Turita mare


Autor: george

Alte denumiri ale turitei mari

Agrimonia eupatoria sau Herba Agrimoniae.

Ce este turita mare ?

Turita mare este o planta ale carei parti (cu exceptia radacinii), uscate, sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al turitei mari ?

Pana in prezent studiile de specialitate nu au confirmat eficienta turitei mari pentru tratarea bolilor si afectiunilor pentru care este administrata. In aceasta categorie intra diareea, amigdalita sau dispepsia.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta turitei mari in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

Care este modul de actiune al turitei mari ?

Turita mare contine taninuri, substante care si-au dovedit eficienta ca forma de tratament pentru diaree.

Precautii in ceea ce priveste turita mare

Administrata pentru perioade scurte de timp, turita mare nu prezinta riscuri majore asupra organismului persoanelor adulte. Exista situatii in care aceasta planta poate creste gradul de sensibilitate al pielii la razele solare, fapt ce creste la randul sau riscul de aparitie al arsurilor solare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite turita mare:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente antidiabetice

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.

Turita mare are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de turita mare, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.