Varza


Varza este cunoscuta si sub denumirea de Brassica oleracea.

Ce este varza ?

Varza reprezinta o planta ale carei frunze se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. Varza este eficienta pentru tratarea mastitei manifestata prin rigidizare si senzatii dureroase la nivelul sanilor la femeile care alapteaza. In aceasta situatie, tratamentul naturist se aplica local, direct la nivelul glandelor mamare. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii verzei pentru tratatrea unor afectiuni medicale precum durerile stomacale, ulcerele stomacale, ulcerele intestinale, cancerul  vezicii urinare, acidul gastric in exces, astmul, greturile matinale sau pentru prevenirea instalarii osteoporozei sau a cancerului.

Această leguma prezinta numeroase efecte pozitive asupra sanatatii si se poate consuma atat in stare cruda, in salate, cat si gatita, fara a-si pierde calitatile nutritive. In lume exista mai mult de patru sute de soiuri de varza care difera prin forma, dimensiuni si culori, fiind astfel cunoscute soiuri de varza verde, varza alba, varza rosie sau varza mov, insă cea mai cunoscuta si frecvent consumata este varza de culoare verde deschisa, care poate fi gasita la orice supermarket sau piata, este considerata avantajoasa din punct de vedere financiar si poate sa fie preparata in numeroase retete, de la banala salata de varza la elaboratele retete de varza calita cu afumatură, chiftelute de varza cu gris, ciorba de varza sau placinta cu varza si dovlecei.In afara de faptul ca se foloseste in bucatarie in atatea moduri, varza prezinta si alte avantaje asupra sanatatii. Varza reprezinta o leguma bogata in fitonutrienti si in vitamine precum vitamina A, vitamina C si vitamina K, antioxidanti naturali care pot preveni aparitia cancerului si a bolilor cardiace prin neutralizarea radicalilor liberi.

Varza contine foarte multe fibre, astfel ca are capacitatea de a preveni aparitia constipatiei si promoveaza un tranzit intestinal sanatos. Sucul de varza este recomandat pentru tratarea ulcerelor pentru ca are proprietati alcaline si contine o substanta de numita glutamina, care favorizeaza diminuarea inflamatiei mucoasei stomacale. Acidul folic din continutul verzei este excelent pentru femeile insarcinate care au nevoie de acest compus pentru a proteja fetusul de malformatii congenitale. Frunzele de varza usor inmuiate in apa calda pot fi aplicate la nivelul glandelor mamare atunci cand apar senzatiile dureroase ca urmare a alaptarii. Frunzele de varza au efecte antiinflamatorii si elibereaza substante care amelioreaza senzatia de durere de la acest nivel. De asemenea, frunzele de varza se pot aplica la nivelul articulatiilor dureroase. Varza contine vitamina C care intareste sistemul imunitar si previne instalarea racelilor. De asemenea, varza reprezinta o sursa importanta de betacaroten care protejeaza vederea de afectiunile aparute odata cu inaintarea in varsta, inclusiv cataracta. Varza reprezinta o alegere excelenta pentru persoanele aflate la dieta pentru ca contine foarte putine calorii si este delicioasa. Varza rosie poate sa reduca riscul aparitiei bolilor specifice varstnicilor precum boala Alzheimer, datorita antioxidantilor si a vitaminei K, care favorizeaza prevenirea depunerilor de colesterol la nivelul vaselor de sange, inclusiv cele de la nivelul creierului.

Aspectul pielii este imbunatatit, pielea devenind mai luminoasa daca se consuma varza, datorita antioxidantilor care ne protejeaza de actiunea nociva a razelor ultraviolete si a altor factori de mediu care pot afecta stratul superior al dermului. Consumul regulat de varza are efecte anticancerigene datorita antocianilor. Un studiu desfasurat in China a demonstrat ca un consum zilnic de legume crucifere precum varza, conopida, broccoli si varza de Bruxelles este asociat cu un risc mult mai scazut de cancer la san. Varza contine acid lactic cunoscut pentru efectul sau pozitiv asupra musculaturii.                                         

