Strigoaie


Alte denumiri ale Strigoaiei

Veratrum album. Se mai gaseste si sub denumirea de stirigoaie sau stirigoae.

Ce este Strigoaia ?

Strigoaia este o planta cu bulbi si radacini, o planta erbacee veninoasa, cu inaltimea de 0.60-1 m. Are o tulpina care se prezinta sub forma de rizom la baza solului si de aici pleaca mai multe radicule. Partea aeriana e viguroasa si dreapta, acoperita cu peri mici. Frunzele sunt mari si alterne, incretite si cu nervuri usor vizibile. Florile sunt verzi la exterior. Fructul este sub forma de capsula si are mai multe seminte.

Strigoaia creste in zonele cu fanete si pasuni, in regini de deal si munte. Infloreste in iulie-august. Se recolteaza doar rizomul.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA STRIGOAIEI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • Pentru tratamentul holerei, gutei, in caz de hipertensiune arteriala si herpes.

Care este modul de actiune al Strigoaiei ?

Compozitia chimica consta in special in veratrina, substanta iute si iritanta care produce stranut, alcaloid, jervina si acid jervic, guma, materii colorante.

Din punct de vedere medical, strigoaia se foloseste sub forma de unsoare pentru a combate scabia la vite si paduchii (pediculoza si phtiriaza) sau cheliile micotice.

Daca se administreaza intern se comporta ca un purgativ ce declanseaza voma. Se intrebuinteaza foarte rar contra gutei.

Precautii in ceea ce priveste Strigoaia

Intrebuintarea medicala a strigoaiei trebuie sa fie extrem de prudenta. Medicii specialisti avertizeaza ca aceasta planta nu este sigura pentru organismul uman. Tratamentul pe baza de strigoaie duce de cele mai multe ori la iritatii si arsuri ale corzilor vocale, varsaturi, incetinirea ritmului cardiac, hipotensiune arteriala, afectiuni la nivelul cailor respiratorii, orbire, paralizie, convulsii si chiar deces. Actiunea strigoaiei este narcotic-stupefianta si iritanta. Se poate absorbi prin mucoase sau prin piele si determina salivatie, sudori, greata, voma si alte simptome holeriforme. S-a constatat ca antidotul in aceste cazuri poate fi iodurul de potasiu.
Evitati contactul direct cu pielea pentru ca aceasta planta duce la aparitia iritatiilor cutanate.

Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa intre in contact cu aceasta planta.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de strigoaie nu este sigura. Recomandarea este sa evitati contactul si administrarea acestei plante.