Zarna


Alte denumiri ale zarnei

Denumirea stiintifica a zarnei este Solanum nigrum. Se mai gaseste si sub numelede “umbra noptii” sau“moartea porcilor”.

Ce este zarna?

Zarna este o planta ale carei parti componente sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Este o planta erbacee otravitoare, inalta de 0.30-1 m. Are tulpina in muchii, un pic ramificata. Frunzele sunt petiolate, sinuos dintate. Florile sunt albe si pedicelate. Frunctele sunt boabe globulare de culoare neagra sau verde.

Zarna se intalneste pe langa marginea drumurilor si a gardurilor, in general prin locuri necultivate. Infloreste in iulie-august. Tulpina infrunzita se recolteaza cand incepe sa infloreasca.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta zarnei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni stomacale, crampe intestinale, hemoroizi, inflamatii cutanate, arsuri, spasme sau dureri.

Care este modul de actiune al zarnei?

Zarna are in compozitia chimica solanina, o substanta care se gaseste in cantitate mica in frunze dar in cantitate mare in fructe.Din punct de vedere medical, zarna este narcotica-stupefianta, antispasmodica si midriatica. Nu prea se utilizeaza intern.Se poate prepara un decoct care se foloste in infectiile vaginale. Zarna se poate utiliza in acest sens si doar sub forma uscata. In stare proaspata, frunzele ajuta la prepararea balsamului oleului de maselarita compus si in pomada de muguri de plop.

Precautii in ceea ce priveste zarna

Medicii specialisti sustin ca zarna nu este sigura pentru organismul uman, deoarece contine solanina care este o substanta toxica. Administrata chiar in cantitati mici, zarna cauzeaza senzatie de voma, varsaturi, dureri de cap. In cantitati mari, poate duce la intoxicatii severe prin influentarea ritmului cardiac, dificultati la nivelul cailor respiratorii, senzatie de ameteala, furnicaturi ale mainilor si picioarelor, crampe, diaree, paralizie, coma si chiar deces.
Deoarece substantele continute de zarna prezinta un risc ridicat pentru dezvoltarea copilului, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit o doza sigura de zarna care poate fi administrata unei persoane. Oricum in administrarea acestor plante medicinale trebuie sa se tina cont de mai multi factori ca starea de sanatate, varsta, alte afectiuni, sensibilitatea la alergii. Datorita substantelor continute cel mai bine este sa evitati contactul cu aceasta planta.