Stevia creata


Autor: george

Alte denumiri ale steviei crete

Rumex Crispus, Rumex Obstusifolius (ca denumiri latinesti) sau hrenut, limba boului si macrisul calului (ca denumiri populare).

Ce este stevia creata ?

Stevia creata este o planta ale carei frunze sunt folosite pentru pregatirea salatelor iar radacinile pentru fabricarea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al steviei crete ?

Stevia creata poate fi utilizata cu succes pentru tratarea constipatiei, ca urmare a proprietatilor sale laxative. Cu toate ca unele persoane folosesc aceasta planta pentru combaterea bolilor cu transmitere sexuala (BTS) si a unor afectiuni ale pielii, medicii specialisti sustin ca stevia creata nu are capacitatea de a trata aceste conditii medicale.Pana in prezent informatiile pe care specialistii le-au colectat cu privire la eficienta steviei crete nu au confirmat eficienta acestei plante ca forma de tratament pentru anumite conditii medicale pentru care este administrata in mod frecvent: inflamatii ale cailor nazale si tractului respirator, infectii bacteriene, icter sau scorbut.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta steviei crete in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • constipatie, inflamatii ale cailor nazale si tractului respirator, infectii bacteriene, icter sau scorbut.

Care este modul de actiune al steviei crete ?

Stevia creata contine o substanta denuita antrachinona, ce actioneaza asemeni unui laxativ stimulant.

Precautii in ceea ce priveste stevia creata

Pentru majoritatea adultilor stevia creata nu prezinta riscuri majore asupra organsimului. Administrarea unei doze mai mari decat cea recomandata cauzeaza diaree, stare de voma, crampe stomacale, urinari excesive, iritatii ale pielii, si scaderea nivelului de potasiu si calciu din sange. ATENTIE: Exista riscul ca persoanele alergice la rugina (Senecio jacobala) sa fie alergice si la stevia creata.

Nu consumati niciodata stevia creata cruda intrucat pot aparea efecte secundare severe precum varsaturi, afectiuni cardiace, dificultati respiratorii si chiar deces. De asemenea, exista situatii in care contactul direct cu aceasta planta poate duce la aparitia iritatiilor cutanate.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite stevia creata:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu pietre la rinichi (calculi renali), obstructie la nivelul sistemului digestiv, ulcer stomacal, ulcer intestinal sau tulburari hemoragice.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Digoxin
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Stevia creata actioneaza intr-un mod similar laxativelor stimulante, scazand nivelul de potasiu din organism. Acest fenomen, creste la randul sau riscul de manifestare a efectelor secundare specifice digoxinului.

2. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Daca este administrata pe cale orala stevia creata detine proprietati laxative, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata administrarea simultana a celor 2 forme de tratament.Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

3. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Stevia creata actioneaza asemeni unui laxativ. In anumite situatii poate duce chiar la aparitia diareei, conditie medicala ce intensifica efectele warfarinei si creste riscul de aparitie a hemoragiilor. In consecinta, daca urmati un tratament pe baza de warfarina este extrem de important sa administrati doar doze mici de stevie creata.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de stevie creata, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.