Smochin


Smochinul este cunoscut si sub denumirile de Ficus carica sau Caricae Fructus.

Ce este smochinul ?

Smochinul reprezinta un arbust cu origine in Asia de sud - vest, care creste in special in zona Marii Mediterane ca si flora spontana. Smochinul reprezinta un arbust mediteranean deosebit de apreciat pentru fructele pe care le produce. Acesta face parte din familia Moraceelor si este regasit si in flora Romaniei, in special in zonele cu influente mediteraneene.

Acesta este cunoscut inca din antichitate, fiind supranumit de catre egipteni un " aliment multifunctional ". Smochinele sunt apreciate inca din antichitate, fiind considerate in randul egiptenilor si ca medicamente, fiind adesea evocat in scrierile Bibliei. In urma cu 600 de ani, egiptenii cultivau smochinii si se bucurau de fructele lor, chiar si Cleopatra considerandu-le delicioase. In vechile scrieri se amintea de hainele confectionate din frunze de smochin ale Evei si ale lui Adam, multe dintre resturile fosile ale smochinilor datand din secolul X inaintea lui Christos, fiind descoperite pe Valea Iordanului in urma efectuarii sapaturilor arheologice.                           

Smochinele sunt mentionate in mod cert in scrierile Biblice, unii cercetatori in domeniu considerand chiar ca Eva a ales sa guste o smochina si nu un mar, insa acestea erau cunoscute cu mult timp inainte. Pe tablele din piatra sumeriene, care dateaza din anul 2.500 i.Hr., este inregistrata folosirea de smochine ca si alimente. O echipa de cercetatori evrei de la Universitatea Bar - Ilan, a demonstrat ca detine dovezi cum ca smochinele au fost descoperite in sase situri din jurul Marii Mediterane, acestea avand o vechime mai mare de 11.700 - 11.500 de ani in urma.

Poetul turc Alexis scria despre mancarea unui grec de conditie medie care cuprindea " smochina uscata ". De asemenea, Cleopatra s-a sinucis cu ajutorul unui sarpe veninos adus intr-un cos plin cu smochine. Pliniu cel Batran a scris si el cateva povesti despre smochinii din Roma. Acesta afirma ca in Forumul Roman crestea un smochin considerat sacru. Facand o aluzie la legenda fondarii Romei, apropo de cei doi gemeni Romulus si Remus, Pliniu spunea ca smochinul este cunoscut sub denumirea de Ruminalis deoarece lupoaica ii alapta pe cei doi baieti sub un smochin. In prima jumatate a secolului al XVI - lea, smochinii au fost introdusi pe teritoriul Angliei de catre Cardinalul Pole cu cativa ani inainte de Cortez care a dus smochinul in Mexic.                                               

Smochinele preparate se folosesc ca si indulcitor in locul zaharului inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si in ziua de azi, smochinele au aceleasi utilizari pe teritoriile Africii de Nord si a Orientului Mijlociu. Avand un continut ridicat de potasiu, calciu, fier si fibre vegetale, smochinele sunt folosite si in scop medicinal, ca si diuretic sau laxativ. Smochinul poate sa traiasca aproximativ 100 de ani si poate sa atinga chiar si inaltimea de treizeci de metri.

Smochinele sunt fructe cu un continut bogat in nutrienti, care pot fi consumate sub forma proaspata, uscata sau adaugate ca si ingredient in diverse preparate culinare precum prajiturile. Consumate in mod regulat, smochinele pot avea un rol important in prevenirea unor afectiuni medicale sau tulburari precum hipertensiunea arteriala sau infarctul miocardic. Smochinele au proprietatea de a mentine presiunea sanguina sub control prevenind astfel aparitia infarctelor miocardice. Unele studii desfasurate de specialistii in domeniu au scos in evidenta proprietatile antineoplazice ale smochinelor.                                                                                                     

