Spanac


Alte denumiri ale spanacului sunt Spinacia Oleracea sau Spinaciae Folium.

Ce este spanacul ?

Spanacul reprezinta o leguma ale carei frunze se folosesc atat in scopuri culinare, cat si la prepararea unor produse medicamentoase, insa la momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care sa ateste eficienta administrarii spanacului in tratamentul unor conditii medicale precum afectiunile gastro-intestinale, starea de oboseala si pentru stimularea cresterii la copii.

Spanacul reprezinta o planta legumicola si medicinala, anuala si originara din Asia Mica. Spanacul are o radacina fusiforma si tulpina dreapta, care nu depaseste treizeci de centimetri inaltime. Frunzele de spanac sau partea comestibila, hranitoare si medicinala, au petiol lung, forma de sageată si ovat - alungita, sunt carnoase si au culoare verde inchis. Frunzele spanacului se folosesc in scopuri culinare pentru consum curent. Pentru prepararea produselor medicinale se recolteaza nu numai frunzele, ci si semintele de spanac. Frunzele de spanac se consuma sub forma de preparate alimentare, sub forma de salate sau de suc, iar din semintele de spanac se poate obtine o infuzie sau un decoct. Naturistii nu recomanda fierberea frunzelor de spanac deoarece toate proprietatile sale se pastreaza numai in stare cruda.                    

Frunzele de spanac au un continut bogat in clorofila, alaturi de  acid folic,  vitamina  B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B9, vitamina PP, vitamine C, vitamine E si vitamina K, proteide, caroten, lipide, mucilagii, glucide, luteina, fier si o substanta specifica denumita spinacina. Spanacul se intrebuinteaza si ca laxativ usor, ca si depurativ, antianemic, nutritiv, hipotensiv, remineralizant, hipoglicemiant si afrodisiac. Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau la ameliorarea unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala, avitaminoza, tusea, scorbutul, acneea, rahitismul sau anemia.

De asemenea, spanacul se recomanda celor care se refac dupa boli grele, precum si in stari de oboseala si de epuizare. Spanacului i se atribuie si rolul de activator al secretiilor pancreatice si de agent anticancerigen. Studiile recente au demonstrat ca spanacul se recomanda gravidelor, contribuind la o buna dezvoltare a fătului. Potrivit acelorasi studii, spanacul contribuie la fortifierea vaselor de sange, cordului si ochilor. Datorita faptului ca este depurativ si curata organismul de toxine, spanacul se foloseste intens in curele de primavara. Semintele spanacului sunt utile in combaterea constipatiei. In plus, folosit in uz extern, sub forma de cataplasme sau de comprese cu suc de spanac, poate sa amelioreze afectiunile pielii precum acneea,  eczemele, arsurile, pecinginea, plagile atone si ulcerele de piele.                                                    

Care este modul de actiune al spanacului asupra organismului ?

Spanacul este o leguma extrem de bogata in vitamine si in substantele nutritive necesare unei functionari sanatoase a organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea spanacului

Folosit in scopuri culinare, spanacul este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. De asemenea, aceasta leguma este considerata sigura in timpul sarcinii si pentru femeile care alapteaza. Administrarea spanacului este totusi contraindicata copiilor cu varste mai mici de patru luni intrucat exista riscul aparitiei tulburarilor sanguine.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea spanacului sunt persoanele afectate de calculi renali sau pietre la rinichi, persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor suferi o interventie chirurgicale, persoanele afectate de reumatism, hepatita, guta, litiaza vezicala, inflamatii gastrice, inflamatii intestinale sau artrita. Aceasta interdictie se impune ca urmare a continutului bogat al spanacului in oxalati de patasiu si in oxalati de calciu. De asemenea, daca in cursul prepararii frunzelor de spanac acestea isi schimbă culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci acesta devine daunator si nu trebuie consumat.    

Doze recomandate de spanac                                                   

Stabilirea unei doze optime de spanac, sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este foarte importanta.