Termen cautat

Remedii naturiste in cazul oreionului (parotiditei epidemice)


Generalitati

Oreionul cunoscut si sub denumirea de parotidita epidemica reprezinta o infectie virala care este contagioasa si cauzata de un virus care apartine familiei paramixovirusurilor.

Manifestarile oreionului includ inflamatii la nivelul glandelor salivare; desi incidenta este net superioara in randul copiilor, si adultii pot deveni infectati, in acesta cazuri manifestarile bolii fiind mai violente.

Pana in prezent, nu s-a descoperit inca vreun tratament specific pentru infectia virala, asadar, dupa ce a fost contactat, oreionul se va manifesta simptomatic, dupa care boala va trece, treptat, de la sine.

Exista, totusi, anumite remedii naturale care si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste accelerarea procesului de vindecare si, totodata, pentru ameliorarea simptomatologiei. In legatura cu tratamentul medicamentos, acesta va avea drept scop minimizarea durerilor care sunt asociate cu oreionul. Astfel, medicul specialist va putea prescrie pacientilor infectati anumite tratamente bazate pe analgezice.

Similat altor cazuri de afectiuni si boli, prevenirea oreionului este o masura mult mai simpla de adoptat decat tratarea bolii. In prezent, copiii primesc, inca de la varste foarte fragede, vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola).

Exista si anumite cazuri de exceptie, cand infectia virala poate fi contactata chiar si dupa administrarea vaccinului, insa, din fericire, simptomatologia, in aceste cazuri, este atat de blanda si insesizabila, inca pacientul poate chiar sa nu fie constient ca sufera de oreion.

Care sunt cauzele oreionului (parotiditei epidemice) ?

Oreionul sau parotidita epidemica are drept cauza un virus si poate fi transmis de la o persoana infectat catre una sanatoasa prin intermediul stranutului sau al tusei. Asadar, in momentul in care un pacient infectat tuseste sau stranuta, picaturile de fluid care au fost eliminate din cavitatea bucala sau nazala vor ajunge in mediul inconjurator si vor avea capacitatea de a imbolnavi si persoanele sanatoase care nu prezinta imunitate la oreion. De regula, o persoana care a contactat oreion este considerata ca fiind contagioasa cu trei zile inainte ca simptomatologia sa inceapa sa se manifeste, iar, apoi, timp de inca patru zile dupa aparitia simptomelor.

Copiii care au varste cuprinse intre 2 si 12 ani si care nu au primit vaccinul ROR vor fi expusi unui risc accentuat de a contacta acest virus. Perioada pentru incubatia infectiei virale este cuprinsa intre 14 si 25 de ani. Acest fapt inseamna ca oreionul poate sa se manifeste din punct de vedere al simptomatologiei la 12-24 de zile de la patrunderea virsului in organismul pacientului. Odata ce infectia a fost contactata, organismul va produce o serie de anticorpi specifici, iar din acest motiv boala nu va mai putea sa fie contactata o a doua oara.

Care sunt simptomele oreionului (parotiditei epidemice) ?

Simptomul principal al infectiei este constituit de inflamarea gladelor salivare care sunt situate in zona din spatele urechii. Simptomatologia oreionului mai include urmatoarele semne:

 • Amigdalita
 • Dureri la nivelul muschilor
 • Dureri de cap
 • Febra mai mare de 39 de grade Celsius
 • Diminuarea poftei de mancare
 • Stare generala de oboseala si slabiciune fizica

De regula, intensitatea durerii va creste in timpul procesului de masticatie.

Exista cazuri cand infectia poate provoca complicatii de o gravitate mare care includ inflamarea testiculelor, surzenie, inflamarea pancreasului, a creierului, a ovarelor si a glandei tiroide. Mai mult, cand nu este tratat in mod corespunzator, oreionul poate provoca avort spontan, in cazul femeilor insarcinate, si infertilitate, in cazul persoanelor de sex masculin.

Remedii naturale preparate acasa pentru diminuarea simptomatologiei oreionului (parotiditei epidemice)

 • Se amesteca o cantitate mica de ghimbir macinat cu o cantitate suficienta de apa, astfel incat sa se formeze o pasta. Aceasta pasta se va aplica la nivelul zonei care s-a inflamat. Este de retinut faptul ca ghimbirul se poate inlocui cu Chebulic Myroblan.
 • Se piseaza cantitati egale de seminte de sparanghel si seminte de schinduf. Peste acestea, se adauga suficienta apa incat sa se poata realiza o pasta cu o textura foarte fina. Pasta se va aplica, la fel ca si in cazul descris mai sus, pe suprafata inflamata.
 • Zona afectata se maseaza cu suc de aloe vera; la fel de benefica este si pasta obtinuta prin intermediul pisarii frunzelor de aloe vera.
 • Se amesteca turmenic macinat, alaturi de frunze de mango pisate cu o cantitate suficienta de apa pentru a putea realiza o pasta fina. La nivelul zonei inflamate, se aplica aceasta pasta, iar efectele benefice nu vor intarzia sa apara.
 • Se incalzesc cateva frunze de smochin, dupa care, peste acestea, se aplica o cantitate mica de ulei, apoi se vor incalzi din nou. Remediul astfel obtinut se va aplica la nivelul zonei afectate.
 • Pe zona infectata, se aplica o bucata de bumbac care a fost, in prealabil, inmuiata in cea de mei.

Dieta in cazul oreionului (parotiditei epidemice)

 • Pe perioada cat se desfasoara boala, pacientul este sfatuit sa bea apa in care s-a fiert, in prealabil, o cantitate mica de orez. Pentru ca apa sa aiba un gust mai bun, se poate adauga putina sare si unt clarificat.
 • In alimentatie, este recomandata introducerea piperului negru, a ghimbirului si a usturoiului.
 • Este necesara evitarea sucurilor din citrice si a bauturilor cu compozitie acida. In schimb, se recomanda introducerea in dieta a sucurilor din legume.
 • Pacientului trebuie sa i se administreze mancaruri moi, semisolide si lichide.

Alte sfaturi in legatura cu oreionul

 • Nu se recomanda vaccinarea impotriva oreionului a acelor femei care sunt insarcinate.
 • In cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu oreion, se recomanda repaus la pat.
 • Pacientii diagnosticati cu infectia, trebuie sa stea intr-o incapere care sa fie separata de restul familiei.
 • In timpul episoadelor febrile, se va evita in mod neaparat, administrarea de aspirina. In aceasta perioada, exista riscul de declansare a sindromului Reye (posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei cu afectarea ficatului si a sistemului nervos, complicatie care poate fi fatala), in cazul celor mici, si aparitia altor complicatii serioase in cazul adultilor.