din perioada Antichitatii, existand dovezi ca s-a facut referire la acestea de catre Aristotel in secolul al IV-lea. Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala, care apartine familiei Chenopodiacee, in care sunt incluse sfecla de zahar, sfecla furajera, sfecla de distilerie si sfecla de gradina.

Originea sfeclei rosii se regaseste in Babilonul antic. In Evul Mediu, calatorii din Italia au adus sfecla rosie pe teritoriul Europei de Nord si a Europei Centrale de unde a ajuns in Orient si pe teritoriul Chinei. In prezent sfecla rosie este cultivata pe teritoriul Italiei, Frantei, Spaniei, Olandei, Elvetiei si a Statelor Unite.

Ce este sfecla rosie ?

Sfecla rosie reprezinta o planta ale carei radacini se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase.

Care este modul de actiune al sfeclei rosii ?

La momentul actual sunt disponibile informatii medicale care sa ateste eficienta unor substante regasite in continutul sfeclei rosii, care au capacitatea de a combate depozitele grase formate la nivelul ficatului si de a regla tensiunea arteriala. Sfecla rosie stimuleaza si activitatea sistemului imunitar imbunatatind oxigenarea tesuturilor si respiratia celulara deoarece contribuie la productia de globule rosii noi. Respiratia imbunatatita a celulelor favorizeaza mentinerea sanatatii cordului, musculaturii si nervilor. Sfecla rosie este asociata si cu revenirea la functiile normale a celulelor canceroase avand proprietatea de alterare a ratei de respiratie a acestora. Sfecla rosie stabilizeaza si pH-ul corpului, prevenind astfel contractarea infectiilor de natura bacteriana. Sfecla rosie contine acid folic si potasiu care contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la protejarea cordului si a functiei cardiace.

Sfecla rosie contine multe substante nutritive precum vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 si vitamina C, sodiul, calciul, sulful, cuprul, fierul, iodul, potasiul, acidul folic si antioxidantii. Sfecla rosie este o leguma usor dsigerabila, cu un continut bogat in apa , in proportie de 90 %, fibre si zaharuri. Culoarea caracteristica rosie - violacee este redata de pigmentii numiti saponine, care au actiune antioxidanta. Sfecla rosie are un continut bogat in substante vegetale care favorizeaza eliminarea grasimilor si in acid glutamic, aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.

Sfecla rosie este inclusa in preparate culinare precum garniturile, salatele crude sau coapte, sucuri, ciorbe de legume sau salate. Depozitul natural de vitamine si de microelemente din sfecla rosie nu sunt distruse prin fierbere, astfel ca sfecla rosie reprezinta un remediu eficient impotriva unor tulburari medicale. Continutul bogat de fier si de vitamina C al sfeclei rosii contribuie la sporirea nivelului de hemoglobina al sangelui. Anemia si bolile grave ale sangelui se pot ameliora prin consumarea zilnica a sfeclei rosii, care are contributii si in ceea ce priveste intarirea peretilor vasculari. Consumata in mod regulat, se considera ca sfecla rosie previne si trateaza leucemie, afectiunile neoplazice pulmonare, afectiunile neoplazice colono - rectale si afectiunile neoplazice gastrice ca urmare a continutului sau bogat in substante antioxidante. Radacina sfeclei rosii are efecte impresionante in terapia cancerului de prostata, cancerului testicular si a cancerului mamar.

Continutul bogat in potasiu si acid folic al sfeclei rosii este benefic persoanelor afectate de tulburari cardiace. Sfecla rosie regleaza tensiunea arteriala si favorizeaza buna functionare a musculaturii cardiace. Prin consumarea sfeclei rosii, nivelul de colesterol din sange se poate mentine la cote normale. Frunzele de sfecla rosie sunt recomandate, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor osteoporozei.

Continutul bogat in microelemente al sfeclei rosii o recomanda ca un mojloc de detoxifierea si de intarire a sistemului imunitar al organismului. Pentru ameliorarea simptomelor de raceala si de gripa se recomanda consumarea a doua pahare cu suc de sfecla rosie. De asemenea, sfecla rosie aduce contributii la tratamentul parodontozei. In cazul sindromului de oboseala postvirala, sindromului de oboseala cronica, febrei glandulare sau  a perioadelor de recuperare in urma unor boli grele se recomanda consumul sucului din sfecla rosie, mar si telina.

