Primul ajutor in cazul unui atac de cord


Autor: george

Unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii urmati in momentul in care suspectati un atac de cord este apelarea imediata la personalul de specialitate (numarul de urgenta este 112), pentru ca acestia sa aiba posibilitatea de a debloca accesul sangelui la inima eliberand artera afectata. Astfel, cu cat perioada aceasta este prelungita mai mult cu atat exista riscul unei leziuni severe si majore a muschiului inimii. Mai mult decat atat tratamentul in astfel de situatii trebuie sa se faca in spital sub stricta supraveghere medicala, prin administrarea unei medicatii anticoagulante cu rolul de a dizolva cheagul de sange format, precum si efectuarea unei angioplastii sau a unei cateterizari cardiace.

Acordarea primului ajutor acasa

  • primul pas pe care trebuie sa il intreprindeti in mometul in care incepeti sa resimtit dureri la nivelul pieptului este sa apelati imediat personalul medical, chemand o ambulanta la numarul de urgenta 112. Astfel, paramedicii si personalul de pe ambulanta va pot oferi primul ajutor in drum spre spital;
  • luati imediat o aspirina, fapt ce va duce la diminuarea capacitatii de coagulare a trombocitelor, evitand astfel pe cat posibil formarea unui cheag de sange;
  • odihniti-va dand astfel inimii ragazul de care are nevoie. In mometul in care organismul depune efort mai mare, inima pompeaza mai mult sange astfel incat sa furnizeze muschilor oxigenul necesar punerii acestora in miscare.

Tratament medical

In prezent tehnica din spitale permite diagnosticarea afectiunilor cardiace in timp optim astfel incat pacientul sa poata primi cat mai repede tratamentul necesar, dupa cum urmeaza:

1. Cateterizarea inimii

  • cateterizarea inimii este in prezent o metoda de tratament extrem de populara, ce presupune introducerea unui cateter prin artera femurala de la nivelul stinghiei piciorului sau prin artera brahiala de la nivelul cotului pentru a ajunge la artera coronara, fapt ce va ajuta la identificarea locului unde cheagul de sange a fost format.

2. Angioplastie

  • dupa localizarea cheagului de sange medicii cardiologi pot apela la angioplastie pentru a debloca artera infundata;
  • metoda intrebuintata de angioplastie presupune introducerea unui tub prevazut cu un balon pana la nivelul cheagului de sange. In momentul in care tubul ajunge la locul unde vasul de sange este blocat, balonul se umfla fapt ce va permite trecerea unui volum mai mare de sange. In anumite situatii un inel metalic poate fi pozitionat la nivelul vasului de sange respectiv astfel incat acesta sa ramana deschis;
  • datorita faptului ca nu toate spitalele dispun de tehnoca necesara efectuarii cateterizarii cardiace, unii pacienti pot fi transferati de la un spital al altul. Astfel daca angioplastia nu poate fi efectuata intr-un interval de maxim 90 de minute de la aparitia simptomatologiei se recomanda administrarea unei medicatii speciale pentru a dizolva vasele de sange. De asemenea, se poate administra intravenos un activator tisular al plasminogenului (tPA);
  • daca rezultatele electrocardiogramei (EKG) releva valori normale ale actvitatii cardiace insa istoricul medical al pacientului cuprinde diagnostice anterioare de atacuri de cord sau angina (pectorala), este recomandata efectuarea unor teste suplimentare, perioda in care pacientul cel mai probabil va primi un tratament bazat pe aspirina, terapie cu oxigen si nitroglicerina, precum si medicamente anticoagulante.

Complicatii in urma atacului de cord

In momentul in care un atac de cord are loc o parte a muschiului cardiac moare si este in acele din urma inlocuit cu tesut cicatrizat, fapt ce slabeste considerabil rezistenta inimii, precum si capacitatea acesteia de a face fata nevoilor organismului. Manifestarile specifice acestei conditii medicale includ intoleranta la efortul fizic prelungit sau dificultati respiratorii. De asemenea, in momentul in care la nivelul muschilor cantitatea de sange primita se diminueaza acestia devin sensibili din punct de vedere electric, fapt ce va duce in cele din urma la fibrilatie ventriculara, manifestata prin incapacitatea ventriculelor de a-si coordona miscarile. Ca rezultat al fibrilatiei ventriculare inima nu mai pompeaza sangele catre organism, iar in cele din urma pacientul moare. Tocmai de aceea pacientii ce prezinta simptomatologia unui atac de cord sunt internati imediat pentru a putea fi tinuti sub stricta observatie medicala.

Bibliografie

http://firstaid.webmd.com/heart-attack-treatment