Taratele de orez


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale taratelor de orez

Oryza sativa, tarate de orez brun sau ulei de tarate de orez.

Ce sunt taratele de orez?

Taratele de orez reprezinta invelisul exterior al boabelor de orez, utilizate de medicii specialisti pentru fabricarea unor produse medicamentoase. Nu confundati taratele de orez cu taratele de ovaz sau taratele de grau.

Taratele de orez sunt eficiente pentru:

  • nivel crescut de colesterol;
  • prevenirea calculilor renali (pietre la rinichi) in cazul persoanelor care prezinta un nivel ridicat de calciu;
  • reactii alergice manifestate prin iritatii cutanate (dermatita atopica);
  • prevenirea cancerului stomacal.

Taratele de orez sunt ineficiente pentru:

  • prevenirea cancerului de colon sau a cancerului rectal.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta taratelor de orez in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • diabet, hipertensiune arteriala, alcoolism, scaderea in greutate, SIDA, fortifierea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie din organism, imbunatatirea performantelor atletice, imbunatatirea functiilor hepatice, prevenirea afectiunilor cardiace si a vaselor de sange.

Care este modul de actiune al taratelor de orez?

Taratele de orez si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste scaderea nivelului de colesterol datorita uleiurilor care scad nivelul de absorbtie al colesterolului si intesifica nivelul de eliminare al acestei substante. De asemenea taratele de orez contin o substanta ce are capacitatea de a scadea nivelul de absorbtie al calciului, fapt ce reduce riscul de aparitie al calculilor renali(pietre la rinichi).

Precautii in ceea ce priveste taratele de orez

Administrate pe cale orala, taratele de orez nu prezinta riscuri asupra organismului. Cu toate acestea cresterea cantitatii de tarate de orez din alimentatie poate duce la dereglarea procesului de digestie, gaze intestinale ( flatulenta) si disconfort stomacal in timpul primelor saptamani de administrare.Specialistii sustin ca adaugate in apa de baie, taratele de orez nu prezinta riscuri majore. Cu toate acestea baile pe baza de supa de tarate de orez pot cauza iritatii si inrosirea pielii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite taratele de orez:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni ale tractului digestiv, asa cum sunt ulcerele intestinale, aderentele, afectiunile ce au ca rezultat obstructia sau ingustarea tractului digestiv, dificultatile de inghitire, procesul de digestie lent, sau alte boli si afectiuni la nivelul stomacului sau intestinelor;
  • persoanele cu un nivel scazut de calciu in organism;
  • persoanele cu un nivel scazut de fier in organism sau anemie.

Doze recomandate

Administrarea taratelor de orez se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru diminuarea nivelului de colesterol: 12-84g de tarate de orez/zi sau 4.8g de ulei de tarate de orez/zi.
  2. Pentru reducerea riscului de calculi renali (pietre la rinichi): 10g de tarate de orez de 2 ori /zi.