Ulei de arahide


Denumirea stiintifica a uleiului de arahide este Arachis hypogaea.

Ce este uleiul de arahide ?

Acest tip de ulei se extrage din semintele de arahide, specialistii folosind uleiul de arahide pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care sa ateste gradul de eficienta al administrarii uleiului de arahide pentru scaderea nivelului de colesterol, scaderea poftei de mancare pentru pierderea in greutate, prevenirea afectiunilor cardiace, prevenirea instalarii afectiunilor neoplazice, ameliorarea durerilor articulare, ameliorarea simptomelor de artrita, stoparea formarii crustelor si a cojitelor la nivelul scalpului, emolierea pielii uscate si tratarea altor afectiuni cutanate si a constipatiei.

Uleiul de arahide este unul dintre cele mai frecvent folosite uleiuri din Statele Unite ale Americii unde culturile de arahide sunt foarte raspandite. Utilizarea uleiului de arahide este bine cunoscuta si in sud estul Asiei, avand un gust unic si fiind foarte rezistent in cazul preparatelor culinare pentru prepararea carora este necesara folosirea unor temperaturi inalte. Desi in componenta uleiului de arahide intra multi acizi grasi saturati, acestia sunt compensati de acizii grasi polinesaturati si de acizii mononesaturati care au rolul de scadere a nivelului de colesterol din sange.

Uleiul de arahide se intrebuinteaza si la masaje, fiind benefic pentru persoanele afectate de artrita.

Arachis hypogaea este denumirea generala sub care sunt cunoscute mai multe specii de arahide. Dupa momentul infloririi si polenizarii plantelor, tulpina plantei continua sa dezvolte fructele ingropate sub pamant, care cresc pe langa radacini. Fructele au forma unei carapace lunguiete, care contine doua sau patru boabe invelite fiecare intr-o coaja subtire si de culoare rosie. Din boabele de arahide se extrage uleiul de arahide folosit atat in alimentatie, cat si in domeniul cosmeticii si a industriei. Primii producatori pe plan mondial sunt China si India. Uleiul de arahide are in componenta sa acizi grasi mononesaturati in proportie de 47 %, acizi grasi polinesaturati in proportie de 32 % si acizi grasi saturati in proportie de 21 %. Acitii grasi bine reprezentati sunt acidul palmitic, acidul oleic sau omega-9, acidul linoleic sau omega-6, acidul arahnidic, acidul arahidonic, acidul behenic si acidul lignoceric.

Consumat in mod frecvent, insa cu masura, uleiul de arahide poate sa imbuntateasca starea de sanatate prevenind bolile de inima, micsorand nivelul colesterolului rau, scazand apetitul, prevenind instalarea afectiunilor neoplazice si a artritei inclusiv a duererilor de la incheieturi, ameliorand senzatia de uscaciune a pielii, remediind problemele tenului, constipatia si alte tulburari. Eficienta uleiului de arahide este recunoscuta in urma desfasurarii de studii stiintifice.

Care este modul de actiune al uleiului de arahide ?

Uleiul de arahide are un continut bogat in grasimi mononesaturate considerate benefice pentru organismul uman, care au in acelasi timp un continut scazut de grasimi saturate considerate daunatoare organismului. Medicii specialisti sustin ca acest lucru are capacitatea de prevenire a instalarii afectiunilor cardiace si de scadere a nivelului de colesterol. Cu toate acestea, in cadrul studiilor desfasurate pe animale au existat situatii cand uleiul de arahide a determinat formarea cheagurilor de sange la nivelul arterelor, fapt care creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace.

Precautii in ceea ce priveste administrarea uleiului de arahide

Pentru majoritatea persoanelor uleiul de arahide nu implica riscuri majore. Exista insa si situatii in care acest produs poate sa determine aparitia reactiilor alergice, cu precadere la persoanele alergice la arahide, la soia sau la alte plante care fac parte din aceeasi familie. Administrat in cantitatile folosite in scopuri culinare, uleiul de arahide este considerat sigur pentru femeile insarcinate si pentru femeile care alapteaza. Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea uleiului de arahide sunt femeile insarcinate si femeile care alapteaza, caz in care trebuie sa se evite administrarea unor doze mai mari decat cele utilizate in scopuri culinare si persoanele care manifesta alergii la arahide, la soia sau la alte plante asemanatoare.

Doze recomandate de ulei de arahide

Stabilirea unei doze optime de ulei de arahide, considerata sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de  factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derulate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.