Stanjenel (Iris)


Alte denumiri cunoscute ale stanjenelului sunt Iris, Iris versicolor, Iris  caroliniana sau Iris virginica.

Ce este stanjenelul ?

Stanjenelul reprezinta o planta ale carei radacini se folosesc pentru prepararea unor medicamente, insa la momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta gradul de eficienta al stanjenelului in ceea ce priveste tratarea unor conditii medicale precum constipatia, retentia de lichide, stimularea secretiei de bila, afectiunile hepatice, varsaturile sau iritatiile cutanate.

Care este modul de actiune al stanjenelului ?

Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au relevat care este modul de actiune al acestei plante asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea stanjenelului

Medicii specializati in domeniu avertizeaza in privinta faptului ca administrarea de stanjenel nu este sigura pentru organsimul uman, intrucat poate sa cauzeze stari de voma sau varsaturi, in timp ce radacina proaspata de stanjenel conduce la aparitia iritatiilor la nivelul cavitatii bucale, a tractului digestiv, gatului si a pielii. De asemenea, administrarea acestei plante poate cauza dureri de cap sau inflamatii ori scurgeri apoase la nivelul ochilor.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea stanjenelului sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele diagnosticate cu afectiuni de natura stomacala sau intestinala precum infectiile, colita ulcerativa sau chiar boala Crohn.

Doze recomandate de stanjenel

Stabilirea unei doze optime de stanjenel, sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derulate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.