Socul


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale socului

Sambuci Sambucus, Sambucus nigra, Sambucus racemosa, fructe de soc, soc negru sau soc rosu.

Ce este socul?

Socul este o planta ale carei flori si fructe sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu confundati socul cu Sambucus canadensis (Sambucus canadian).

Socul poate fi eficient pentru:

  • gripa.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta socului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

Care este modul de actiune al socului ?

Conform medicilor specialisti socul are capacitatea de a influenta functionarea sistemului imunitar. In acelasi timp, socul combate eficient actiunea unor virusuri din organism si reduce inflamatiile.

Precautii in ceea ce priveste socul

Administrarea socului sub forma de extract este sigura pentru organismul uman atat timp cat durata tratamentului nu depaseste o perioada 5 zile. Pana in prezent nu s-a stabilit daca tratamentul prelungit pe baza acestei plante este sigur pentru organismul uman.Fructele de soc pot fi consumate fara probleme doar daca sunt gatite. Crude si nedecojite, acestea pot duce la manifestari precum stare de voma, varsaturi sau diaree severa.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite socul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu boli autoimune precum scleroza multipla, lupus eritematos sistemic (LES) sau artrita reumatoida.

Interactiunea cu alte medicamete

  • Medicamente care au capacitatea de a inhiba functionarea sistemului imunitar (medicamente imunosupresoare)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Socul are capacitatea de a stimula gradul de functionare al sistemului imunitar, fapt ce duce la scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare.Anumite medicamente de acest gen contin azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi, etc.

Doze recomandate

Administrarea socului se face pe cale orala dupa cum urmeaza:

  • Pentru gripa: 1 lingura (15ml) de extract de soc, de 4 ori pe zi, timp de 3 pana la 5 zile. Pentru copii este recomandata administrarea acestei doze de 3 ori pe zi. De asemenea, exista posibilitatea de utiliza socul ca forma de tratament pentru gripa sub forma de tablete a cate 175mg de 4 ori pe zi, timp de 2 zile.