Sfecla rosie este recunoscuta ca si stimulent digestiv si hepatic, astfel tulburarile ficatului pot fi ameliorate prin consumul de sfecla rosie. Steatoza hepatica sau ficatul gras, ficatul obosit sau lenes si starile infectioase ale ficatului pot fi ameliorate sau tratate prin consumul de sfecla rosie. Sfecla rosie imbunatateste metabolismul celulelor si prelungeste durata de viata a celulelor hepatice.

Avand un continut in proportie de 80 % reprezentat de fibre, sfecla rosie implica efecte benefice si terapeutice in ceea ce priveste tulburarile digestive. Persoanelor cu stomac sensibil le este recomandat consumul sfeclei rosii in stare fiarta sau coapta. Radacina sfeclei rosii are in continutul sau polizaharide si fibre care favorizeaza combaterea constipatiei, aceasta putand fi consumata in stare cruda sau in stare fiarta amestecata cu miere si hrean.

Studiile desfasurate de cercetatorii de la Universitatea de Sport si de Stiinte Medicale Exeter din  Marea Britanie au demonstrat ca sucul obtinut din sfecla rosie asigura o rezistenta importanta a musculaturii in caz de efort fizic sustinut.

Cercetarile desfasurate de specialisti au demonstrat ca sfecla rosie are proprietatea de a controla starile de spirit ca datorita betainei din continutul sau, substanta care relaxeaza mintea si favorizeaza ameliorarea depresiei.

Un studiu desfasurat in anul 2011 la Universitatea Wake Forest a demonstrat faptul ca sfecla rosie poate sa impiedice progresia dementei. Acest lucru se datoreaza oxidului nitric care sporeste fluxul de sange la nivelul creierului. Nivelul crescut de acid folic pe care il contine sfecla rosie, aproximativ 75 % din doza zilnica recomandata, din doua sau trei sfecle mari joaca, de asemenea, un important rol in prevenirea bolii Alzheimer.

Sfecla rosie si-a dovedit eficienta si in ceea ce priveste scaderea nevoii organismului de a consuma bauturi alcoolice in cazul persoanelor dependente de alcool, ca urmare a conitutului sau bogat in vitamine si oligoelemente.

Ca urmare a continutului sau bogat in acid folic, sfecla rosie ofera femeilor insarcinate necesarul zilnic pentru o dezvoltare sanatoasa a fatului.

Sfecla rosie este puternic alcalina avand proprietatea de a scadea aciditatea gastrica. Consumul de sfecla rosie previne si trateaza durerile gastrice si arsurile stomacale daca se consuma sub forma de suc in asociere cu morcovi si cartofi cruzi si in cantitate de 500 de mililitri.

Sucul de sfecla nu se consuma imediat dupa preparare, ci trebuie lasat timp de doua sau trei ore in repaus pentru a permite evaporarea unor substante nocive. Consumul de sfecla rosie nu este recomandat persoanelor diabetice ca urmare a continutului sau bogat in zaharuri. De asemenea, consumul sfeclei rosii nu este indicata nici persoanelor afectate de litiaza renala cu oxalati, ca urmare a faptului ca sfecla contine acid oxalic, substanta care are tendinta de a forma cristale care urmeaza sa se acumuleze la nivelul aparatului urinar.

Sfecla rosie are proprietatile de a incetini procesul de imbatranire, de a energiza si mineraliza organismul si contribuie la tratarea infectiilor cronice. Sfecla reprezinta o importanta sursa de cupru, astfel ca favorizeaza vindecarea fracturilor si previne incaruntirea prematura a parului sau aparitia dereglarilor pancreatice. De asemenea, sfecla rosie reprezinta o importanta sursa de zinca, drept urmare ajuta la mentinerea unui aspect placut al pielii, lipsita de imperfectiuni si acnee si stimuleaza activitatea aparatului genital. Sfecla rosie contribuie si la eliminarea surplusului de apa din organism si la stimularea metabolismului datorita continutului sau important in iod.

Precautii in ceea ce priveste administrarea sfeclei rosii

Administrata in cantitatile utilizate in scopuri culinare, sfecla rosie nu implica riscuri majore asupra organismului uman. Cu toate acestea, consumata in cantitati importante, sfecla rosie poate determina scaderea nivelului de calciu din organism si unele leziuni renale. Categoriile de persoane care trebuie sa evite utilizarea sfeclei rosii in scopuri medicale sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele diagnosticate cu afectiuni renale.

Doze recomandate de sfecla rosie

Stabilirea unei doze de sfecla rosie, optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica terapeutica si sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.