Primul ajutor in cazul arsurilor


Acordarea primului ajutor acasa

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in cazul producerii unei arsuri, este indepartarea agentului termic care a produs leziunea. Astfel, in primul rand se vorstinge flacarile care au determina producerea arsurii. Daca flacarile s-au extins la nivelul hainelor victimei, cel mai util lucru pentru stingerea focului este rostogolirea persoaneila nivelul solului. Dupa stingerea flacarilor, se incearca extragerea victimei din zona sursei de aburi sau a lichidului fierbinte care au produs arsura si se indeparteaza hainele arse de pe corpul victimei. Prevenirea extinderii arsurii si diminuarea severitatii acesteia dupa stoparea actiunii agentului termic, se realizeaza prin racorirea zonei afectate cu apa in flux continuu timp de cateva minute. Aceasta manopera trebuie sa fie realizata in cele 30 de secunde scurse de la momentul opririi activitatii termice.

Pentru scaderea intensitatii sensibilitatii dureroase, se pot aplica comprese imbibate inapa rece la nivelul leziunilor. Gheata nu este indicata in astfel de situatii, deoarece determina agravarea leziunilor. De asemenea, remediile populare precum aplicatiile locale de maioneza sau unt, nu cresc sansele de vindecare sau evitarea dezvoltarii de cicatrici inestetice, ci cresc pericolul de dezvoltare a unei infectii secundare in zona deja afectata.

Produsele medicamentoase administrate pentru ameliorarea durerilor produse de arsuri pot fi Acetaminofenul sau Ibuprofenul. In cazul arsurilor superficiale sau de dimensiuni mici se poate recurge doar la aplicarea unui unguent care contine mai multe antibiotice. Aceste produse grabesc procesul de vindecare si au un rol important in prevenirea eficienta a dezvoltarii de infectii microbiene secundare.

Tratament medical

Conduita terapeutica stabilita de medicul specialistpoate include urmatoarele manopere:

  • Curatarea zonei arse cu solutie salina si dezinfectarea acesteia.
  • In unele cazuri se recurge la indepartarea tesutului mort care se prezinta sub forma de eritem bulos cunoscut sub denumirea populara de "basici", insa alteori se asteapta vindecarea leziunii fara indepartarea tesutului mort. Nu exista o abordare corectasau una gresita, desi, in general, medicii aleg sa nu indeparteze basicutele cu lichid formate in regiunile talpilor si ale palmelor.
  • Administrarea orala sau intravenoasa de fluide in cantitati dependente de gravitatea si dimensiunile leziunilor.
Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/thermal-heat-or-fire-burns-treatment