Pe teritoriul Greciei, smochinele erau consumate in cantitati importante, iar romanii obisnuiau sa cultive smochini pe teritoriul Imperiului roman. Acestia considerau ca smochinele prelungesc tineretea, indeparteaza ridurile si le redau un aspect mai tanar. Evreii si musulmanii considerau ca smochinele sunt aducatoare de prosperitate si de bunastare, motiv pentru care acestea erau atat de apreciate si chiar venerate in randul lor. Smochinii sunt mentionati in mod frecvent si in operele lui Homer, Iliada si Odiseea.                                               

Pe teritoriul tarii noastre, smochinul creste in zona Dobrogei, insa poate sa fie cultivat si in alte regiuni din sudul si vestul tarii. Smochinul este un arbust de marime medie, care poate atinge zece metri, are scoarta neteda si de culoare gri, frunze foarte lobulate cu cate trei sau cinci lobi pentru fiecare frunza si fructe cu forma conica numite smochine. Smochinii au scoarta neteda de culoare gri - deschis, ramuri groase, frunze cazatoare de mari dimensiuni mari cu margini dintate si neregulate, in nuante verde - inchis. Toate componentele smochinilor produc o seva cu consistenta laptoasa, exceptie facand doar fructele de smochin. Florile de smochin sunt grupate in  inflorescente si sunt polenizate doar de catre viespi. Fructele de smochin sunt de mari dimensiuni sub forma de para si sunt acoperite de o pielita subtire prevazuta cu perisori si pot sa cantareasca chiar mai mult de 30 - 40 de grame.                                                                                                            

Smochinul produce atat flori femele, cat si flori mascule grupate, care formeaza o inflorescenta adapostita in receptaculul floral. Receptaculul floral se transforma ulterior in smochina. Pentru realizarea de cure, pentru hranirea curenta, pentru aplicatiile medicinale se folosesc smochinele bine coapte, consumate ca atare sau sub forma de siropuri, decocturi sau macerate. In aplicatiile medicinale nu se folosesc fructe de smochin, ci frunze si latex de smochin.                                                                                                   

Frunzele de smochin sunt deosebit de puternice, carnoase si au un miros specific, placut, dimensiuni mari, cu  forma palmat - lobata.                                                                               

Smochinele au un miros dulceag, aroma delicata si patrunzatoare. Fructele se topesc in gura si lasa o senzatie de prospetime, cu parfum subtil si nedefinit. Smochinele sunt niste fructe pline de seminte, care produc un latex iritant, insa cu proprietati curative, in scop fitoterapeutic fiind utilizate in special frunzele si fructele.           

Smochinul reprezinta un copac ale carei frunze si fructe se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii smochinului in cadrul programelor terapeutice concepute pentru tratarea unor conditii medicale precum constipatia, flatulenta sau diabetul.                                                                                   

Smochinul are in compozitia sa numeroase substante chimice benefice precum invertina, glucidele, proteinele, materiile azotate, celuloza, acizii, pectina, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, vitamina PP, latexul, lipodiastaza sau o enzima analoga sucului pancreatic, amilaza, enzime, proteoza si substante minerale precum fierul, potasiul, fosforul, clorul, sulful, sodiul, calciul, magneziul si bromul. Smochinul are efecte calmante, emoliente, tonifiante, laxative, vitaminizante, antiinflamatorii si hemostatice. Continutul bogat in minerale si vitamine recomanda smochinele in caz de astenie si oboseala cronica. Smochinele au in continutul sau si acizi grasi omega 3 si omega 6 necesari repararii si dezvoltarii celulelor noi.  Smochinele reprezinta veritabile antianemice ca urmare a continutului in fier necesar formarii globulelor rosii si transportului oxigenului la nivelul tesuturilor.       