Valorile nutritionale pentru o suta de grame de varza sunt calorii 25 kcal, carbohidrati 5.8 g, proteine 1.3 g, fibre alimentare 2.50 mg, folati 53 g, niacina 0.234 mg, acid pantotenic 0.212 mg, piridoxina 0.124 mg, riboflavina 0.040 mg, tiamina 0.061 mg, vitamina A 98 UI, vitamina C 36.6 mg, vitamina K 76 g, sodiu 18 mg, potasiu 170 mg, calciu 40 mg, fier 0.47 mg, magneziu 12 mg, mangan 0.160 mg, fosfor 26 mg, zinc 0.18 mg, alfa - caroten 33 g, beta - caroten 42 g si luteina-zeaxantina 30 g.                              

Varza reprezinta o importanta sursa de glutamina,  agent antiinflamator puternic care s-a dovedit a fi eficient in reducerea efectelor multor tipuri de inflamatii, alergii, iritatii, dureri articulare si afectiuni cutanate.

Continutul in vitamina K si antocianine din varza asigura o imbunatatire a randamentului cerebral prin stimularea intensa a functiilor cognitive si a concentrarii. Vitamina K este un element esential pentru productia sfingolipidelor, straturile de mielina din jurul nervilor. Invelisul sau are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varza poate sa contribuie activ la prevenirea degenerarii neuronale, dementei si a sindromului Alzheimer. Continutul de potasiu din varza are un rol important in reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de declansare a infarctelor miocardica sau a accidentelor vasculare cerebrale. Potasiul are proprietati vasodilatatoare care relaxeaza vasele de sange si contribuie la o mai buna circulatie a fluxului sanguin.

Zeama de varza murata contine mai multa vitamina C decat varza in stare cruda, favorizand intarirea sistemului  imunitar. De asemenea, in varza murata se regaseste vitamina B12,  varza fiind singurul aliment vegetal care o contine si care incetineste imbatranirea si protejeaza sistemul nervos prevenind pierderile de memorie.

Mai mult decat atat varza murata este recomandata pentru tratarea ulcerelor deoarece contine vitamina U, vitamina antiulceroasa. Persoanele hipotensive pot sa consume zilnic cate un pahar de zeama de varza murata, de asemenea si persoanele afectate de constipatie. Zeama de varza contine suflorafan, substanta care ucide bacteriile ce cauzeaza aparitia ulcerului peptic, Helicobacter pylori. De asemenea, aceasta previne si trateaza refluxul gastroesofagian.                             

Zeama de varza rosie contine cantitati importante de acizi grasi esentiali Omega 3, acestia avand proprietatea de a diminua nivelele de colesterol si trigliceride. Drept urmare, zeama de varza previne aparitia afectiunilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale. Zeama de varza are in componenta sa cantitati foarte mari de magneziu, calciu, potasiu, sodiu si alte elemente nutritive. De asemenea, zeama de varza contine vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina K si vitamina D si aproape toate vitaminele complexului B, inclusiv acidul folic.

Zeama de varza murata contribuie la detoxifierea organismului si la prevenirea infectiilor respiratorii pe timp de iarna, contribuie la vitaminizarea si la mineralizarea organismului. De asemenea, varza murata, la fel ca toate alimentele fermentate, reprezinta o sursa importanta de probiotice. In aproximativ 150 de grame de varza murata se regasesc peste zece miliarde de bacterii benefice cu rol foarte important pentru mentinerea sanatatii intestinelor si indepartarea eficientă a toxinelor din organism.                                 

Varza grabeste procesul de vindecare a plagilor, entorselor si a nevralgiilor. Cataplasmele cu frunze de varza bine presate, sunt utile in ameliorarea durerilor de lumbago, in panaritiu si in furunculoza.

Care este modul de actiune al verzei ?               

