Sunatoarea


Autor: george

Alte denumiri ale sunatorii

Hypericum perforatum

Ce este sunatoarea ?

Sunatoarea este o planta ale carei flori si frunze intra in alcatuirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al sunatorii ?

Pentru tratamentul formelor blande si moderate ale depresiilor, sunatoarea este la fel de eficienta ca oricare tratament medicamentos. Cu toate acestea, gradul de eficienta al sunatorii scade in cazul formelor severe ale depresiei. In plus, anumite studii de specialitate au relevat faptul ca aceasta planta este eficienta si in ceea ce priveste ameliorarea starilor de anxietate.Preparatele uleioase pe baza de sunatoare pot trata dispepsia, caz in care administrarea se face pe cale bucala, sau arsurile de gradul 1, taieturile, vanataile si durerile musculare, caz in care aplicarea se face cutanat.Atentie intrucat preparatele uleioase pe baza de sunatoarea nu ajuta la tratarea infectiilor cu virusul HIV (virusul imunodeficientei umane).

Studiile de specialitate nu au relevat eficienta acestei plante in ceea ce priveste alte conditii medicale pentru tratamentul carora este administrata in mod frecvent: migrene, dureri de nervi, sciatica, excitabilitate, dureri musculare, cancer, comportament compulsiv obsesiv sau sindrom premenstrual (SPM).

Studiile au dovedit ca sunatoarea este eficienta pentru:

 • forme blande si moderate ale depresiei, insa gradul de eficienta scade in cazul formelor severe ale depresiei.

Sunatoarea poate fi eficienta pentru:

 • simptome specifice menopauzei, caz in care va fi administrata o combinatie de sunatoare si cimicifuga;
 • tulburari de somatizare.

Exista posibilitatea ca sunatoarea sa nu fie eficienta pentru:

 • infectii cu virusul hepatitei C;
 • HIV/SIDA;
 • conditii medicale dureroase, asociate diabetului (polineuropatie).

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta sunatorii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

 • dispepsie, vanatai, afectiuni ale pielii, migrene, dureri la nivelul nervilor, sciatica, excitabilitate, fibromialgie, sindrom de oboseala cronica, dureri musculare, cancer, tulburare obsesiv compulsiva, tulburari afective de sezon, sindrom premenstrual, ADHD, sevraj in urma renuntarii la fumat.

Care este modul de actiune al sunatorii ?

Multa vreme specialistii au atribuit eficienta sunatorii asupra ameliorarii starilor depresive unei substante chimice denumita hipericina. Studiile recente au demonstrat faptul ca un rol important in tratamentul si combaterea depresiei este detinut de hiperforina.Atat hipericina cat si hiperforina actioneaza asupra neurotransmitatorilor responsabili cu reglarea starii de spirit a fiecarei persoane.

Precautii in ceea ce priveste sunatoarea

Administrata pe cale orala pentru perioade scurte de timp, sunatoarea nu prezinta riscuri asupra organismului uman. Exista insa situatii in care aceasta planta duce la aparitia efectelor secundare precum insomnie, vise agitate, stare de agitatie, anxietate, irascibilitate, dispepsie, stare de oboseala, gura uscata, stare de ameteala, dureri de cap, iritatii ale pielii, diaree si furnicaturi.Folosirea tratamentului pe baza de sunatoare pentru uz cutanat creste gradul de sensibilitate al pielii la razele solare. In aceste conditii este recomandat ca pe intreaga durata a tratamentului, pacientii sa foloseasca o crema cu protectie solara.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite sunatoarea:

 • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
 • femeile aflate in perioada de preconceptie;
 • persoanele diagnosticate cu ADHD, tulburari bipolare, schizofrenie, boala Alzheimer, forme severe ale depresiei;
 • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Alprazolam
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Aplrazolamul este administrat pentru tratarea starilor de anxietate. Aplrazolamul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina acest medicament, fapt ce duce la scaderea eficientei alprazolamului.

2. Acid aminolevulinic
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Acidul aminolevulinic creste sensibilitatea pielii la actiunea razelor solare, efect similar sunatorii. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a arsurilor solare, basicilor si iritatiilor la nivelul portiunilor de piele expuse la soare. Pentru evitarea acestor manifestari medicii specialisti recomanda aplicarea unei creme cu protectie solara si alegerea unei vestimentatii corespunzatoare in momentul in care iesiti din casa.

3. Amitriptilina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Amitriptilina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina acest medicament, fapt ce duce la scaderea eficientei amitriptilinei.