100 de grame de smochine contin 74 de kilocalorii, 0,3 grame de grasimi, 19,2 grame de carbohidrati si 0,7 grame de proteine.                                                                                          

100 de grame de smochine in stare uscata au in continutul lor cu 127  miligrame de calciu mai mult decat smochinele in stare proaspata, fiind benefice sistemului osos si cu 448 miligrame de potasiu mai mult decat smochinele proaspat culese, fiind benefice creierului. Astfel, smochinele sunt considerate ideale ca si gustare in timpul zilei.                                                                                          

Totodata, 100 de grame de smochine contin 20 de miligrame de magneziu, 54 de miligrame de calciu, 0,6 miligrame de fier, 240 de miligrame de potasiu, 5 miligrame de vitamina C, 0,5 miligrame de vitamina PP, 0,006 miligrame de vitamina B1 si 0,005 miligrame de vitamina B2.                                                    

Statele principale producatoare de smochine sunt reprezentate de Asia, Italia, Franta, Croatia, Spania, Irak si Africa de Nord. Smochinii au inceput sa fie din ce in ce mai frecvent cultivati pe teritoriul Americii Centrale, Australiei, Indiei, Africii, Insulelor Caraibe, Argentinei, Californiei, Mexicului si in Chile datorita fructelor sale.

In prezent sunt cunoscute mai multe feluri de smochine precum cele violete sau medicinale, cele galbene sau grase si cele albe sau marsilieze. Valoarea nutritiva este recunoscuta din vechime, acestea fiind extrem de apreciate pentru gustul placut, proprietatile tonifiante, emoliente, diuretice si laxative. Folosirea smochinelor este recomandata atat pentru uz extern, cat si pentru uz intern.                                                           

Pe teritoriul Asiei se cultiva smochinul indian care poarta si denumirea de banian sau Ficus benghalensis si apartine tot familiei Moraceae. Smochinul indian poate atinge inaltimea de douazeci de metri si produce frunze ovale de mari dimensiuni.                                                                                           

Pe teritoriul Indiei, hindusii si budistii considera smochinul  indian sfant si il utilizeaza in scopuri ornamentale. Frunzele si scoarta se smochin indian se utilizeaza in scop terapeutic pentru stoparea hemoragiilor, insa doar in urma recomandarilor medicale. In zilele noastre, smochinul indian nu mai este la fel de frecvent utilizat ca urmare a faptului ca este considerat otravitor si determina aparitia efectelor secundare in conditiile administrarii sale in doze mari.                                                                                       

Care este modul de actiune al smochinului ?

Smochinele, consumate ca atare, in stare cruda sau uscata, infuzia din smochine, fructele fierte in lapte si pasate cu mixerul consumate sub forma de pasta sau decoctul de frunze de smochin sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor precum tulburarile circulatorii, tulburarile renale, amigdalita, angina, astenia fizica, astenia psihica, bronsita cronica, ciclurile menstruale neregulate, colitele, cistitele, constipatia cronica, durerile, gastrita, guturaiul prelungit, inflamatiile pulmonare, inflamatiile gatului, insomniile, iritatiile gastro - intestinale, nefritele, pneumoniile, racelile, stadiile febrile acute, stomatitele, tusea, gingivitele, plagile atone, furunculele, abcesele dentare si parazitii intestinali.                                                             

Frunzele de smochin au in continutul sau anumite substante capabile sa trateze diabetul de tip I.

Pentru uz extern se folosesc ramurelele tinere din care se extrage latexul, substanta care poate sa diminueze petele de vitiligo. De asemenea, smochinele fierte in lapte si aplicate la nivel local, pot sa grabeasca vindecarea plagilor, abceselor, bataturilor, negilor si furunculelor.                                                     

Consumate ca atare, smochinele sunt recomandate persoanelor care practica sport, persoanelor varstnice si copiilor. Pentru uz intern, proprietatile pectorale ale smochinelor sunt dominante, acest fruct fiind un emolient si un expectorant recomandat in caz de bronsita, laringita si pneumonie. De asemenea, pentru uz intern, smochinele sunt recomandate si de proprietatile lor diuretice si laxative. Pentru uz extern, folosirea smochinelor este recomandata pentru proprietatile lor emoliente in caz de gingivite, stomatite sau inflamatii ale gatului. De asemenea, smochinele sunt recomandate pentru tratarea abceselor dentare si a furunculelor. Sucul produs de smochinele verzi este de asemenea utilizat pentru combaterea bataturilor si a negilor.                                            

