Vetricea


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale vetricei

Tanacetum vulgare sau Chrysanthemum vulgare.

Ce este vetricea?

Vetricea este o planta ale carei parti (cu exceptia radacinii) sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta vetricei in ceea priveste urmatoarele conditii medicale:

  • pentru administrare pe cale orala: stimularea fluxului menstrual, inducerea avortului, combaterea viermilor intestinali la copii, combaterea bacteriilor, migrene, atac de apoplexie, dureri articulare, imbunatatirea digestiei si a apetitului, flatulenta, spasme stomacale, balonari, ulcer, retentie de lichide, calmarea starilor nervoase sau afectiuni renale;
  • pentru uz topic: raie, vanatai, inflamatii, intinderi, arsuri solare, pistrui, sau dureri de dinti. Deasemenea aceasta planta poate nfi utilizata si ca solutie pentru prevenirea intepaturilor de insecte.

Care este modul de actiune al vetricei?

Unele substante continute de vetrice au capacitatea de a stimula producerea de saliva si circulatia sangelui la nivelul cavitatii bucale, a stomacului, intestinului si a zonei pelviene. Unii cercetatori considera ca aceasta planta poate afecta functionarea cerebrala. De asemenea vetricea si-a dovedit eficienta pentru ameliorarea durerilor si cresterea poftei de mancare in cazul persoanelor diagnosticate cu afectiuni ale ficatului si vezicii biliare.

Precautii in ceea ce priveste vetricea

Aplicata la nivelul pielii sau administrata pe cale orala, vetricea nu este sigura pentru organismul uman. Aceasta planta poate cauza stare de agitatie, varsaturi, diaree, severa, dureri stomacale, senzatie de ameteala, tremor, leziuni renale, leziuni hepatice, hemoragii, avort spontan, atac de apoplexie si chiar deces. Utilizarea topica a vetricei, direct la nivelul pielii poate duce la aparitia reactiilor alergice cutanate severe. Femeiele insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite vetricea.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de vetrice, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.