4. Anticonceptionale (medicamente contraceptive)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Organismul metabolizeaza estrogenul pentru a-l elimina. Sunatoarea are capacitatea de a grabi perioada de desfasurare a acestui proces, fapt ce duce la scaderea eficientei anticonceptionalelor. Pentru a evita o sarcina nedorita medicii specialisti recomanda folosirea unor mijloace contraceptive alternative.Anumite anticonceptionale contin etinilestradiol si levonorgestrel, etinilestradiol si noretindron.

5. Ciclosporina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Ciclosporina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina acest medicament, fapt ce duce la scaderea eficientei ciclosporinei.

6. Digoxin
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Digoxinul are capacitatea de a intensifica bataile inimii. Sunatoarea scade cantitatea de digoxin absorbita la nivelul organismului, ameliorand in acest fel eficienta digoxinului.

7. Fenfluramina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Fenfluramina creste cantitatea de serotonina produsa la nivelul creierului, efect similar sunatorii. Depasirea nivelului normal de serotonina duce la aparitia efetelor secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoase, stare de voma, dureri de cap si anxietate.

8. Imatinib
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Imatinibul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina acest medicament, fapt ce duce la scaderea eficientei imatinibului.

9. Irinotecan
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Irinotecanul este prescris pentru tratarea diverselor forme de cancer. Irinotecanul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina acest medicament, fapt ce duce la scaderea eficientei irinotecanului.

10. Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Sunatoarea detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate, fapt ce duce la scaderea eficientei acestora Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest fel contin lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina, triazolam, etc.

11. Medicamente administrate pentru depresie (antidepresive)
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar medicamentelor antidepresive. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si anxietate.Anumte medicamente pentru depresie contin fluoxetina, paroxetina, sertralina, amitriptilina, clomipramina, imipramina, etc.

12.Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA ( inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei - NNRTI)
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Medicamentele pentru tratamentul HIV/SIDA sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina aceste medicamente, fapt ce duce la scaderea eficientei acestora.Anumite medicamente de acest gen contin nevirapin, delAvirdin si efavirenz.

13. Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA (inhibitori de proteaza)
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Medicamentele pentru tratamentul HIV/SIDA sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Sunatoarea creste capacitatea organismului de a elimina aceste medicamente, fapt ce duce la scaderea eficientei acestora.Anumite medicamente de acest gen contin amprenavir, nelfinavir, ritonavir si saquinavir.

14. Medicamente impotriva durerii (narcotice)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Medicamentele narcotice sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Sunatoarea poate incetini desfasurarea acestui proces. Astfel, administrarea sunatorii simultan cu administrarea narcoticelor poate creste efectele si efectele secundare ale acestor medicamente.Anumite medicamente de acest gen contin meperidina, hidrocodon, morfina, oxicodon, etc.

15. Medicamente transportate prin membrana celulara cu ajutorul pompelor din organism (substrati ai p-glicoproteinei)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Anumite medicamente sunt transportate la nivelul membranei celulare cu ajutorul unor pompe din organism. Sunatoarea are capacitatea de a face aceste pompe mai active si de a scadea cantitatea unor medicamente absorbite la nivelul membranei celulare, fapt ce scade eficienta acestui tip de tratament.Anumite medicamente de acest gen includ etoposid, paclitaxel, vinblastin, vincristin, vindesin, ketoconazol, itraconazol, amprenavir, indinavir, nelfinavir, saquinavir, cimetidina, ranitidina, diltiazem, verapamil, corticosteroizi, eritromicina, cisaprid, fexofenadina, ciclosporina, loperamid, quinidina, etc.

16. Medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Anumite medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele solare, efect similar sunatoarei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament creste sansele de aparitie a basicutelor, iritatiilor si arsurilor solare. Pentru a evita aceste manifestari aplicari intotdeauna o crema cu protectie solara inainte de a va expune la soare.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, ciprofloxacin, norfloxacin, lomefloxacin, ofloxacin, levofloxacin, sparfloxacin, gatifloxacin, moxifloxacin, trimetoprim sulfametoxazol, tetraciclina, metoxsalen si trioxsalen.

17. Meperidina
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar meperidinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si anxietate.

18. Nefazodona
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar nefazodonei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si stare de agitatie.

19. Nortriptilina
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Nortriptilina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al nortriptilinei.

20. Paroxetina
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar nefazodonei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si stare de slabiciune.

21. Pentazocina
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar nefazodonei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si anxietate.

22. Fenobarbital
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Fenobarbitalul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al fenobarbitalului.

23. Phenprocoumon
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Phenprocoumonul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al phenprocoumonului.

24. Fenitoin
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Fenitoinul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al fenitoinului, crescand in acelasi timp riscul de manifestare a atacurilor de apoplexie.