Smochinele sunt fructe cu un continut bogat in saruri denumite oxalati, care afecteaza depozitele de calciu si de fier, care se pierd prin intermediul scaunelor. Prin urmare, persoanele anemice, copiii mici si femeile gravide nu trebuie sa exagereze cu consumul smochinelor.                                                                    

Proprietatea cea mai folosita a smochinelor de-a lungul timpului a fost cea laxativa. Smochinele pot sa combata eficient constipatia preparate in multiple moduri. Astfel, patru smochine se pot taia in patru sferturi, se amesteca cu doisprezece stafide si se acopera cu lapte. Compozitia rezultata se pune la fiert, iar produsul obtinut in urma prepararii se consuma dimineata pe stomacul gol. De asemenea, se pot folosi sase smochine care se spala cu apa calda si se adauga intr-o cana cu apa in care se lasa o noapte intreaga, dupa care se consuma pe stomacul gol dimineata. Dulceata preparata din smochine are si ea efect laxativ, iar ca urmare a gustului aromat, smochinele reprezinta o alternativa viabila pentru persoanele afectate de constipatie, dar care nu pot consuma ceaiuri de anghinare, pelin sau crusin din cauza aromelor lor amare.                                              

In industria cosmetica, smochinele nu sunt suficient de utilizate. Fructele sau laptele de smochine au aparut in domeniul industriei cosmetice bio ca urmare a proprietatilor lor benefice pentru piele si ten, virtutile acestora fiind multiple datorita vitaminelor si a acizilor grasi esentiali continuti. Smochinele au proprietati antirid, incetinesc vizibil procesul de imbatranire, fiind recomandate pentru tenurile cu riduri fine sau adanci si revitalizand tesutul conjunctiv prin stimularea secretiei de colagen. Astfel, smochinele sunt considerate utile pentru ingrijirea tenului imbatranit sau a pielii mature si devitalizate. Efectul hranitor favorizeaza ingrijirea corespunzatoare a pielii deshidratate si uscate, laptele de smochine avand efect regenerator, reparator si restructurant pentru tesutul cutanat.          

Proprietatile fermizante si tonice au facut ca smochinele sa fie folosite ca si ingredient al produselor destinate sporirii elasticitatii pielii. Smochinele au actiune antiinflamatoare si emoliente puternice facand invelisul cutanat foarte catifelat. De asemenea, continutul bogat in apa, recomanda smochinele ca si ingrediente ideale pentru demachiere si combaterea acneei. Mai mult, smochinele sunt utile si pentru exfolierea usoara datorita faptului ca au in continutul lor o enzima activa care favorizeaza eliminarea celulelor moarte.                                       

Smochinele accelereaza mobilizarea celulelor grase regasite la nivelul tesutului adipos, sunt utile copiilor in procesul de crestere, sunt benefice persoanelor predispuse la hipocalcemie, sunt utile pentru mentinerea aspectului placut al pielii si a structurilor tisulare, sunt utile pentru imbunatatirea activitatii sistemului imunitar, au efect afrodisiac si scad valoarea colesterolului din sange. Smochinele contin vitamine precum retinolul, calciferolul, acidul ascorbic, riboflavina, niacina, piridoxina si tiamina si substante minerale precum potasiul, calciul si magneziul.Smochinele au proprietati digestive, nutritive, laxative, tonifiante, diuretice, emoliente si pectorale.

