Verigariul


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale verigariului

Rhamni cathartica fructus sau Rhamnus catharticus.

Ce este verigariul?

Verigariul este o planta ale carei fruncte sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Exista posibilitatea ca verigariul sa fie eficient pentru:

  • ameliorarea constipatiei.

Care este modul de actiune al verigariului?

Verigariul contine anumite substante care stimuleaza intestinele, tratand in acest fel constipatia.

Precautii in ceea ce priveste verigariul

Preparatul standard pe baza de vergariu este sigur pentru organismul uman, atat timp cat este administrat pentru o perioada mai mica de 8-10 zile. Evitati alte tipuri de preparate. Exista situatii in care aceasta planta cauzeaza efecte secundare precum crampe stomacale, diaree (scaderea consistentei scaunelor sau chiar scaune apoase), decolorarea urinei, slabiciune musculara, afectiuni cardiace si prezenta sangelui in urina.

ATENTIE: Nu administrati verigariu copiilor cu varste mai mici de 12 ani.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite verigariul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care sufera de dureri stomacale sau afectiuni intestinale precum boala Crohn, sindrom de intestin iritabil (SII) sau colita ulcerativa.

Doze recomandate

Verigariul este administrat dupa cum urmeaza:

  • Pentru tratarea constipatiei: administrarea de 3 ori pe zi a unei cani de ceai de verigariu. Pentru pregatirea ceaiului este necesar sa amestecati 2-4 g verigariu in 150 ml apa. Lasati amestecul la infuzat timp de 10-15 minute apoi indepartati verigariul. Intrerupeti tratamentul in cazul in care consistenta scaunelor scade sau acestea devin apoase. Nu luati verigariu mai mult de 8-10 zile. Dupa incheierea tratamentului este recomandat sa efectuati unele modificari in alimentatia dumneavoastra, introducand alimente bogate in fibre astfel incat sa preveniti recurenta constipatiei.