Turta


Alte denumiri ale turtei

Denumirea stiintifica a turtei este: Carlina acaulis. Dar turta mai poate fi intalnita si sub urmatoarele denumiri in popor: ciurul zanelor in Banat, ceapa ciorasca in Bucovina, ciortopoloaga, punga babei, gainusa sau sita zanelor.

Ce este turta?

Turta este o planta medicinala care face parte din familia Asteraceae. Extractul din radacina de turta se utilizeaza la fabricarea unor produse medicamentoase.Aceasta planta a fost si inca se mai foloseste in alimentatie pentru ca este comestibila. Stramosii nostri considerau ca are puterea sa-l fereasca pe om de rele.Turta este o planta de mici dimensiuni, spinoasa, cu o radacina groasa de 2-3 cm, galbue, ce intra in pamant pana la 20 cm. Frunzele sunt argintii iar tulpina aproape ca nu exista. Florile sunt hermafrodite, tubuloase si alburii.Turta prefera locurile pietroase si colinele calcaroase, livezile, locurile sarace mai ales cele de munte. Creste singura sau in grupuri pe toata suprafata Europei. Infloreste din iulie pana in septembrie.Radacina se recolteaza in martie-aprilie sau in perioada septembrie-octombrie, cand se usuca. Se pastreaza in vase bine inchise.

Din punct de vedere chimic, radacina turtei contine minim 18% inulina, 2% ulei eteric cu miros narcotic, rasina si tanin. Ea are un miros reconfortant, racoritor si placut. Gustul e aromat insa iute.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta turtei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni ale bilei, digestie problematica, spasme la nivelul esofagului, stomacului si intestinelor, afectiuni cutanate, rani, cancer la nivelul limbii, herpes, dureri de dinti, inducerea transpiratiei.

Care este modul de actiune al turtei?

Turta contine substante speciale recunoscute pentru combaterea bacteriilor prezente in organism.De asemenea, aceasta planta este utilizata pentru efectele salediuretice,tonicesau pentru gargara.Radacina turtei actioneaza pozitiv asupra aparatului digestiv si a sistemului nervos. Este sudorifica si diuretica atunci cand se respecta dozele prescrise. Daca se depasesc dozele, turta induce senzatia de voma si purgatie.

Doctorul W. Bohn considera ca turta actioneaza eficient asupra sistemului nervos central si o prescrie sub forma de prafuri in hipocondrie, isterie, manifestari paralitice (doza de 0.50-1 gram, de 3-4 ori pe zi). Turta se mai foloseste cu succes pe ranile si ulcerele purulente de natura venerica, contra bolilor reumatice si de guta.

Se poate prepara un decoct din radacina de turta care te face sa transpiri, crescand astfel cantitatea de urina. Decoctul se mai foloseste si pentru combaterea starilor febrile ale organelor digestive, regleaza menstruatia, stimuleaza sistemul nervos. Turta mai este vermifuga si eficienta in bolile de piele.Se poate prepara o fiertura de turta in otet care se foloseste contra raiei. Amestecata cu apa este eficienta in multe afectiuni ale pielii si pentru calmarea durerilor de dinti.Turta se intrebuinteaza si in bucatarie, fiind un bun aromatizant.

Precautii in ceea ce priveste turta

Nu exista suficiente informatii medicale care sa confirme siguranta administrarii turtei in scopuri terapeutice. Persoanele sensibile la rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbenele, margarete si alte plante din familia Asteraceae / Compositae trebuie sa fie foarte atente la aceasta planta medicinala pentru ca presupune un risc mare de alergie.Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta medicinala.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de turta care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.