Vinul


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale vinului

Etanol, vin rosu, extract de vin sau Vitis vinifera (vita-de-vie).

Ce este vinul?

Vinul este o bautura alcoolica preparata din fermentarea strugurilor.

Exista posibilitatea ca vinul sa fie eficient pentru:

  • prevenirea afectinilor cardiovasculare (afectiuni ale inimii si ale circulatiei sangelui), asa cum sunt insuficienta cardiaca, infarct, ateroscleroza (rigidizarea arterelor) sau angina;
  • reducerea riscului de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare.
  • reducerea riscului de atac cardiac si alte afectiuni cardiovasculare (afectiuni ale inimii si circulatiei sangelui);
  • reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2;
  • reducerea riscului de infarct;
  • reducerea riscului de deteriorare a fucctiei mentale;
  • prevenirea ulcerului cauzat de bacteria H. pylori.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta vinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • reducerea riscului de aparitie a bolii Alzheimer, osteoporoza, cancer, tratarea ranilor, ulcer sau anxietate.

Care este modul de actiune al vinului?

Vinul contine etanol ( alcool), substanta ce are capacitatea de a boloca unele cai nervoase de la nivelul creierului. De asemenea, in alcatuirea vinului intra unele substante care actioneaza in mod benefic asupra inimii sau circulatiei sangelui, prevenind in acelasi timp coagularea trombocitelor.

Precautii in ceea ce priveste vinul

Pentru manjoritatea adultilor vinul nu prezinta riscuri asupra functionarii organismului atat timp cat nu sunt consumate mai mult de 2 pahare de cate 142g zilnic. Cantitati mai mari de vin cauzeaza inrosirea fetei, confuzie, pierderi bruste de memorie, dificultati de deplasare, atacuri de apoplexie, varsaturi sau diaree.Consumul cantitatilor mari de vin pentru perioade lungi de timp duce la aparitia unor probleme severe de sanatate precum dependenta, probleme mentale, afectiuni cardiace, afectiuni pancreatice sau anumite tipuri de cancer.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite vinul:

  • femeile insacinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu astm, guta, afectiuni cardiace precum angina sau insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, nivel crescut de trigliceride, insomnie, afectiuni hepatice, afectiuni pancreatice (pancreatita), ulcer, boala de reflux gastroesofagean, porfirie sau afectiuni mentale;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. In combinatie cu medicamentele administrate in timpul sau dupa interventia chirurgicala, vinul poate cauza o stare excesiva de sedare.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Clorpropamida
Grad de interactinune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Organismul metabolizeaza vinul pentru a-l elimina. Clorpropamida are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a vinului si clorpropamidei poate cauza dureri de cap, varsaturi si inrosirea fetei.

2. Cisaprid
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Cisapridul creste timpul de metabolizare al alcoolului la nivelul organismului, intensificand astfel efectele si efectele secundare ale alcoolului.

3. Ciclosporina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Vinul poate creste gradul de absorbtie al ciclosporinei in organism, intensificand astfel efectele secundare ale acestui medicament.

4. Disulfiram
Grad de interactinune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Organismul metabolizeaza vinul pentru a-l elimina. Disulfiramul are capacitatea de a scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a vinului si disulfiramului poate cauza dureri de cap, varsaturi sau inrosirea fetei.

5. Felodipina
Grad de interactinune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Vinul rosu modifica modul in care organismul absoarbe si proceseaza felodipina. Astfel, administrarea simultana a vinului si felodipinei (medicament administrat pentru hipertensiune arteriala), creste riscul de scadere a tensiunii arteriale mult sub nivelul normal.

6. Medicamente administrate pentru depresie (inhibitori de monoaminoxidaza - IMAO)
Grad de interactinune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Vinul rosu contine tiramina, substanta care ajunsa in organism in cantitati mari poate cauza hipertensiune arteriala. Cu toate acestea organismul are capacitatea de a descompune in mod natural tiramina. Unele medicamente administrate pentru depresie pot impiedica descompunerea tiraminei la nivelul organismului, fapt ce creste riscul ca nivelul tensiunii arteriale sa creasca drastic.Anumite medicamente de acest gen contin fenelzin, tranilcipromina, etc.

7. Medicamente impotriva durerii (narcotice)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Medicamentele narcotice sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate. Vinul poate incetini desfasurarea acestui proces. Astfel, administrarea vinului simultan cu administrarea narcoticelor poate creste efectele si efectele secundare ale acestor medicamente.Anumite medicamente de acest gen contin meperidina, hidrocodon, morfina, oxicodon, etc.

8. Medicamente care pot afecta ficatul (medicamente hepatotoxice)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Vinul poate afecta functionarea normala a ficatului. Astfel, administrarea acestei bauturi in combinatie cu medicamente hepatotoxice creste riscul de aparitie a leziunilor severe la nivelul ficatului.Anumite medicamente hepatotoxice contin acetaminofen, amiodarona, carbamazepina, isoniazid, metotrexat, metildopa, fluconazol, itraconazol, eritromicina, fenitoin, lovastatina, pravastatin, simvastatin, etc.