25. Reserpina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Sunatoarea poate scadea eficienta reserpinei.

26. Sedative (barbiturati)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Sedativele induc o stare de somnolenta si ameteala. Desi pana la momentul actual studiile de specialitate nu au reusit stabilirea modului in care sunatoarea interactioneaza cu aceste medicamente, cercetatorii cred ca aceasta planta poate scadea efectele sedativelor.

27. Sertralina
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar sertralinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum afectiuni cardiace, frisoane si irascibilitate.

28. Tacrolimul
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Tacrolimul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al tacrolimului.

29. Tramadol
Gradul de interactiune : major, motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar sertralinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum stare de confuzie, frisoane si rigiditate musculara.

30. Warfarina
Grad de interactiune: major motiv pentru care este contraindicata aceasta combinatie.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Sunatoarea creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

31. Clopidogrel
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Organismul metabolizeaza clopidogrelul intr-o substanta care scade capacitatea de coagulare a sangelui. Administrarea sunatorii simultan cu clopidogrelul poate duce la scaderea excesiva a capacitatii de coagulare a sangelui.

32. Dextrometorfan
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar dextrometorfanului. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum stare de confuzie, frisoane si anxietate.

33. Fexofenadina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Fexofenadina este metabolizata pentru a fi eliminata din organism. Sunatoarea are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces, fapt ce poate duce la cresterea efectelor si a efectelor secundare ale fexofenadinei.

34. 3Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 1A2 (substrat CYP1A2)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Sunatoarea detine capacitatea de a creste timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa scada eficienta medicamentelor de acest gen.Unele medicamente de acest fel contin clozapina, ciclobenzaprin, fluvoxamin, haloperidol, imipramin, mexiletin, olanzapin, pentazocina, propranolol, tacrin, zileuton, zolmitriptan, etc.

35. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2C9 (substrat CYP2C9)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Sunatoarea detine capacitatea de a creste timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa scada eficienta medicamentelor de acest gen.Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, diazepam, zileuton, celecoxib, diclofenac, fluvastatin, glipizid, ibuprofen, irbesartan, losartan, fenitoin, piroxicam, tamoxifen, tolbutamid, torsemid, warfarina, etc.

36. Medicamente pentru depresii (inhibitor de monoaminoxidaza)
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar inhibitorilor de monoaminoxidaza. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum stare de confuzie, frisoane si anxietate.Anumite medicamente de acest gen contin fenelzina, tranilcipromina, etc.

37. Medicamente pentru tratarea migrenelor
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Sunatoarea are capacitatea de a creste cantitatea de serotonina, produsa la nivelul creierului, efect similar dextrometorfanului. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament pot duce la cresterea excesiva a nivelului de serotonina din organism, fapt ce declanseaza o serie de efecte secundare severe precum stare de confuzie, frisoane si rigiditate musculara.Anumite medicamente de acest gen contin frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan si zolmitriptan.

38. Procainamida
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Sunatoarea poate creste cantitatea de procainamid absorbit la nivelul organismului, fapt ce duce la randul sau la intensificarea efectelor si a efectelor secundare ale acestui medicament.

39. Simvastatina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Simvastatina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al simvastatinei.

40. Metilfenidat
Grad de interactinune: minor, motiv pentru care este recomandata atentie in privinta acestei combinatii.
Administrarea simultana a metilfenidatului si sunatorii poate scadea eficienta acestui medicament in ceea ce priveste ameliorarea simptmelor ADHD-ului.

41. Teofilina
Grad de interactinune: minor, motiv pentru care este recomandata atentie in privinta acestei combinatii.
Teofilina este metabolizata la nivelul organismului pentru a fi eliminata. Sunatoarea poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al teofilinei.

Doze recomandate

Adminsitrarea sunatorii se face pe cale bucala, dupa cum urmeaza:

 • Pentru forme blande si moderate de depresie:
 1. extract standard pe baza de 0.3% hipericina: 300mg de 3 ori pe zi;
 2. extract standard pe baza de 0.2% hipericina: 250mg de 2 ori pe zi;
 3. extract standard pe baza de 5% hiperforina: 300 mg de 3 ori pe zi;
 • Pentru copii cu varsta mai mica de 12 ani, diagnosticati cu depresie: extract standard pe baza de 0.3% hipericina: 300mg zilnic.
 • Pentru sindrom menstrual (SPM): extract standard pe baza de 0.3% hipericina: 300mg o data pe zi.
 • Pentru simptome fizice asociate cu depresie: extract standard pe baza de 0.3% hipericina: 300mg de 3 ori pe zi.
 • Pentru tulburari de somatizare: 600mg/zi de extract special pregatit pentru aceasta conditie medicala.