Urechelnita


Alte denumiri ale Urechelnitei

Sempervivum tectorum. Urechelnita mai este numita in Romaniasi iarba ciutei, iarba de ureche, iarba grasa, iarba tunului, jintura, prescurarita, urechiusa, varza de stanca, verzisoara.

Cateva repere istorice ale Urechelnitei

Originara din Europa, urechelnita a crescut de mii de ani in jurul asezarilor omenesti. La fel ca multe plante cu care sunt familiarizati oamenii, ea are multe nume comune in lumeprintre care toiagul lui Aaron, ochi de bou, barba lui Jupiter, barba lui Thor etc.

Denumirea stiintifica, "sempervivum" inseamna "a trai pentru totdeauna" (semper = mereu, vivum = viata). Acest lucru se refera probabil la faptul ca, dezradacinate urechelnitele pot supravietui timp de saptamani intregi prin apa pe care o au stocata in ele. Daca smulgeti o papadie sau o planta trei frati patati, cu sau fara radacini, veti observa ca in cateva ore vor fi ofilite iar in maxim doua zile vor muri. Urechelnita insa,o puteti replanta in sol umed o saptamana mai tarziusi se va recupera.

La inceput urechelnita a fost numita "barba lui Jupiter" in Roma Antica. Majoritatea barbatilor romani erau rasi. Jupiter, regele zeilor si rege al cerului, era infatisat cu barba. Forma rotunda a urechelnitei, originara din Alpi si Pirinei, le-a reamintit cumva romanilor de infatisarea lui Jupiter. De aici, oamenii din popor credeau ca urechelnita ii poate proteja de fulgerul aruncat de Jupiter. Din acest motiv, multi romani plantau urechelnita pe acoperis pentru a indeparta fulgerele care ar fi putut provoca un incendiu.

Plantarea pe acoperisuri este originea de unde provine numele speciei, "tectorum" care se traduce prin "de acoperisuri".

Urechelnita este originara din Alpi si Pirinei, nu din Scandinavia. Nu este rezistenta in mare parte din Europa de Nord pentru ca aici este prea rece si exista multa umezeala. Ea nu poate supravietui in Irlanda, Islanda sau Insulele Feroe.

Ce este Urechelnita ?

Urechelnita este o planta folosita pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Este o planta erbacee cu inaltimea de 5-30cm. Tulpina este dreapta si paroasa, cu ramuri doar in partea superioara. La baza are vlastari cu rozete de frunze ce formeaza un glob. Frunzele sunt ovate, au varful ascutit, sunt verzi si rosiatice. Florile sunt rozsau rosii, stelate si formeaza un corimb in varful tulpinii unde se afla fructele in capsule.

Urechelnita se gaseste in Europa de Sud si Europa Centrala, dar nu in zonele reci si umede. Uneori este cultivata pe acoperisurile de tigla sau prin vii. Infloreste in iulie-august si este o planta melifera.

Recoltarea frunzelor se face vara sau iarna, se usuca si se pastreaza in recipiente de sticla inchise ermetic.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA URECHELNITEI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • diaree severa, ulcer bucal, arsuri, ulcer de nivelul pielii, negi, iritatii, arsuri si inflamatii cauzate de intepaturi de insecte.

Care este modul de actiune al Urechelnitei ?

Compozitia chimica a urechelnitei consta in tanin, rasina, mucilagiu, acid formic, acid malic.

Din punct de vedere medical, urechelnita se poate folosi in general in stare proaspata si pentru uz extern. In ginecologie este benefica in caz de afectiuni uterine; se pot face spalaturi calmante si antiseptice. Se mai foloseste pentru gargara, in multe boli de piele, pentru extirparea negilor si a bataturilor, pentru combaterea muscaturilor de insecte si a ranilor datorate arsurilor.Cu sucul proaspat se pot trata scurgerile de urechi si chiar surzenia; din acest motiv aceasta planta medicinala poarta denumirea de urechelnita.Urechelnita se mai foloseste prin zdrobirea frunzelor si aplicarea acestora sub forma de cataplasme si comprese.

Precautii in ceea ce priveste Urechelnita

Nu exista suficiente date medicale care sa ateste siguranta administrarii urechelnitei intern sau extern la nivelul pielii. Nu se cunoaste cu sigurata ce efecte secundare implica.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta medicinala.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de urechelnita care poate fi administrata unei persoane. Oricum in consumul acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.