Sparanghelul


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale sparanghelului

Asparagus officinalis

Ce este sparanghelul?

Sparanghelul este o planta ai carei muguri, radacina si rizomi sunt utilizati pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta sparanghelului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • infectii ale tractului urinar, calculi biliari, inflamatii si dureri articulare similare celor specifice artritei, dezechilibre hormonale la femei, uscarea plamanilor si a gatului, SIDA, carenta de acid folic, constipatie, inflamatii nervoase, boli parazitare, cancer, acnee, curatarea tenului, inflamatii ale tractului urinar, prevenirea calculilor renali (pietre la rinichi) sau cresterea volumului de urina eliminata zilnic. In acest ultim caz sparanghelul va fi administrat impreuna cu doze mari de apa.

Care este modul de actiune al sparanghelului?

Unele studii de specialitate au demonstrat faptul ca sparanghelul detine efecte diuretice asupra organismului, avand in acest fel capacitatea de a creste volumul de urina eliminata zilnic. Deasemenea aceasta planta este o sursa ideala de fibre, acid folic, vitamina C, vitamina E, vitamina B6 si multe alte minerale.

Precautii in ceea ce priveste sparanghelul

Adminstrat in cantitati utilizate in scopuri culinare, sparanghelul nu prezinta riscuri asupra organismului uman. Cu toate acestea nu exista suficiente informatii care sa ateste siguranta utilizarii acestei plante in scopuri medicinale.

ATENTIE: Sparanghelul poate cauza reactii alergice chiar daca este consumat in scopuri culinare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite sparanghelul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale;
  • persoanele care se confrunta cu retentie de apa, manifestare cauzata de afectiuni cardiace;
  • persoanele alergice la plante ca ceapa, praz, usturoi si arpagic.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de sparanghel, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.