Tataneasa


Autor: george

Alte denumiri ale tatanesei

Consolidae Radix sau Symphytum officinale.

Ce este tataneasa ?

Tataneasa este o planta din ale carei frunze, radacina si rizomi sunt pregatite unele produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta tatanesei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • ulcer de piele, rani, fracturi osoase, flux menstrual abundent, diaree, tuse, amigdalita, afectiuni gingivale, dureri articulare, dureri in piept, cancer, vanatai, inflamatii si intinderi (caz in care aplicarea se face direct la nivelul pielii).

Care este modul de actiune al tatanesei ?

Tataneasa contine anumite substante chimice care au proprietati de vindecare si implicit detin capacitatea de a reduce inflamatiile in momentul in care aceasta planta este aplicata direct pe piele. Cu toate acestea, tataneasa contine anumite substante toxice care pot fi absorbite in organism prin piele.

Precautii in ceea ce priveste tataneasa

Medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca administrarea tatanesei pe cale orala nu este sigura pentru organismul uman. Conform studiilor de specialitate aceasta planta contine substante ce pot leza ficatul si pot cauza diverse tipuri de cancer. Aplicata pe portiuni de piele fara leziuni si pentru perioade mai mici de 10 zile aceasta planta nu prezinta riscuri majore asupra organismului.

Urmatoarele persoane trebuie saevite tataneasa:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care prezinta leziuni la nivelul pielii;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni ale ficatului.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente care pot afecta ficatul (medicamente hepatotoxice)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Tataneasa poate afecta functionarea normala a ficatului. Astfel, administrarea acestei plante in combinatie cu medicamente hepatotoxice creste riscul de aparitie a leziunilor severe la nivelul ficatului.Anumite medicamente hepatotoxice contin acetaminofen, amiodarona, carbamazepina, isoniazid, metotrexat, metildopa, fluconazol, itraconazol, eritromicina, fenitoin, lovastatina, pravastatin, simvastatin, etc.

2. Medicamente care grabesc procesul de metabolizare al altor medicamente la nivelul ficatului (citocromul P450 3A4)
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Tataneasa este metabolizata la niveul ficatului. Anumite substante eliberate in timpul acestui proces pot sa lezeze in mod sever ficatul. De asemenea medicamentele care stimuleaza procesul de metabolizare al tatanesei au capacitatea de a intensifica efectele toxice ale substantelor eliberate in organism.Unele medicamente de acest gen contin carbamazepina, fenobarbital, fenitoin, rifampina, rifabutina, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de tataneasa, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.