Valeriana


Autor: george

Alte denumiri ale valerianei

Valeriana angustifolia, Valeriana Edulis, Valeriana officinalis, Valeriana psuedofficinalis sau Valerianae Radix.

Ce este valeriana ?

Valeriana este o planta a carei radacina intra in alcatuirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al valerianei ?

Exista date medicale care atesta eficienta valerianei in cazul persoanelor care se confrunta cu insomnii. Astfel, valeriana ajuta persoanele care se confrunta cu aceasta problema sa adoarma mai repede si sa se odihneasca mai bine. Desi actiunea acestei plante este similara unor somnifere usoare, abia la un interval de 1 luna de la inceperea tratamentului somnul pare sa se imbunatateasca. De asemenea, unele studii de specialitate sustin ca valeriana si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste imbunatatirea starii de spirit si a capacitatii de concentrare.
Nu exista suficiente informatii medicale care sa confirme capacitatea valerianei de a trata alte conditii medicale pentru care este administrata in mod normal: depresii, convulsii, tremurat bland, epilepsie, ADHD, dureri musculare si articulare, dureri de cap, dispepsie, dureri menstruale, simptome ale menopauzei inclusiv inrosirea fetei si anxietate. In aceste conditii este recomandat sa nu folositi valeriana pentru aceste conditii medicale pana cand studiile de specialitate nu vor oferi mai multe informatii.

Este posibil ca valeriana sa fie eficienta pentru:

  • insomnii.

Nu exista suficiente informatii care sa ateste eficienta valerianei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • depresie, anxietate, stare de agitatie, convulsii, tremurat bland, epilepsie, ADHD, sindrom de oboseala cronica, dureri musculare si articulare, dureri de cap, dispepsie, dureri menstruale, simptome ale menopauzei inclusiv inrosirea fetei si stari de anxietate.

Care este modul de actiune al valerianei ?

Valeriana detine efecte sedative asupra creierului si a sistemului nervos.

Precautii in ceea ce priveste valeriana

Valeriana este sigura pentru majoritatea oamenilor, atat timp care este administrata pentru perioade scurte de timp. Exista situatii in care aceasta planta poate duce la aparitia unor efecte secundare precum dureri de cap, excitabilitate, stare de tulburare si chiar insomnie. Un numar mic de oameni a raportat faptul ca folosirea valerianei, cu precadere in doze mari, ii face sa fie lipsiti de energie in timpul diminetii. Siguranta administrarii acestei plante pe termen lung nu a putut fi stabilita pana la momentul actual. Mai mult decat atat, pentru a evita aparitia efectelor secundare in momentul intreruperii tratamentului dupa o perioada lunga de timp este recomandat sa reduceti progresiv doza de-a lungul unei perioade de 1-2 saptamani.Anumite studii de specialitate au relevat faptul ca valeriana poate fi administrata in siguranta si copiilor cu varste cuprinse intre 4-8 ani.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite valeriana:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Valeriana intensifica efectul de sedare daca este administrata in combinatie cu medicamentele folosite in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Alcool
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Alcoolul poate cauza stare de somnolenta si ameteala, efect similar valerianei. Astfel, administrarea simultana a valerianei si alcoolului poate induce o stare accentuata de somnolenta.

2. Alprazolam
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Valeriana are capacitatea de a creste timpul de metabolizare a alprazolamului. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate creste efectele si efectele secundare ale alprazolamului.

3. Sedative (benzodiazepine)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Sedativele au capacitatea de a induce stare de somnolenta si ameteala. Valeriana are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al sedativelor in organism. Administrarea valerianei simultan cu sedativele poate intensifica efectele si efectele secundare ale acestui tip de tratament.Anumite medicamente ce interactioneaza cu valeriana contin alprazolam, clonazepam, diazepam, lorazepam, midazolam, temazepam, triazolam, etc.

4. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Gradul de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Valeriana cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite sedative contin fenobarbital, pentobarbital, secobarbital, tiopental, fentanil, morfina, propofol, etc.

5. Medicamente modificate la nivelul ficatului (citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4)
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Valeriana detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente.Unele medicamente de acest gen contin lovastatin, ketoconazol, itraconazol, fexofenadina, triazolam, etc.

Doze recomandate

Valeriana este administrata dupa cum urmeaza:

Pentru insomnii:

  • 400-900mg extract de valeriana, administrat cu pana la 2 ore inainte de cultare timp de 28 de zile, sau
  • 120mg extract de valeriana in combinatie cu 80mg balsam de lamaie, de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile, sau
  • 127mg extract de valeriana in combinate cu 41.9mg extract de hamei/ tableta. Se administreaza in acest caz 2 tablete inainte de culcare, timp de 28 de zile.

Valeriana se administreaza cu 30 de minute pana la cel mult 2 ore inainte de culcare.