9. Metformin
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Metforminul este metabolizat la nivelul ficatului, asemeni alcoolului continut de vin. Astfel, administrarea simultana a vinului si metforminului creste riscul de aparitie a efectelor secundare severe.

10. Metronidazol
Grad de interactinune: major, motiv pentru care aceasta comnbinatie este contraindicata.
Alcoolul continut de vin poate interactiona cu metronidazolul, fapt ce duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

11. Fenitoin
Grad de interactiune: major motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Fenitoinul este metabolizat la nivelul organismului pentru a fi eliminat. Vinul poate scadea timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament scade gradul de eficienta al fenitoinului, crescand in acelasi timp riscul de manifestare a atacurilor de apoplexie.

12. Sedative (barbiturati)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Vinul cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.

13. Sedative (benzodiazepine)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Vinul cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite medicamente ce interactioneaza cu sucul de grapefruit contin clonazepam, diazepam, lorazepam, etc.

14. Sedative (depresante ale SNC - sistemul nervos central)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Vinul cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. In consecinta, administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la manifestarea excesiva a starii de somnolenta.Anumite sedative contin clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem, etc.

15. Antibiotice (antibiotice pe baza de sulfonamide)
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Alcoolul continut de vin poate interactiona cu metronidazolul, fapt ce duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

16. Aspirina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Exista situatii cand aspirina poate duce la aparitia leziunilor stomacale, a ulecerelor si chiar a hemoragiilor la acest nivel, efecte similare alcoolului continut de vin. Astfel administrarea simultana a vinului si aspirinei creste riscul de aparitie a ulcerelor si sangerarilor stomacale.

17. Cefamandol
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Alcoolul continut de vin poate interactiona cu metronidazolul, fapt ce duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

18. Cefoperazona
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Alcoolul continut de vin poate interactiona cu metronidazolul, fapt ce duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

19. Eritromicina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Organismul metabolizeaza alcoolul pentru a-l elimina. Eritromicina, detine insa capacitatea de a incetini desfasurarea acestui proces, fapt ce creste riscul de intensificare a efectelor si efectelor secundare ale alcoolului.

20. Griseofulvina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Organismul metabolizeaza alcoolul pentru a-l elimina. Griseofulvina, detine insa capacitatea de a incetini desfasurarea acestui proces. Astfel, administrarea alcoolului impreuna cu griseofulvina duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

21. Medicamente care scad aciditatea stomacala (blocante de H2)
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Unele medicamente care scad aciditatea stomacala interactioneaza cu alcoolul din vin. Astfel, administrarea simultana a blocantelor de H2 si vin, poate creste volumul de alcool absorbit in organism, precum si riscul de aparitie a efectelor secundare asociate acestei substante.

22. Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene sunt folosite pentru ameliorarea durerilor si a inflamatiilor, insa exista situatii cand acestea pot leza stomacul si intestinele, cauzand ulcerele si sangerarile. Astfel, administrarea simultana a vinulul si medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene creste riscul de aparitie a ulcerelor si a sangerarilor.Anumite medicamente antiinflamatorii nesteroidiene contin ibuprofen, indometacin, naproxen, piroxicam, aspirina, etc.

23. Tolbutamina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Organismul metabolizeaza alcoolul pentru a-l elimina. Tolbutamina, detine insa capacitatea de a incetini desfasurarea acestui proces. Astfel, administrarea alcoolului impreuna cu tolbutamina duce la aparitia unor manifestari ca dispepsie, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap si cresterea ritmului cardiac.

24. Warfarina
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie..
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Vinul creste riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

Doze recomandate

Cantitatea de alcool este masurata in numarul de bauturi. Astfel, o doza de alcool reprezinta 120ml vin, 340mg bere si 28g de bauturi spirtoase.In scopuri medicinale au fost studiate urmatoarele cantitati de vin:

  1. Pentru reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace si infarctului: 120-240ml de vin/zi.
  2. Pentru reducerea riscului de aparitie a insuficientei cardiace: pana la 4 pahare de vin/zi.
  3. Pentru prevenirea riscului de deteriorare a functiilor mentale in cazul persoanelor in varsta: 1 pahar de vin/zi.
  4. Pentru reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2: intre 2 pahare/ saptamana si 3-4 pahare/zi.
  5. Pentru reducerea riscului de afectiuni cardiace in cazul persoanelor cu diabet de tip 2: pana la 7 pahare de vin/ saptamana.
  6. Pentru reducerea riscului de infectii cu bacteria Helicobacter pylori, bacterie ce cauzeaza ulcer: peste 75 mg de alcool, din bauturi precum vinul.