Telina


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale telinei

Apium graveolens

Ce este telina?

Telina este o planta ale carei fructe si seminte sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta telinei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • dureri musculare, dureri articulare, guta, stare de nervozitate, dureri de cap, stimularea apetitului, senzatie de epuizare, retentie de lichide, reglarea procesului de digestie, flatulenta, stimularea menstruatiei, reducerea lactatiei. Deasemenea aceasta planta este utilizata pentru efecte sedative.

Care este modul de actiune al telinei?

Substantele continute de telina cauzeaza senzatie de somnolenta, cresc volumul de urina eliminata zilnic, tratand in acest fel retentia de lichide, amelioreaza simptomele artritei, hipertensiunea arteriala, procesul de coagulare a sangelui si stimuleaza relaxarea musculara.

Precautii in ceea ce priveste telina

Desi pentru manjoritatea oamenilor telina nu prezinta riscuri majore, exista situatii in care consumul acestei plante cauzeaza inflamatii cutanate si sensibilitate crescuta la razele solare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite telina:

  • femeile insacinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale;
  • persoanele alergice la plante ca morcov sau papadie;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. In combinatie cu medicamentele administrate in timpul si dupa interventia chirurgicala, aceasta planta cauzeaza stare excesiva de somnolenta.

Interactinunea cu alte medicamente

1. Levotiroxina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Levotiroxina este folosita pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism. Avand in vedere ca telina are capacitatea de a scadea gradul de activitate al glandei tiroide, exista riscul ca administrarea simultata a celor 2 forme de tratament sa scada eficienta levotiroxinei.

2. Litiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Telina detine efecte diuretice asupra organismului. In consecinta, exista riscul ca organismul sa nu mai poata elimina in mod eficient litiul din organism, fapt ce poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru a preveni aceasta situatie este necesar sa va adresati medicului specialist, iar daca este cazul doza de litiu va fi modificata.

3. Medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Anumite medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele solare, efect similar telinei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament creste sansele de aparitie a basicutelor, iritatiilor si arsurilor solare. Pentru a evita aceste manifestari aplicari intotdeauna o crema cu protectie solara inainte de a va expune la soare. Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, ciprofloxacin, norfloxacin, lomefloxacin, ofloxacin, levofloxacin, sparfloxacin, gatifloxacin, moxifloxacin, trimetoprim sulfametoxazol, tetraciclina, metoxsalen si trioxsalen.

4. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Telina are capacitatea de a induce stare de somnolenta si ameteala, efect similat sedativelor. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate cauza o stare excesiva de somnolenta. Anumite medicamente de acest gen contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

Doze recomandate

Administrarea telinii se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru ameliorarea disconfortului menstrual: o combinatie de extracte de sofran, seminte de telina si anason. Administrarea se face in doze de 500mg, de 3 ori pe zi, in primele 3 zile de menstruatie.