Continutul bogat in fibre recomanda smochinele pentru efectele laxative usoare, efectul de stimulare a digestiei, contributia la eliminarea toxinelor si impiedicarea asimilarii grasimilor, in conditiile in care sunt consumate cu moderatie. Ca urmare a faptului ca reprezinta o importanta sursa de magneziu, smochinele contribuie la functionarea corespunzatoare a sistemului nervos. Vitaminele din compozitia smochinelor au proprietatea de a intari sistemul imunitar si de prevenire a dobandirii virozelor respiratorii frecvent inregistrate in sezoanele reci.

Pentru beneficierea de efectele energizante ale smochinelor, acestea se pot consuma sub forma de infuzie preparata prin adaugarea unei linguri de frunze de smochine intr-o cana de apa fiarta. Amestecul se la la infuzat timp de cinci minute si se consuma in doza de doua cani zilnic. Infuzia se poate folosi si pentru tratarea unor tulburari precum tusea, dereglarile ciclului menstrual sau tulburarile de circulatie sanguina.     

Smochinele sunt fructe tonice, reconfortante, mineralizante, reconstitutive, consumul lor fiind recomandat persoanelor care depun efort psihic si fizic, persoanelor expuse unui consum important de energie, persoanelor anemice, convalescente si copiilor. Smochinele sunt relaxante si favorizeaza deschiderea cailor respiratorii, efect benefic in caz de bronsite, traheite sau laringite. De asemenea, smochinele sunt recomandate pentru optimizarea activitatii digestive, reprezentand un bun pansament gastric si intestinal. Smochinele sunt recunoscute si ca antibactericide si antiinflamatoare, fiind recomandate pentru ameliorarea inflamatiilor interne, in special a celor de la nivelul cailor urinare. Smochinele sunt folosite si cu scopul combaterii unor tulburari dermatologice precum negii si arsurile, gingivitele, stomatitele sau amigdalitele. Smochinele favorizeaza si buna circulatie sanguina prevenindu-se aparitia accidentelor vasculare. Pentru reglarea circulatiei sanguine sunt folosite si frunzele smochinului din care se poate prepara infuzie.                                                                                               

Frunzele de smochin reprezinta un antioxidant natural. Dupa portocale si lamai, smochinele contin o importanta cantitate de calciu, iar frunzele de smochin contin cantitati importante de potasiu, element mineral care contribuie la reglarea valorii tensiunii arteriale.                                                               

Smochinele sunt utile pentru scaderea aciditatii gastrice si pentru normalizare tulburarilor gastrice, motiv pentru care sunt crecomandate pentru tratarea bolilor din sfera gastro - intestinala precum ulcerele, gastrita sau arsurile la stomac. Smochinele coapte sunt utilizate ca si medicamente pentru tratarea afectiunilor gatului si a bolilor inflamatorii manifestate la nivelul cavitatii bucale.                                              

Ceaiul de smochine se prepara prin fierberea a 50 - 100 de grame de smochine intr-un litru se apa si este recomandat pentru tratarea afectiunilor cailor respiratorii precum bronsitele, laringitele, traheitele si starile febrile. Astfel, se pot consuma una sau doua cani de ceai de smochine cu una pana la doua ore inainte de servirea mesei, in cure de cate zece pana la doisprezece zile. Ceaiul din extract de frunze de smochin are proprietatea de scadere a nivelului insulinei, motiv pentru care nevoia de injectare cu insulina scade, beneficiu foarte important pentru persoanele afectate de diabet. De asemenea, ceaiul de smochine reduce indicele glicemic, scazand riscul aparitiei bolilor cardiace sau a obezitatii. Ceaiul preparat din frunze de smochin reprezinta un remediu eficient impotriva astmului, bronsitei sau bolii Buerger, manifestata prin blocarea vaselor de sange.               

