Vindecea


Alte denumiri ale Vindecelei

Betonica officinalis. Alte denumiri ale acestei plante sunt: cuisorita, cretisor, frunza taieturii, iarba de rani, iarba taieturii, sovarvarita.

Ce este Vindecea ?

Vindecea este o planta ale carei componente uscate, sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Vindecea este o planta erbacee cu o inaltime de 30-60cm. Are o tulpina dreapta si simpla, acoperita de peri lanosi. Frunzele au forma alungit-ovala, petiolate si opuse, in forma de inima la baza iar pe margine cu dinti tociti. Frunzele de la baza sunt mai mari. Fructele mici sunt comprimate in forma de nuca.Vindecea este originara din Anglia si Scotia, dar este raspandita si in toata Europa. Creste prin fanete uscate, prin paduri in luminisuri, prin tufisuri, pe marginea drumurilor. Infloreste in perioada iunie-august.

Recoltarea vindecelei se face asupra frunzelor si rizomilor cu gust amar. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire.In compozitia chimica a vindecelei intra substanta amara, ulei eteric, tanin, cholina, stachidrina, betaina si saruri minerale.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA VINDECELEI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • bronsita, astm, anxietate, epilepsie, arsuri la nivelul stomacului, dureri de tip nervos, guta, calculi renali si biliari, inflamatii ale vezicii urinare, dureri de cap, tensiune, dureri faciale, congestie sau diaree.

Care este modul de actiune al Vindecelei ?

Vindecea contine substante cu efect astringent asupra organismului uman. Aceste substante au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala, anxietatea precum si durerile de cap.

Cel mai adesea se poate intrebuinta sub forma de ceai de frunze care are actiune fluidifianta a secretiilor mucoase. Este indicata in bolile aparatului respirator care necesita expectoratie. Se mai foloseste in caz de tuse magareasca, astm, tuse cu scuipare de sange. Este utila si in cazul bolilor aparatului digestiv, in guta si hidropizii, boli de rinichi si de vezica (are efect diuretic). Vindecea este de asemenea benefica contra durerilor de cap pentru ca tonifiaza intreg sistemul nervos.

Infuzia se foloseste in tratamentul anemiei, problemelor cardiace, nevritei, durerilor de stomac, ulcerelor. Cataplasma din radacina zdrobita se aplica pentru tratarea varicelor, umflaturilor si durerilor musculare. Infuzia de frunze proaspete se foloseste pentru tratarea durerilor in gat, in caz de bronsita sauamigdalita. Sucul obtinut din toata planta este eficient pentru vindecarea taieturilor.Vindecea poate fi utilizata pentru gargara pentru tratamentul inflamatiilor gingivale, ale cavitatii bucale si ale gatului.

Precautii in ceea ce priveste Vindecea

Nu exista suficiente date care sa ateste siguranta administrarii vindecelei in scopuri medicale. In plus, s-au raportat cateva situatii cand aceasta planta a fost asociata cu dispepsia.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite consumul de vindecea:

  • femeile insacinate si cele care alapteaza;
  • persoane ce vor suferi o interventie chirurgicala in urmatoarele doua saptamani.

DOZE RECOMANDATE

Nu s-a stabilit o doza sigura de vindecea care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii.