Acordarea primului ajutor in cazul fracturilor de brate


Autor: george

Fracturile la nivelul membrelor superioare, ca orice alt tip de fracturi de altfel, nu numai ca se pot dovedi dureroase, ci de asemenea si greu recuperabile. Tocmai de aceea este vital pentru sudura completa a oaselor sa ne insusim pasii necesari acordarii primului ajutor, fie ca este vorba de propria persoana sau de o alta persoana.

Primul ajutor acasa

Medicii specialisti sutin ca este foarte important in astfel de situatii sa va pastrati calmul, sa memorati ceea ce aveti de facut. Mai mult decat atat, pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt extrem de simpli, dupa cum urmeaza:

  • stabilizarea bratului, folosind un prosop sau un bandaj pe care sa il infasurati in jurul bratului si apoi sa il treceti dupa gat. Daca nu aveti la indemana nici unul dintre aceste obiecte folositi un ziar sau o rola de hartie pe care sa o pozitionati la nivelul umflaturii;
  • aplica gheta sau un bandaj rece la nivelul zonei lezate, fapt ce va ajuta la diminuarea durerii dar si a umflaturii. Astfel, puneti niste gheata intr-o punga si lasati-o la nivelul zonei unde s-a produs fractura timp de 20-30 de minute. In plus, daca resimtiti dureri sau pielea dumneavoastra incepe sa se invineteasca din cauza ghetei, puteti folosi un prosop subtire pe care sa il asezati intre brat si gheata (atentie insa ca niciodata sa nu aplicati cuburile de gheata direct pe piele).

Tratament medical

Cel mai important pas in ceea ce priveste tratarea cu succes a fracturilor consta in diferentierea pacientilor ce pot primi ingrijire acasa fata de cei ce necesita spitalizare imediata. De cele mai multe ori insa fracturile pot fi tratate fara probleme la sectia de urgente (triaj) a unui spital prin:

  • aplicarea unei atele sau a unui mulaj de ghips pentru a stabiliza si mentine oasele in pozitia corecta. Anumite tipuri de fracturi de la nivelul umarului sau a zonei superioare a bratului vor avea nevoie doar de o simpla atela;
  • prescrierea unui tratament pentru diminuarea durerii, precum si aplicarea locala a unei pungi cu gheata.

In ceea ce priveste fracturile ce necesita admiterea pacientului in spital acestea includ situatii precum:

  • oasele care au perforat stratul de piele sau care prezinta laceratii in zona lezata;
  • fracturi asociate cu leziuni nervoase;
  • fracturi asociate cu leziuni ale vaselor de sange;
  • fracturi severe, cu leziuni multiple, ce afecteaza articulatiile, sau care nu pot fi stabilizate la urgente;
  • fracturi multiple.
Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/broken-arm-treatment