Infuzia obtinuta din frunzele de smochin reprezinta un bun remediu impotriva problemelor circulatorii si a tusei. Aceasta se prepara din treizeci de grame de frunze adaugate intr-un litru de apa fierbinte, care se lasa la infuzat timp de zece minute si se consuma zilnic, timp de o saptamana.                                                                   

Tinctura obtinuta din frunze de smochin are efecte calmante, fiind recomandata pentru ameliorarea anxietatii si depresiei.                                                                                        

Decoctul din frunze de smochin reprezinta un bun remediu pentru acnee, furuncule, pete si alte afectiuni cutanate. Decoctul de smochine se prepara din 60 - 120 de grame de smochine adaugate intr-un litru de apa. Decoctul expectorant se prepara din doua sau trei fructe adaugate intr-o cana de apa de doua ori pe zi. Decoctul obtinut din smochine se recomanda pentru tratarea constipatiei si a bolilor respiratorii precum bronsita, guturaiul, tusea, laringita sau traheita. Se recomanda ca decoctul de smochine sa se administreze sub forma gargarelor in caz de angina sau afectiuni gingivale.                                                                                        

Constipatia se poate vindeca prin administrarea decoctului de smochine si de stafide preparat din 3 smochine verzi si doisprezece stafide adaugate intr-o cana de apa fierbinte care se fierbe timp de douazeci de minute, se lasa la racit si se consuma pe stomacul gol.                                                                                        

Pentru tratarea hemoroizilor, frunzele de smochine se pot adauga in apa fierbinte si se foloseste pentru bai de aburi. Latexul de la nivelul tulpinii se poate aplica la nivelul negilor sau bataturilor pentru a le elimina. Acest latex are si efecte analgezice in cazul intepaturilor de insecte.                                            

Pentru tratamentul tusei uscate, se pun la fiert la foc mic, timp de 15 minute, doisprezece smochine in 250 de mililitri de lapte. Se consuma dupa ce lichidul se strecoara si eventual se indulcieste cu miere. Remediul are proprietati emoliente favorizand fluidificarea secretiilor si eliminarea acestora.                                            

In medicina chineza, smochinele se folosesc pentru detoxificarea organismului. In stare cruda sau uscata, smochinele au proprietati laxative, diuretice si emoliente. In acelasi timp, smochinele au efect remineralizant si tonifiant datorita continutului bogat in vitamine si substante minerale.                                            

Siropul de smochine se prepara din 500 de grame de fructe adaugate la un litru de apa. Amestecul se fierbe pe baie de apa pana cand se reduce la jumatate. Amestecul obtinut se strecoara si se adauga miere, in cantitate de aproximativ 200 de grame. Se administreaza cate o lingurita de doua sau trei ori pe zi.  

Cataplasmele cu extract de smochine se utilizeaza in cadrul terapiilor furunculelor, abceselor, bataturilor si arsurilor. In acest scop, smochinele sunt taiate in jumatate si se fierb in lapte sau in apa, urmand sa fie aplicate direct pe suprafata zonelor afectate.                                                                                        

Negii si bataturile se pot vindeca cu ajutorul sucului laptos care se scurge din ramurile tinere de smochin. Acest suc se aplica pe locul unde s-a format batatura sau negul de doua sau trei ori pe zi, pana la disparitia acestuia.

Desi sunt considerate comestibile, frunzele smochinilor se utilizeaza ca si accente aromatice in preparatele culinare, in special in preparatele mediteraneene.                                                                                        

In timpul perioadei interbelice, vinul din smochine era foarte apreciat si se putea prepara prin macerarea a un kilogram de smochine adaugat in zece litri de apa. Ulterior, dupa o saptamana, vinul de smochine se depozita in recipiente din sticla. In ziua de azi, vinul din smochine se prepara prin adaugarea unui kilogram de smochine intr-un litru de apa la care se adauga doua sau trei kilograme de zahar, zeama de la trei lamai, coaja unei lamai si cincizeci de grame de drojdie de bere. Smochinele nu se folosesc intregi, ci trebuie taiate sau trecute prin masina de tocat. Amestecul obtinut se mentine intr-o damigeana in sticla inchisa ermetic si se mentine la macerat timp de sase saptamani la temeratura camerei. Din timp in timp, continutul damigenei se mai agita. Ulterior, vinul de smochine se filtreaza si se adauga in recipiente din sticla. Continutul se poate filtra inca o data, dupa trecerea a o saptamana, gustul sau devenind cu atat mai savuros. Lichidul rezultat dezvolta o aroma foarte placuta, insa are si un continut bogat in alcool.                                                                                        