Varza are in continutul sau anumite substante care detin capacitatea de prevenire a cancerului. In plus, aceasta planta favorizeaza modificarea modului in care estrogenul se foloseste la nivelul organismului, fapt care contribuie la prevenirea dezvoltarii cancerului mamar. Cu toate acestea, pana in prezent, specialistii nu au reusit sa inteleaga modul in care substantele regasite in componenta verzei, actioneaza asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea verzei                  

Administrata pe cale orala sau aplicata sub forma topica, direct la nivelul pielii, varza nu implica riscuri pentru organismului uman. La momentul actual insa, nu sunt disponibile suficiente informatii medicale care sa stabileasca posibilele efecte secundare care sunt asociate utilizarii acestei plante in scopuri terapeutice. In cazul femeilor care alapteaza, varza se poate aplica in siguranta la nivelul glandelor mamare atat timp cat acest remediu este administrat pentru o perioada scurta de timp. Cu toate acestea, femeile care inca alapteaza trebuie sa evite administrarea verzei atat in alimentatie cat si ca si forma de tratament. Studiile desfasurate de specialistii in domeniu au relevat faptul ca sugarii ai caror mame consuma varza cel putin o data saptamanal, sunt mai predispusi aparitiei colicilor la copii. Trebuie mentionat faptul ca persoanele diagnosticate cu hipotiroidism trebuie sa evite administrarea verzei.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Acetaminofen                        

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare, se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Organismul uman are capacitatea de a descompune acetaminofenul pentru a-l elimina din organism. Varza detine insa capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces, motiv pentru care administrarea simultana a celor doua forme de tratament poate sa diminueze eficienta acetaminofenului.

2. Medicamente metabolizate de ficat sau citocromul P450 1A2 cu substrat CYP1A2

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti in domeniu recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Majoritatea produselor medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Varza are capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate la nivelul ficatului. In acelasi timp exista si posibilitatea ca administrarea verzei sa diminueze eficienta medicamentelor de acest gen. Medicamentele de acest fel contin clozapina, fluvoxamin, ciclobenzaprin, haloperidol, mexiletin, imipramin, olanzapin, propranolol, pentazocina, tacrin, zolmitriptan sau zileuton.                       

3. Medicamente metabolizate de ficat sau Glucuronidat

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Unele produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului, iar varza detine capacitatea de a diminua timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista si posibilitatea ca administrarea verzei sa scada eficienta medicamentelor de acest gen. Medicamentele de acest fel contin acetaminofen, diazepam, atorvastatin, digoxin, estrogen, entacapon, irinotecan, lorazepam, lamotrigina, meprobamat, lovastatin, oxazepam sau morfina.

4. Oxazepam                              

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Organismul uman descompune oxazepamul pentru a-l elimina din organism, insa varza detine capacitatea de a diminua timpul de desfasurare al acestui proces, motiv pentru care administrarea simultana a celor doua forme de tratament poate sa scada eficienta oxazepamului.

5. Warfarina                              

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Varza are un continut bogat in vitamina K, fiind extrem de eficienta pentru procesul de coagulare a sangelui. Warfarina se administreaza pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul de varza poate sa scada eficienta warfarinei asupra organismului uman, motiv pentru care riscul formarii cheagurilor de sange este sporit. In aceste conditii se recomanda efectuarea regulata de analize de sangelui. In cazul in care medicul specialist va considera necesar, doza de warfarina poate fi modificata.

Doze recomandate de varza                                

Administrarea verzei se realizeaza dupa cum urmeaza:

  • Uzul cutanat al verzei este indicat in cazul maririi excesive a glandelor mamare si a resimtirii de dureri la acest nivel in cursul perioadei de alaptare. Nervurile mari de pe frunzele verzei se indeparteaza, se realizeaza un orificiu care va fi asezat in dreptul mameloanului, dupa care frunza de varza se spala si se raceste. Ulterioreste necesar sa se aplice frunza de varza direct la nivelul sanului sau in interiorul sutienului, fie sub forma de comprese, caz in care se va aseza un prosop rece deasupra funzei de varza. Fiecare frunza trebuie sa fie lasata sa actioneze pana in momentul in care atinge temperatura corporala, aproximativ douazeci de minute. Procedura trebuie sa se repete de una sau patru ori pe zi, timp de una sau doua zile.