Urzica


Autor: george

Alte denumiri ale urzicii

Frunze de urzica, seminte de urzica, Urtica dioica, Urtica urens, Urticae Herba et Folium sau Urticae Radix.

Ce este urzica ?

Urzica este o planta ale carei parti, inclusiv radacina, sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta urzicii in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • alergie, hiperplazie benigna a prostatei, artrita, retentie de apa, hemoragie interna, anemie, circulatie sanguina deficitara, diabet, diaree, astm, cancer, grabirea timpului de vindecare a ranilor.

Care este modul de actiune al urzicii ?

Urzica regaseste in alcatuirea sa anumite substante care ai capacitatea de a reduce inflamatiile si de a creste volumul de urina eliminata zilnic.

Precautii in ceea ce priveste urzica

Pentru majoritatea oamenilor urzica nu prezinta riscuri majore asupra organismului, insa exista situatii cand aceasta planta cauzeaza tulburari stomacale si transpiratie abundenta. Contactul direct cu frunzele de urzica poate duce la aparitia iritatiilor cutanate.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite urzica:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet sau tulburari renale.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Litiu
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Urzica detine efect diuretic asupra organismului, motiv pentru care aceasta planta poate scadea nivelul de litiu absorbit de organism. La randul sau acest lucru creste riscul de aparitie a efectelor secundare majore. Inainte de administrarea simultana a celor 2 forme de tratament este recomandat sa va adresati medicului specialist. Daca va fi cazul doza de litiu va fi ajustata.

2. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Partile aeriene ale urzicii au capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

3. Medicamente pentru hipertensiune arteriala (medicamente antihipertensive)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Urzica are capacitatea de a creste tensiunea arteriala, motiv pentru care efectul medicamentelor antihipertensive poate fi diminuat.Anumite medicamente de acest gen includ captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipin, hidroclorotiazida, furosemid, etc.

4. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Urzica duce la aparitia unei stari execesive de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite sedative contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

5. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Partile aeriene ale urzicii sunt bogate in vitamina K, extrem de eficienta pentru procesul de coagulare a sangelui. Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul urzicii poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut. In aceste conditii este recomandat sa efectuati regulat analize a sangelui. Daca medicul specialist va considera necesar, doza de warfarina poate fi modificata.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de urzica, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.