Atunci cand sunt achizitionate, smochinele trebuie sa aiba culoarea intensa, sa fie umflate si usor moi. Coaja smochinelor ar trebui sa fie neteda si sa nu prezinte zgarieturi sau pete deoarece aceste fructe se contamineaza foarte rapid cu mucegaiuri. Smochinele de calitate trebuie sa prezinte un miros placut, dulceag, aromele acre sau acide indicand stricarea fructelor. Smochinele in stare proaspata reprezinta fructe perisabile care nu rezista mai mult de doua zile mentinute la temperatura de refrigerare. Preferabil este ca smochinele sa se pastreze asezate una langa cealalta, acoperite pentru evitarea uscarii sau contaminarii lor cu aromele alimentelor din vecinatate.

Smochinele se pot consuma atat in stare proaspata, cat si uscate. Deoarece in tara noastra adesea se gasesc smochinel sub forma uscata, se recomanda ca inainte de consumarea acestora sa se aseze la rehidratat timp de cateva ore intr-un recipient cu apa. Astfel, smochinele pot fi folosite si ca indulcitori pentru diverse preparate culinare. Smochinele se pot consuma sub forma de piureuri sau adaugate in diverse, prajituri, salate sau inghetate. Pentru prezervarea lor o perioada mai lunga de timp, smochinele se pot prepara sub forma de vin, dulceata sau compot.                                                                                        

Precautii in ceea ce priveste administrarea smochinelor si a preparatelor pe baza de smochine

Frunzele si fructele de smochine nu prezinta contraindicatii pentru majoritatea persoanelor. Acestea pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor sau pentru tratarea starilor febrile, bronsitelor, racelilor, laringitelor, gastritelor sau colitelor. Fructele si frunzele de smochin se pot folosi si sub forma de cataplasme cu scopul vindecarii arsurilor, negilor, furunculelor sau bataturilor. De asemenea, in cazul abceselor dentare se poate taia in jumatate o smochina si se poate aplica la nivelul zonei inflamate pentru obtinerea unor rezultate destul de rapide.     

Administrat in cantitatile folosite pentru pregatirea unor preparate culinare, smochinele nu implica riscuri asupra organismului uman. De asemenea, frunzele de smochin se pot utiliza in siguranta in scopuri medicinale pentru intervale scurte de timp. Cu toate acestea, este necesara o atentie sporita in ceea ce priveste administrarea smochinelor deoarece invelisul exterior al frunzelor poate sa determine sangerari la nivelul tractului digestiv.

Persoanele care respecta un tratament bazat pe frunze de smochin, in special cele care au pielea deschisa la culoare, trebuie sa evite pe cat posibil expunerea prelungita la razele soarelui deoarece astfel sensibilitatea la razele de soare creste considerabil. Mai mult decat atat, aplicate direct la nivelul pielii, atat frunzele cat si fructele  de smochin pot sa cauzeze declansarea unor reactii alergice.                                    

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea smochinelor sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor fi supuse unei interventii chirurgicale.

Ca urmare a faptului ca smochinele sunt hipercalorice, consumul acestora nu este recomandat pentru persoanele supraponderale sau obeze. De asemenea, persoanele diabetice nu au voie sa consume smochine decat sub stricta supraveghere a unui medic specialist ca urmare a continutului bogat in fructoza si glucoza.                

Doze recomandate de smochin                                                                                        

Stabilirea unei doze optime de smochin, considerata sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana in momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica considerata sigura pentru organismul uman.

Comentarii

Care e perioada optima de recoltare a frunzelor de smochin? Cum trebuie folosite, verzi, sau uscate?