Acordarea primului ajutor in cazul leziunilor la nivelul ochilor


Acordarea primului ajutor acasa

Pasii ce trebuie urmati pentru acordarea primului ajutorin cazul producerii de leziuni oculare variaza in functie de factorii cauzali. In conditiile in care leziunile au fost produse in urma contactului cu substante de natura chimica, primul pas trebuie sa fie clatirea ochilor cu o solutie salina sau cu apa din abundenta. Gravitatea leziunilor este conditionata de caracterulacidsau alcalin al substantei,de intervalul de timp in care s-a intervenit si de masurile luate. Zona ochilor trebuie clatita timp de aproximativ 20 de minute, tinand ochii deschisi sub jetulde apa, astfel incat o cantitate abundenta de apa sa poata curata zona lezionata.

Daca cele mentionate anterior nu se pot realiza, puteti umple un pahar cu apa, aplecati capul pe spate si clatiti zona oculara prin intermediul acestuia. Manopera se va repeta de mai multe ori, la nivelul ochiului lezionat larg deschis. In situatia dezvoltarii de hemoragii subconjunctivale, se vor evita factorii care pot determina agravarea leziunilor, factori precum gratajul sau atingerea repetara a zonei afectate.

Persoanele care sufera de abraziuni la nivelul corneei si poarta lentile de contact, sunt sfatuite sa renunte lapurtarea acestora pe parcursul perioadei de refacere.In caz de leziuni localizate la nivelul irisului, pacientul poate deveni extrem de sensibil la lumina si este sfatuit sa poarte ochelari de soare in perioada de desfasurare a tratamentului. Acumularea sangelui provenit din hemoragii, in camera anterioara a ochiului, cunoscuta si sub denumirea de hifema, atrage dupa sine niste recomandari mai specifice. Astfel, in aceasta situatie, pacientul trebuie sa pastreze o pozitie verticala a capului, sa nu se intinda si sa evite orice tip de efort fizic pana este supus investigatiilor de catre medicul oftalmolog. Aspirina este contraindicata in acest caz deoarece creste riscul de aparitie a unei hemoragii.

Pacientii cu fractura orbitala "explodata", trebuie sa mentina o pozitie verticala a corpului si sa aplice la nivelul zonei lezate comprese reci sau pungi cu gheata pentru ameliorarea inflamatiei. Si in acest caz, aspirina este contraindicata ca tratament simptomatic pentru ameliorarea durerii.

Laceratiile pleoapei constituie un motiv suficient de important pentru consultarea unui specialist oftalmolog. Nu este recomandata administrarea aspirinei sau aplicarea locala a altor produse la nivelul ochiului, fara recomandarea medicului oftalmolog.

Laceratiile prezente la nivelul globului ocular constituie urgente si mai importante. In aceasta situatie se recomanda apelarea personalului de specialitate la numarului de urgenta 112. Intre timp, se incearca protejarea ochiului si seevitaaplicareapresiunii asupra globului ocular.

In cazul patrunderii de corpuri straine la nivelul globului ocular, este indicata clatirea cu apa din abundenta a ochiului, pentru incercarea dizolvarii sau a eliminarii corpului strain. In situatia in care corpul strain penetreaza corneea, o astfel de masura devine ineficienta. Aplicarea bandajelor poate ingreuna acordareaprimului ajutor, iar gesturile precum gratajul sau atingerea in mod repetat a zonei oculare pot agrava leziunile determinand abraziuni corneene.

Tratamentul medical

Irigarea ochiului este recomandata in situatia expunerii la substante de natura chimica. Pe langa irigarea ochiului, medicul poate recomanda administrarea unor picaturi oftalmologice, sau altfel de medicamente care pot ameliora durerea si contribui la recapatarea functionalitatii complete a ochiului. Hemoragiile subconjunctivale se vindeca, in general, de la sine. Este probabil ca medicul oftalmolog sa sfatuiasca pacientul sa continue aceeasi conduita terapeutica si la domiciliu.

In caz de abraziunicorneene, se administreaza picaturi oftalmice cu proprietati anestezice care ajuta medicul oftalmolog sa examineze in amanunt zona afectata. Aceste picaturi pot ameliora sau inlatura durerea, insa acestea nu fac altceva decat sa prelungeasca durata de vindecare a leziunilor.

Medicul oftalmolog poate prescrie un tratament cu antibiotice sub forma de picaturi sau unguente si aplicarea unui plasture la nivelul ochiului.

In cazul traumatismelor irisului, sunt indicate picaturile care dilata pupila si picaturile pe baza de steroizi care reduc inflamatia.

Persoanele carora li s-a stabilit acest diagnostic pot fi spitalizate daca afectiunea este grava. La nivelul ochiului afectat se plaseaza un "scut" metalic, timp in care, asupra pupilei se administreaza picaturile ce trebuie sa o dilate. Daca severitatea afectiunii este scazuta, pacientul poate beneficia de tratament ambulatoriu.

In cazul fracturiiorbitale"explodate" serecomanda repausulla pat si timp de 48 de ore se evita schimbareapozitiei verticale a capului. Pacientilor le este interzis sa isi sufle nasul, astfel ca medicul prescrie pacientilor antibiotice orale sau decongestionante nazale pentru o perioada de 1 - 2 saptamani.

Terapia laceratiilor din zona ochilor poate diferi in functie de localizare sau dimensiune. In cazul in care localizarea leziunii face ca importanta acesteia sa creasca, este cazul sa se aplice copci, insa in cazul in care localizarea leziunilor nu este atat de importanta, aceastea potfi lasatesa se vindece singure.

Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/eye-injuries-treatment