Primul ajutor in cazul febrei la adulti


Acordarea primului ajutor acasa

Starea febrila se manifesta atunci cand temperatura corporala depaseste valoarea fiziologica a organismului, cu simptome asociate precum senzatia de supraincalzire sau frisoanele, starea de apatie, lipsa poftei de mancare, stare de vertij si de prostratie si slabiciune musculara. Reactia febrila poate fi determinata cu ajutorul unui termometru.

Febra poate fi tratata prin urmarea unui cure de tratament cu un antiinflamator nesteroidian ca Acetaminofenul sau Ibuprofenul, care au si capacitatea de atenuare a durerilor. Administrarea medicamentelor se face alternativ pentru evitarea supradozelormedicamentoase. In unele cazuri, combaterea febrei poate fi realizata cu usurinta, insa exista si situatii cand febra cedeaza doar prin asocierea a doua produse medicamentoase.

Aspirina este un produs contraindicat in caz de febra deoarece poate determina aparitia sindromului Reye la copii si a starilor de toxicitate la adulti.

Ibuprofenul se administreazain doza de1 - 2 comprimate la intervale de 4 ore. Ibuprofenul poate determina manifestarea de efecte secundare precum stare de greata sau varsaturi, diaree sau constipatie, dureri gastrice sau afectiuni cardiace. Aceste efecte secundare pot fi prevenite prin administrarea medicatiei doar in urma consumului de alimente. Din acest motiv, Ibuprofenul este contraindicat persoanelor afectate de ulcer gastric, probleme renale, femeilor insarcinate sau persoanelor care manifesta alergii la acidul acetilsalicilic sau la alte ingrediente continute de acest medicament.

Acetaminofenul se administreaza, similar cu Ibuprofenul, in doza de 1 - 2 comprimate la intervale de 4 ore. Efectele secundare ale Acetaminofenului apar, de obicei, la persoanele alergice la aceasta substanta activa. Dozele mari de Acetaminofen pot produce afectiuni la nivelul ficatului, astfel ca acesta este contraindicat persoanelor cu probleme hepatice si persoanelor diagnosticate cu o forma de alcoolism.

Un organism febril trebuie mentinut in permanenta hidratat, astfel ca este recomandat un consum de lichide mai mare decat in mod normal. In cazul persoanelor care manifesta episoade febrile nu este indicata incercarea de racorire cu dusuri reci, deoarece in acest mod nu se va reusi decat cresterea mai mare a temperaturii corporale si inducerea frisoanelor. Ultima mentiune este valabila in special in cazul incare febra este de natura infectioasa.

In cazul febrei produse de expunerea prelungita la soare, pasii de urmat pentru scaderea acesteia, sunt diferiti. Astfel, in caz de insolatie se contraindica administrarea Ibuprofenului sau a Acetaminofenului si se recomanda racorirea cat mai rapida a persoanei. O racorire cat mai rapida nu inseamna o trecere brusca de la o temperatura la alta, citrecerea treptata a persoanei intr-un mediu mai racoros si in nici un caz administrarea unui dus cu apa rece. In cazul in care pacientul este confuz sau inconstient, este obligatorie apelarea la personalul medical de specialitate. Pana la sosirea ambulantei se poate muta pacientul intr-un mediu corespunzator confortului termic al organismului. Daca este posibil, se poate incerca indepartarea hainelor pacientului si racorirea treptata a corpului cu ajutorul unui bureteimbibat inapa mai rece sau folosirea unui ventilator cu acelasi scop.

Tratament medical

Tratamentul difera in functie de cauza care a produs starea de hipertermie:

  • In majoritatea cazurilor, tratamentul prescris de medici este unul bazat pe Acetaminofen si Ibuprofen, asociat cu administrarea intravenoasa a fluidelor.
  • Reactiile febrile de origine virala se rezolva de la sine, insa medicii pot prescrie medicatie simptomatica pentru ameliorarea simptomelor. Astfel medicamentele administrate au rol in scaderea temperaturii, prevenirea congestiilor, ameliorarea durerilor de gat si ameliorarea si stoparea scurgerilor nazale. Fiecare virus are alt mecanism de actiune si alte locuri de electie. Unele virusuri pot declansa diaree sau varsaturi astfel ca cea mai importanta masura in astfel de cazuri este rehidratarea organismului pentru compensarea volumului de lichid pierdut prin manifestarea acestor simptome.
  • Febra de natura bacteriana necesita instituirea curei de antibioterapie. Antibioticul administrat este stabilit in urma efectuarii unei antibiograme. Antibiograma are rolul de a determina substantele la care bacteria este sensibila.
  • Infectiile de natura fungica au ca si protocol terapeutic administrarea de medicatie antifungica.
  • Febra determinata de administrarea unui medicament se remite in momentul in care se oprestefolosirea acestuia.
  • Febrilitatea determinata de formarea unui cheag de sange atrage dupa sine masuri mai stricte. In acest caz pacientul este internat si tinut sub observatie, timp in care i se administreaza medicatie anticoagulanta.
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit trebuie internate si supuse unor examene medicale complete, lucru valabil si in cazul pacientilor febrili.
Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/fever-in-adults-treatment

Comentarii