Acordarea primului ajutor in cazul taieturilor si a laceratiilor


Cele mai frecvente afectiuni ale pielii sunt reprezentate de plagile prin taiere. Taieturile afecteaza stratul superficial al pielii si nu sunt responsabile de producerea unor leziuni foarte grave. Acestea pot fi provocate de o gama larga de agenti fizici de laobiecte uzuale, banale, precum acele si pana la cutite sau diverse unelte de bricolaj. Laceratiile, in schimb, reprezinta leziuni mai profunde, ce intereseaza stratul subcutanat al pielii.

Acordarea primului ajutor acasa

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in cazul producerii unui accident soldat cu o taietura, este sa aplicati presiune asupra plagii in vederea stoparii hemoragiei. Pentru oprirea cat mai rapida a hemoragiei, presiunea trebuie aplicata imediat si mentinuta constant asupra taieturii. Aceasta presiune se mentinepana lastoparea hemoragiei. Dupa coagularea sangelui de la nivelul plagii, este recomandat sa evitati sa umeziti sau sa curatati insistent plaga imediat,pentru a nu reinitia accidental hemoragia prin detasarea coagulilor de sange formati. Curatarea si dezinfectarea leziunii produse se va efectua dupa trecerea unei perioade de timp de la producerea accidentului, prin spalare cu apa si sapun. De asemenea, este indicata folosirea unui unguent care contine antibiotic, precum bacitracina si aplicarea unui pansament steril la nivelul plagii. Substantele antibiotice si pansamentul faciliteaza vindecarea leziunii si o protejeaza de interventia unor agenti microbieni care pot dezvolta o infectie secundara in regiune. Odihna contribuie, de asemenea, la refacerea mai rapida a pacientului, la fel cum orice factor de stres care isi exercita actiunea asupra organismului poate incetini procesul de vindecare.

Tratamentul medical

In caz de plagi profunde, care intereseaza o suprafata intinsa de tesut sau in cazul afectarii unui vas important de sange soldata cu pierderea unei cantitati mari de sange, este obligatorie prezentarea la o unitate medicala de specialitate. Pana a ajunge la sectia de urgente cea mai apropiata, pacientul sau persoana care il insoteste trebuie sa faca tot posibilul pentru stoparea hemoragiei. Pentru aceasta se va aplica presiune directa asupra plagii cu ajutorul unei fase sau a unei esarfe ca masura temporara in caz de rani profunde la nivelul membrelor superioare sau inferioare. Bandajele de compresie nu sunt foarte utile in astfel de situatii.

In cadrul sectiei medicale, in functie de gravitatea si localizarea plagii, medicii pot hotari sa administreze anestezice pe cale locala sau generala, sa aplice medicamente topice sau sa realizeze blocajul unui nerv important din regiune pe cale injectabila. Spre exemplu, in cazul producerii unei leziuni grave,localizate la nivelul buricului degetului, se poate anestezia nervul principal care inerveaza zona degetelor prin cateva injectii in regiune.

Curatarea corecta a plagii se face prin igienizarea cu apa si sapun si prin indepartarea coagulilor de sange formati la acest nivel cu o solutie diluata de peroxid de hidrogen. Riscul producerii unei infectii bacteriene secundare poate fi evitat si prin irigarea zonei afectat cu solutie salina administrata sub presiune.

Pentru vindecarea corecta a unor plagi este recomandata interventia medicului pentru aplicareafirelor de sutura sau a copcilor. In cazul taieturilor minore, se pot aplica benzi adezive speciale sau un lipici destinat acestui scop. Acest lipici special constituie si o bariera de protectie intre organism si agentii microbienidin mediu. In cazul in care va aflati in aceasta situatie, este necesar sa va informati si saanuntati medicul daca suferiti de alergii la unul din ingredientele produsului ce urmeaza a fi aplicat la nivelul pielii.

Copcile se aplica pentru inchiderea plagilor de interes major, pentru ajutarea tesuturilor din profunzime sa se refaca. Copcile au capacitatea de a stopa hemoragiile, protejeaza tesuturile si muschii din regiune si scad riscul de formare a cicatricilor vicioase.

Majoritatea persoanelor au tendinta de a subestima importanta unei leziuni produse la nivel cutanat sau subcutanat, insa aceste probleme trebuie tratate cu interes din prisma dezvoltarii unor infectii microbiene secundare grave si a formarii de tesut cicatricial profund si permanent. Pansamentele sau fesele aplicate difera de la caz la caz, acestea fiind confectionate din materiale care nu au tendinta sa se lipeasca si care au putere mare de absorbtie, calitate importanta in caz de taieturi soldate cu pierderi mari de sange.

Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/cuts-or-lacerations-treatment

Comentarii