i-MEDIC.ro

Sindromul ovarului polichistic

Categorie: 
Probleme ovariene
Continut: 

Generalitati

Ce este Sindromul ovarului polichistic?

Sindromul ovarului polichistic – SOP – este una dintre cele mai raspandite afectiuni endocrine in randul femeilor aflate la varsta reproductiva. Astfel, ovarele unei femei care sufera de SOP sunt marite si contin mai multi mici folicului (chisturi). Acest sindrom poate influenta ciclul menstrual al femeii, posibilitatea de a avea copii, aspectul ei fizic, sistemul circulator etc. De cele mai multe ori, femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic se confrunta cu:

  • dezvoltarea mai multor foliculi (>8) in fiecare dintre ovare
  • alterarea balantei hormonale prin producerea excesiva de testosteron (un hormon masculin) de catre ovare
  • absenta unei ovulatii normale, lunare; uneori absenta completa a ovulatiei

In mod normal, ovulatia se produce o data pe luna atunci cand un ovul este eliberat in trompele uterine care fac legatura cu uterul. Inainte ca ovulul sa fie eliberat, el se dezvolta in interiorul unei cavitati din ovar numita folicul (asemanatoare unui mic chist). In cazul SOP, ovulul nu poate fi expulzat iar foliculii se acumuleaza in ovare sub forma unor mici chisturi, de unde si denumirea acestui sindrom.

Care sunt cauzele acestui sindrom?

Cauzele exacte ale SOP nu sunt cunoscute, insa factorii genetici par sa joace un rol major in aparitia sindromului. Sansele ca o femeie sa sufere de sindromul ovarului polichistic sunt mai mari daca in familia ei exista si alte femei cu aceasta problema sau cu diabet.

La baza acestei afectiuni sta un dezechilibru hormonal cauzat de producerea excesiva de testosteron. Testosteronul este un hormon masculin produs si de catre femei, insa intr-o masura mult mai mica. Un nivel crescut al acestui hormon afecteaza procesul ovulatiei.

Insulina – un hormon care controleaza metabolismul glucidelor – poate avea de asemenea legatura cu SOP. Multe dintre femeile care sufera de acest sindrom au un nivel mult prea crescut de insulina in organismul lor, ceea ce se pare ca sporeste producerea de hormoni androgeni.

Strans legata de productia de insulina este greutatea. Femeile supraponderale sunt mai predispuse acestui sindrom. In cazul lor se produce un cerc vicios – nivelurile mari de insulina pot contribui la cresterea in greutate, iar grasimea in exces poate spori rezistenta la insulina (celulele din organism nu mai raspund la nivelul obisnuit de insulina iar pancreasul trebuie sa produca o cantitate din ce in ce mai mare din acest hormon).

Care sunt simptomele?

Din cauza ca ovulatia este afectata, pot aparea urmatoarele simptome:

  • cicluri menstruale neregulate
  • dereglari ale fluxului menstruatiei – aceasta este fie prea redusa, fie prea abundenta
  • amenoree – lipsa cu desavarsire a ciclurilor menstruale
  • probleme de fertilitate – SOP este una din cauzele principale ale infertilitatii

Datorita producerii in exces a hormonilor masculini:

  • hirsutism (pilozitate excesiva) – afecteaza mai bine de jumatate dintre femeile cu SOP iar in unele cazuri este singurul simptom evident. Femeile cu hirsutism au mult mai mult par pe fata, abdomen si piept, iar structura acestuia este mai groasa decat in mod normal.
  • acnee sau piele foarte grasa
  • subtierea firului de par
  • alopecie
  • obezitate

Diagnostic

Diagnosticul SOPse pune in urma unei consultatii care poate contine urmatoarele elemente:

  • anamneza pacientei si istoricul ei medical – aici trebuie oferite detalii despre ciclurile menstruale, durata lor, posibile modificari etc.
  • o ecografie transvaginala – aceasta permite explorarea detaliata a ovarelor pentru a verifica daca acestea au chisturi si cate anume exista
  • analize de sange – acestea investigheaza nivelul de hormoni androgeni din organism precum si nivelul de insulina prezent in sange
  • un consult fizic pentru a analiza cresterea parului, tensiunea arteriala si greutatea

Tratament

Tratamentul pentru sindromul ovarului polichistic se bazeaza pe simptomele pe care femeia doreste sa le amelioreze. Pe unele le deranjeaza hirsutismul, pe altele imposibilitatea de a ramane insarcinate sau modificarile pe care le sufera ciclurile lor menstruale.

  • schimbarea stilului de viata – este foarte importanta deoarece foarte multe dintre femeile cu SOP sunt supraponderale. Poate fi recomandata o dieta echilibrata cu un aport scazut de calorii pentru ca acestea sa piarda in greutate. Pierderea in greutate poate restabili regularitatea ciclurilor menstruale. Din aceasta cauza, trebuie limitat consumul de glucide si de alimente procesate, si introduse in dieta mai multe fructe, legume si fibre. Pentru mentinerea in forma, dieta poate fi combinata cu activitati fizice moderate.
  • prescrierea unor contraceptive – aceasta este utila pentru reglarea ciclurilor menstruale, pentru reducerea pilozitatii si a acneei
  • prescrierea medicatiei care amelioreaza rezistenta la insulina – prin scaderea nivelului insulinei se poate ajunge la reglarea treptata a ciclurilor menstruale
  • prescrierea unor tratamente pentru fertilitate – in cazul in care femeia isi doreste sa ramana insarcinata se pot administra o serie de substante care sa o ajute sa ovuleze

Femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic au un risc crescut de dezvoltare in timp a unor probleme adiacente precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si un nivel crescut al colesterolului. Tocmai de aceea un stil de viata sanatos si echilibrat nu numai ca poate preveni aceste complicatii, ci poate sa si amelioreze simptomele deja prezente.

Sindromul ovarului polichistic