Usturoi


Imagini

Alte denumiri cunoscute ale usturoiului sunt Allii Sativi Bulbus, Allium sativum sau Alium.

Ce este usturoiul ?

Usturoiul este o planta aromata care in stare proaspata sau sub forma de suplimente bazate pe usturoi sunt folosite in scopuri medicinale.

Care este gradul de eficienta al usturoiului ?

Unele studii desfasurate de specialistii in domeniu au relevat faptul ca usturoiul are capacitatea de scadere a nivelului de colesterol din organismul uman. Pentru ca rezultatele obtinute sa fie cele scontate este necesara administrarea tratamentului pe baza de usturoi timp de cateva luni de zile. Cu toate acestea, scaderea nivelului de colesterol nu este destul de semnificativa incat sa poata sa previna instalarea afectiunilor cardiace. Mai mult decat atat, specialistii in domeniu sustin ca actiunea usturoiului asupra organismului uman nu este la fel de eficienta ca si medicamentele prescrise pentru scaderea valorii colesterolului.

Consumul de usturoi si-a dovedit eficienta pentru scaderea valorii tensiunii arteriale in cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arteriala, precum si pentru incetinirea procesului de rigidizare a arterelor, cunoscut sub denumirea de ateroscleroza.

Alte studii desfasurate de specialisti au evidentiat faptul ca utilizarea usturoiului in mod frecvent scade sansele de aparitie a anumitor tipuri de afectiuni neoplazice asa cum este cancerul de colon, cancerul de prostata si cancerul stomacal. La momentul actual  nu exista suficiente informatii care sa confirme eficienta administrarii acestei plante la persoanele diagnosticate deja cu unele forme de afectiuni neoplazice. Unele persoane diagnosticate cu diabet consuma usturoi cu scopul scaderii nivelului de zahar din sange, insa nu exista informatii medicale suficient de elocvente care sa confirme acest lucru.

Studiile derulate de specialisti nu au stabilit inca eficienta administrarii usturoiului ca si forma de tratament pentru conditii medicale pentru care se administreaza in mod frecvent, inclusiv pentru tratarea unei afectiuni speciale manifestate prin cresterea nivelului de colesterol, in cazul persoanelor diagnosticate cu HIV / SIDA, artrita, dureri de urechi, alergii, gripa, raceala sau diareea calatorului.

Usturoiul este considerat eficient pentru tratarea hipertensiunii arteriale, tratarea rigidizarii arterelor sau ateroscleroza, prevenirea cancerului de colon, prevenirea cancerului rectal, prevenirea cancerului stomacal, prevenirea muscaturilor de capuse si tratarea infectiilor fungice de la nivelul pielii.

Usturoiul este considerat ineficient pentru tratarea diabetului, combaterea bacteriei Helicobacter pylori ce cauzeaza ulcere, scaderea nivelului crescut de colesterol, ca adjuvant in tratarea cancerului mamar sau a cancerului pulmonar si pentru tratarea bolii arteriale ocluzive periferice, conditie medicala care provoaca dureri in timpul mersului.

La momentul actual nu exista suficiente date care sa ateste eficienta administrarii usturoiului in ceea ce priveste tratarea unei afectiuni manifestate prin cresterea nivelului de colesterol in cazul persoanelor diagnosticate cu HIV / SIDA, tratarea racelilor comune, tratarea hiperplaziei benigne a prostatei, remedierea durerilor de urechi, a artritei, tratarea alergiilor, tratarea racelilor, a gripei, a diareei calatorului, a preeclampsiei, a afectiunilor tractului urinar la barbati, prevenirea cancerului de prostata, a sindromului de oboseala cronica, tratarea negilor sau a bataturilor.

Care este modul de actiune al usturoiului ?

Usturoiul contine o substanta, care poarta numele de alicina si este considerata eficienta pentru tratarea diverselor conditii medicale. De asemenea, alicina este cea care confera usturoiului mirosul specific. Unele produse bazate pe usturoi sunt lipsite de miros de usturoi, proces care implica imbatranirea plantei. Specialistii avertizeaza in privinta faptului ca prin aceasta metoda compusii continuti de usturoi devin mai putin eficienti. In consecinta, se recomanda alegerea produselor cu invelisuri enterice, acestea dizolvandu-se odata ajunse la nivel intestinal si nu stomacal.

Precautii in ceea ce priveste administrarea usturoiului

Pentru majoritatea oamenilor, usturoiul nu implica riscuri majore. Totusi, aceasta planta determina o respiratie urat mirositoare, senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale si a stomacului, arsurile stomacale, gazele sau  flatulenta, senzatia de voma, varsaturile, mirosul corporal urat si diareea. De cele mai multe ori, toate aceste efecte secundare se manifesta mai intens in cazul consumului de usturoi in forma cruda. Aplicat topic, direct pe suprafata pielii, sub forma unei paste groase, usturoiul are capacitatea de a induce leziuni cutanate similare arsurilor.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea usturoiului sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele diagnosticate cu tulburari hemoragice, persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, persoanele diagnosticate cu afectiuni stomacale sau afectiuni digestive si persoanele care urmeaza tratament pentru HIV / SIDA.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Isoniazid

Grad de interactiune : Major, drept urmare aceasta combinatie este contraindicata. Usturoiul are capacitatea de scadere a gradului de absorbtie a isoniazidul la nivelul organismului uman, fapt care poate sa reduca eficienta acestui medicament. In aceste conditii, administrarea simultana a celor doua forme de tratament trebuie evitata.

