Yucca


Alte denumiri cunoscute ale Yuccai sunt Yucca aloifolia, Yucca arborescens, Yucca angustifolia, Yucca brevifolia, Yucca glauca sau Yucca filamentosa.

Ce este Yucca ?

Yucca reprezinta un arbore ale carui radacini se prepara pentru incorporarea in unele produse medicamentoase. Pana in prezent nu au fost identificate suficiente date capabile sa ateste eficienta Yuccai in cazul unor conditii medicale precum tulburarile digestive, migrenele, diabetul, cresterea nivelului trigliceridelor sau circulatia sanguina defectuoasa.

Yucca reprezinta un gen de plante originar din Mexic, sud - estul Statelor Unite ale Americii. Aceasta planta era folosita frecvent in trecut in medicina populara pentru efectele sale antiartritice si antiinflamatoare, fapt care indica posibilitatea ca Yucca sa fie eficienta in tratamentul osteoartritei si a artritei reumatoide. Planta contine multiple fitochemicale active, este o sursa bogata de saponine steroidice si se comercializeaza ca o sursa de saponine. Saponinele steroidice din Yucca sunt folosite ca si substante initiale in cazul fabricarii steroizilor sintetici. 

Yucca este disponibila in prezent sub forma de pudra, capsule sau ca si radacina bruta. In functie de varietatea plantei, Yucca se poate prezenta sub forma unui arbust cu tulpina groasa si solida sau chiar un trunchi bine reprezentat sau ca si o rozeta de frunze aflate la suprafata pamantului. Frunzele sale au forma lanceolata, culoare verde sau verde - inchis cu marginile dintate fin si dispuse in forma de rozeta, in special in cazul Yuccai Aloifolia. In general, florile Yuccai se desfac la inceputul toamnei sub forma de ciorchini verticale sau de grupuri dese de inflorescente de culoare alba - galbuie. In scopuri fitoterapeutice, din Yucca se utilizeaza in special radacina, insa se recolteaza si si folosesc si florile, frunzele sau semintele sale.

Yucca contine vitaminele A, B2 si C si substante minerale precum Manganul, Fierul, Magneziul, Fosforul, Seleniul, proteine in proportie de 9,4 %, lipide in proportie de 2,3 %, tanin, pigmenti precum betacarotenul sau clorofila, saponine steroidale precum saponina, enzime, silicon si antioxidanti. De asemenea, Yucca reprezinta o sursa importanta de fitosteroli. 

Care este modul de actiune al Yuccai ?

Yucca este regasita in componenta unor substante medicamentoase ce au capacitatea de scadere a nivelului tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului. In acelasi timp, Yucca poate sa amelioreze simptome specifice artritei precum durerile, rigiditatea articulatiilor si inflamatiile, are actiune antiinflamatorie, diuretica, antivirala, detoxifianta si de imbunatatire a activitatii metabolismului. Preparatele bazate pe Yucca au efect benefic in caz de guta, reumatism, artrita, prostatita, ameliorarea durerilor de cap, detoxifierea organismului, ameliorarea inflamatiilor, reducerea nivelului de colesterol, tratarea bolii Addison, ameliorarea oboselii fizice si vindecarea herpesului, ranilor si a altor boli de piele ca si uz extern. Planta se foloseste atat in scopuri terapeutice, cat si ca planta ornamentale, ceai sau supliment alimentar.

Precautii in ceea ce priveste yucca

Administrata pentru intervale scurte de timp, Yucca nu determina riscuri majore asupra organismului uman. Cu toate acestea au fost semnalate si situatii in care au aparut efecte secundare precum gustul amar in cavitatea bucala, dispepsia, senzatia de voma sau varsaturile. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea Yuccai.

Pe parcursul terapiei cu Yucca, trebuie sa se asigure un aport de lichide ridicat, de aproximativ doi sau trei litri zilnic. In primele zile ale curei de detoxifiere pot sa apara diareea, poliuria sau eliminarea unor cantitati crescute de urina, scaderea glicemiei sau scaderea concentratiei de potasiu din sange.

Toate testele efectuate sugereaza actiunea de accelerare a eliminarii toxinelor din organism. Reactiile secundare pot fi prevenite prin dozarea corespunzatoare, alimentatia rationala si un regim alimentar constituit de un medic dietician sau nutritionist.

Doze recomandate

Stabilirea dozei potrivite de Yucca, optima pentru fiecare pacient in parte este dependenta de anumiti factori precum starea generala de sanatate, varsta pacientului si preexistenta unor conditii medicale. Pana in prezent, studiile de specialitate nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. Mai mult, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor optime recomandate este esentiala si vitala.