Sida cordifolia


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale plantei sida cordifolia

Pana in prezent nu exista alte denumiri ale acestei plante.

Ce este sida cordifolia?

Sida cordifolia este o planta ale carei seminte si radacini sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta plantei sida cordifolia in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • scaderea in greutate, oboseala, impotenta, astm, bronsita, raceala, gripa, frisoane, lipsa transpiratiei, dureri de cap sau congestie nazala.

Care este modul de actiune al plantei sida cordifolia?

Planta sida cordifolia contine efedrina, substanta cu efecte stimulante asemanatoare amfetaminelor. Studiile de specialitate nu au relevat daca aceasta planta detine si alte efecte medicinale asupra organismului.

Precautii in ceea ce priveste planta sida cordifolia

Datorita continutului bogat in efedrina, planta sida cordifolia nu este sigura pentru organismul uman. In plus, o alta planta cu un continut mare de efedrina, efedra, este asociata aparitiei hipertensiunii arteriale, infarctului, afectiunilor musculare, atacurilor de apoplexie, atacurilor cerebrale, ritmului cardiac neregulat, pierderea constiintei si chiar a decesului. In consecinta, medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca planta sida cordifolia poate cauza efecte secundare asemanatoare.

Alte efecte secundare, dovedite, asociate administrarii plantei sida cordifolia cuprin senzatie de ameteala, stare de agitatie, irascibilitate, insomnie, dureri de cap, pierderea poftei de mancare, senzatie de voma, varsaturi, inrosirea fetei, furnicaturi, dificultati de urinare si palpitatii.

ATENTIE: Nu utilizati planta sida cordifolia in combinatie cu alte substante stimulante asa cum este cafeaua. In caz contrar exista riscul de manifestare a efectelor secundare severe, unele punand chiar in pericol viata persoanei in cauza. Cele mai comune surse de cafeina sunt cafeaua, ceaiul, nucile de cola sau guarana.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite planta sida cordifolia:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu dureri in piept, stari de anxietate, diabet, glaucom, afectiuni cardiace si ritm cardiac neregulat, afectiuni tiroidiene, hipertensiune arteriala, tremor, calculi renali (pietre la rinichi) sau feocromocitom.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente care cauzeaza ritm cardiac neregulat (medicamente care prelungesc intervalul Q-T - interval de timp scurs intre depolarizarea si repolarizarea ventriculara)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Planta sida cordifolia are capacitatea de a creste ritmul cardiac, motiv pentru care administrarea acestei plante impreuna cu medicamente care prelungesc intervalul Q-T creste riscul de aparitie a efectelor secundare severe precum infarct.
Anumite medicamente de acest gen contin amiodaron, disopiramid, dofetilid, ibutilid, procainamida, quinidina, sotalol, tioridazina, etc.

2. Medicamente de tipul metilaxantinei
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Planta sida cordifolia are capacitatea de a stimula functionarea intregului organism, efect similar metilxantinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate cauza efecte secundare precum stare de agitatie, stare de nervozitate, ritm cardiac accelerat, hipertensiune arteriala si stare de anxietate.Din aceasta categorie fac parte aminofilina, cafeina si teofilina.

3. Medicamente stimulante
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Medicamentele stimulante au capacitatea de a stimula sistemul nervos, ducand la aparitia starilor de agitatie si la accelerarea ritmului cardiac, efecte similare plantei sida cordifolia. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate cauza efecte secundare severe precum accelerarea ritmului cardiac si a hipertensiunii arteriale.Anumite medicamente de acest gen contin dietilpropion, epinefrina, fentermina, pseudoefedrina, etc.

4. Dexametazona
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Organismul metabolizeaza dexametazona pentru a o elimina din organism. Planta sida cordifolia are capacitatea de a creste timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate scadea eficienta dexametazonei.

5. Derivati de ergot
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Planta sida cordifolia are capacitatea de a creste hipertensiunea arteriala, efect similar derivatilor de ergot. In consecinta administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste excesiv tensiunea arteriala.Anumite medicamente de acest gen contin bromocriptina, dihidroergotamina, ergotamina si pergolid.

6. Medicamente administrate pentru depresie (inhibitori de monoaminoxidaza - IMAO)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Planta sida cordifolia contine substante care au capacitatea de a stimula functiile organismului. Anumite medicamente administrate pentru depresie, detin, la radul lor, acest efect asupra organismului, fapt ce creste riscul de manifestare a efectelor secundare precum ritm cardiac accelerat, hipertensiune arteriala sau stare de nervozitate.Anumite medicamente de acest gen contin fenelzin, tranilcipromina, etc.

7. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Planta sida cordifolia are capacitatea de a creste nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea eficientei medicamentelor antidiabetice.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de sida cordifolia, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.