2. Medicamente pentru tratamentul HIV / SIDA sau inhibitorii non - nucleozidici ai reverstranscriptazei - NNRTI

Gradul de interactiune : Major, drept urmare este contraindicata aceasta combinatie. Medicamentele pentru tratamentul HIV/SIDA sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Usturoiul sporeste capacitatea organismului eliminare a acestor medicamente, fapt care determina scaderea eficientei acestora. Medicamentele de acest gen contin delavirdin, nevirapin si efavirenz.

3. Saquinavir

Gradul de interactiune : Major,drept urmare este contraindicata aceasta combinatie. Organismul metabolizeaza saquinavirul pentru a-l putea elimina. Usturoiul scade insa timpul de desfasurare a acestui proces. Astfel, administrarea usturoiului simultan cu administrarea saquinavirului poate sa determine cresterea efectelor si a efectelor secundare ale acestui medicament.

3. Anticonceptionale sau medicamente contraceptive

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Anticonceptionalele contin estrogen, iar organismul metabolizeaza estrogenul pentru a-l putea elimina. Usturoiul are capacitatea de grabire a perioadei de desfasurare a acestui proces, fapt care determina scaderea eficientei anticonceptionalelor. Pentru evitarea instalarii unei sarcini nedorite, medicii specialisti recomanda folosirea unor mijloace contraceptive alternative. Anticonceptionalele contin etinilestradiol si levonorgestrel, noretindron si etinilestradiol.

4. Ciclosporina

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Efectul usturoiului asupra ciclosporinei este variat astfel ca preparatele bazate pe usturoi, ce contin alicina, au capacitatea de a scadea eficienta ciclosporinei. Alte produse bazate pe usturoi,  care contin alicina si alinaza nu detin acest efect.

5. Medicamente metabolizate de ficat sau medicamente metabolizate de citocromul P450 2E1 cu substrat CYP2E1

Gradul de interactiune : Major, drept urmare este contraindicata aceasta combinatie. Produsele medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Usturoiul detine capacitatea de scadere a  timpului in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp, exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele benefice si efectele secundare ale anumitor medicamente. Se recomanda astfel consultarea unui medic specialist inainte de inceperea unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului.

6. Medicamente metabolizate de ficat sau medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 cu substrat CYP3A4

Gradul de interactiune : Major, drept urmare este contraindicata aceasta combinatie. Unele produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Usturoiul detine capacitatea de scadere a timpului in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista si posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele benefice si efectele secundare ale anumitor medicamente. Se recomanda consultarea unui medic specialist inaintea inceperii unui tratament bazat pe medicamente metabolizate la nivelul ficatului. Medicamentele de acest gen includ blocante ale canalelor de calciu precum diltiazemul, nicardipina sau verapamilul, medicamente administrate pentru tratarea cancerului precum etoposidul, paclitaxelul, vinblastinul, vincristina sau vindesinul, medicamente pentru tratarea infectiilor fungice precum ketoconazolul si itraconazolul, glucocorticoizii, alfentanilul, cisapridul, fentanilul, lidocaina, losartanul sau midazolamul.

7. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui sau medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti deoarece
usturoiul poate sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Drept urmare, administrarea unui tratament pe baza de usturoi in acelasi timp cu administrarea medicamentelor anticoagulante poate determina aparitia hematoamelor sau chiar a hemoragiilor. Medicamentele care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, diclofenac, clopidogrel, ibuprofen, dalteparin, naproxen, enoxaparin, warfarina sau heparina.

8. Warfarina

Grad de interactiune : Major, drept urmare este contraindicata aceasta combinatie. Warfarina are capacitatea de  incetinire a procesului de coagulare a sangelui. Usturoiul sporeste riscul de formare a hematoamelor si a cheagurilor de sange, in aceste conditii fiind recomandat sa se efectueze in mod constant analize de sange, iar daca este cazul, medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina administrata.

Doze recomandate de usturoi

Administrarea usturoiului in scopuri medicinale se realizeaza dupa cum urmeaza:

1. Pe cale orala

Pentru hipertensiunea arteriala se administreaza 600 - 1.200 de miligrame de extract de usturoi impartite in trei doze zilnice. Extractul standard de pudra de usturoi contine alicina in concentratie de 1.3 %. Se pot administra 600 - 1.200 de miligrame pana la 7.2 grame de extract de usturoi imbatranit care contine 0.03 % alicina sau patru grame, aproximativ un catel de usturoi din aceasta planta proaspata o data pe zi. Usturoiul proaspat contine 1 % alicina. Pentru prevenirea cancerului de colon, a cancerului rectal si a celui stomacal se administreaza 3.5 - 29 grame de usturoi proaspat sau gatit in fiecare saptamana.

2. Uz cutanat

Pentru tratarea infectiilor fungice de la nivelul pielii se aplica o crema cu concentratie de ajoene sau sulf organic regasit in usturoi, de 0.4 % gel cu o concentratie de 0.6 % si de 1 %.