Traista-ciobanului


Alte denumiri ale Traistei-Ciobanului

Capsella bursa-pastoris

Ce este Traista-Ciobanului ?

Traista-ciobanului reprezinta o plata medicinala cu proprietati uimitoare ca astringent, antiseptic si hemostatic.

Exista 5 specii ale acestui gen. Se recolteaza tot anul si este raspandita pana la 2000m. Traista ciobanului atinge 40 cm in inaltime, are o tulpina dreapta cu frunze penate. Tot anul are flori albe adunate in corimbi ce produc mici fructe cu forma de inima. Creste in abundenta pe langa ziduri, pe poteci, printre culturi. Se foloseste fie proaspata, fie uscata.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA TRAISTEI-CIOBANULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • dureri de cap, afectiuni cardiace, tulburari premenstruale sau diaree.

Care este modul de actiune al Traistei-Ciobanului ?

Traista-ciobanului opreste sangerarile si stimuleaza muschii prin cresterea contractiilor uterine. Traista ciobanului este astringent, antiseptic si hemostatic. Se intrebuinteaza in principal ca hemostatic. Se mai foloseste si ca vasodilatator, antihemoragic, tonifiant pentru uter, contra hemoragiilor uterine, ca reglator de flux menstrual, impotriva dizenteriei, vericelor si hipertensiunii arteriale.

Uz intern: se foloseste pentru toate tipurile de hemoragii, inclusiv epistaxis (adica pierderea sangelui pe nas) si metroragie (care este o hemoragie uterina independenta de menstruatie). Traista ciobanului stimuleaza producerea de trombocite. Se utilizeaza mai ales pentru reglarea fluxului menstrual abundent si a cadentei menstruatiei pentru ca princiile active pe care le contine contracta musculatura uterina.

Uz extern: se pot face impachetari pentru tratarea unor rani si leziuni. De exemplu, pentru hemoroizi sangeranzi se prepara cantitati mici de clisme si bai de sezut sau direct spalaturi cu infuzie calduta. In trecut, se folosea pentru tratarea febrei datorata malariei, se aplica planta proaspata maruntita pe incheieturi si pe laba piciorului. Astfel febra scadea.

Precautii in ceea ce priveste Traista-Ciobanului

Daca se administreaza in cantitati mici, traista-ciobanului nu prezinta riscuri majore asupra organismului uman. Cu toate acestea, exista situatii in care aceasta planta poate cauza stari de ameteala, modificari ale tensiunii arteriale, modificari ale tiroidei si palpitatii ale inimii.

Atentie: Supradoza de traista-ciobanului poate duce la paralizie, dificultati respiratorii sau deces. Nu folositi radacinile.

Administrarea si consumul de traista ciobanului se va evita in urmatorele cazuri:

  • in sarcina sau alaptare
  • in cazul pacientilor care sufera de afectiuni cardiace, au calculi renali adica pietre la rinichi sau prezinta alte afectiuni tiroidiene
  • daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala in urmatoarele 14 zile pentru ca administrata cu anumite medicamente in timpul sau dupa operatie poate cauza stare excesiva de somnolenta

Doze recomandate

Trebuie sa respectati cu rigurozitate dozele. Totusi, stabilirea dozei optime pentru fiecare persoana in parte depinde de o serie de factori cum sunt: varsta, starea de sanatate si alte conditii medicale. Pana in acest moment, studiile de specialitate nu au putut stabili cu exactitate o doza sigura recomandata intr-o zi. De aceea, se recomanda precautie in consumul acestei plante. Atentie: Evitati folosirea radacinilor de traista-ciobanului.

Planta comestibila

Traista-ciobanului este o planta medicinala comestibila si are un gust asemanator verzei. Florile din rozeta bazala se pot consuma mai ales fierte si asezonate iar apoi calite in tigaie. Totusi pentru ca gustul este prea accentuat se recomanda a se consuma in combinatie cu alte plante. Fructele pot fi utilizate ca aromatizant, iar cateodata radacina poate inlocui ghimbirul. In unele zone din lume se consuma si mugurii tineri infloriti si chiar semintele.