Ulei de muscata


Alte denumiri ale muscatelor sunt Aetheroleum Pelargonii si Pelargonium graveolens. Uleiul de muscata se obtine prin distilarea cu vapori a tulpinelor si a frunzelor de muscata. Acesta are proprietati astringente, cicatrizante, deodorante, cytophylactice, diuretice, stypice, tonice si vermifuge.

Ce este uleiul de muscata ?

Uleiul de muscata reprezinta un derivat din frunzele si din coditele acestei muscatelor. Specialistii folosesc uleiul de muscate pentru prepararea unor produse medicamentoase. Trebuie mentionat faptul ca uleiul de muscate nu trebuie confundat cu uleiul de palmarosa sau Cymbopogon martinii. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii stiintifice care pot sa ateste eficienta administrarii uleiului de muscata in cadrul terapiilor pentru  conditii medicale precum diareea, durerile nervoase sau utilizarea acestui produs pentru efectele sale astringente.

Functia astringenta a uleiului de muscata o recomanda pentru contractarea musculaturii, gingiilor, intestinelor, tesuturilor si a vaselor de sange, efect benefic pentru prevenirea slabirii musculaturii si a pielii, a slabirii gingiilor si a stoparii hemoragiilor prin contractarea vaselor de sange.                                                                                             

Uleiul de muscata este si un bun antibacterian si antimicrobian, acesta nepermitand microbilor sau bacteriilor sa se dezvolte la nivelul ranilor si prevenind in acest mod dezvoltarea infectiilor.

Proprietatile hemostatice recomanda uleiul de muscata care poate stopa hemoragiile ca si astringent ce induce contractarea vaselor de sange si prin accelerarea coagularii sangelui.

Actiunea cicatrizanta eficienta a uleiului de muscate este recomandata pentru indepartarea urmelor de pe piele, vindecarea cicatricilor, fisurilor de grasime, abceselor, acneei sau leziunilor variolice, facilitarea circulatiei sanguine la suprafata tesutului cutanat si uniformizarea distributiei de melanina.

Uleiul de muscata favorizeaza mentinerea starii de sanatate a celulelor, reciclarea celulelor devitalizate si regenerarea celulara, fiind considerat un bun citostatic.                                                                                          

Uleiul de muscata are proprietati diuretice, crescand capacitatea de urinare si eliminarea toxinelor acumulate in organism. Astfel de toxine sunt ureea, sarurile biliare, acidul uric, agentii patogeni si alte substante sintetice sau chimice, metalele grele, poluantii si chiar zaharul. Mai mult, de fiecare data cand se elimina secretia urinata, grasimile in proportie de circa 4 % din volumul urinar si excesul de apa sunt eliminate din organism. De asemenea, uleiul de muscata ajuta digestia si impiedica formarea de gaze la nivel intestinal. Stimularea eliminarii secretiei urinare reprezinta si o modalitate eficienta de eliminare a acizilor biliari formati in exces si secretati la nivel stomacal. Urinarea scade si valoarea tensiunii arteriale deoarece prin secretia urinara, sodiul din organism este eliminat si tensiunea arteriala este scazuta.                                                                                                                               

Uleiul de muscata beneficiaza de o aroma foarte placuta, o combinatie de aroma de flori si de menta. Efectul sau deodorant este de durata si nu inaspreste pielea. Mai mult, datorita proprietatilor sale de reglementare a productiei de sebum si a celor antibacteriene, contribuie la indepartarea mirosului neplacut al corpului.

Proprietatea stiptica este aproape sinonima cu proprietatea hemostatica cu o mica diferenta. Proprietatea stiptica inseamna a fi hemostatic datorita proprietatilor astringente. De asemenea, uleiul de muscata poate sa contracte vasele de sange incetinind sau chiar stopand fluxul sanguin.

Datorita proprietatilor sale tonice, pe plan intern, uleiul de muscata face ca toate sistemele sa functioneze corect prin influentarea glandelor endocrine in secretarea de hormoni diferiti, acizi, enzime si bila si prin optimizarea sistemului respirator, circulator, digestiv, excretor si nervos. In mod aparent, uleiul de muscata tonifiaza musculatura si pielea si in general, va oferi o infatisare mai placuta.                                                                                                   

Proprietatea vermifuga este foarte benefica pentru acei copii, uneori chiar si adulti, care sufera de viermi intestinali.

Uleiul de muscate accelereaza si procesul de vindecare a ranilor si a inciziilor chirurgicale.

Beneficiile uleiului de muscata pot fi numeroase, in conditiile in care utilizarea sa se realizeaza in tratamentul acneei, dermatitei si a altor boli de piele, a infectiilor nasului, gatului si a componente ale sistemului respirator, eczemelor, nevralgiilor, arsurilor, ulcerelor, amigdalitelor, sindromului post menopauza, in tratarea depresiei, anxietatii sau a furiei.                                                                                                                                                 

Uleiul de muscata este utilizat si in aromaterapie fie aplicat in aparate speciale pentru aromaterapie, fie prin picurarea a cateva picaturi de ulei de muscata amestecate cu sare fine intr-un flacon inchis etans. In caz de insomnii, epuizare psihica sau de astenie, se inhaleaza vaporii din flacon. Uleiul de muscata se poate aplica si in apa pentru baie, creme de masaj sau uleiuri pentru masaj. De asemenea, in cazul in care este inhalat inaintea servirii meselor, uleiul volatil de muscata scade apetitul, fiind considerat un real adjuvant in curele de slabire si o buna alternativa a medicamentelor costisitoare care au aceleasi efecte. Inaintea utilizarii uleiului volatil de muscata, se recomanda efectuarea unui test de hipersensibilitate sau de alergie, aplicandu-se o picatura din uleiul de muscata la nivelul incheieturii mainii cu doisprezece orea inaintea utilizarii sale. Persoanele afectate de astm bronsic si epilepsie si persoanele care au suferit atacuri de cord sau sunt considerate susceptibile de a suferi un atac de cord trebuie sa evite administrarea uleiului de muscata.                                                                                            

Care este modul de actiune al uleiului de muscata ?

Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au reusit sa releve concret pana la momentul actual care este modul in care uleiul de muscata actioneaza asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea uleiului de muscata

De cele mai multe ori, uleiul de muscata se foloseste topic, aplicat direct la nivelul pielii, insa au fost constatate si cazuri in care unele persoane au dezvoltat iritatii si senzatii de arsura in urma acestui tip de dezvoltare. De asemenea, in cazul aplicarii la nivelul fetei, uleiul de muscata poate determina aparitia iritatiilor la nivelul globilor oculari. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea uleiului de muscata.     

Doze recomandate de ulei de muscata

Stabilirea unei doze de ulei de muscata, optima si sigura pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialisti nu au putut sa releve o doza zilnica considerata sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este foarte importanta.