Pojarul, cunoscut si sub denumirea de rujeola, are drept cauza virusul rujeolic care apartine genului paramixovirusului, tipul morbilivirus.
Pojarul sau rujeola reprezinta o infectie virala ce este contagioasa si afecteaza tractul respirator superior, simptomatologia acestei infectii fiind niste iritatii cutanate.
Avand in vedere faptul ca boala este cauzata de catre un virus, aceasta nu va avea un tratament specific. In schimb, infectia ar putea fi prevenita prin intermediul vaccinarii timpurii. Acele persoane care au contactat, la un moment dat in viata lor, aceasta infectie virala vor ramane, apoi, imune, fiindca, in organismul lor, sunt prezenti anticorpii antirujeola.
In legatura cu procesul de vindecare, boala se va vindeca de la sine, intr-un interval de aproximativ 2-3 saptamani.
Cum am specificat si mai sus, cauza pojarului este constituita de virusul rujeolic. Din cauza gradului extrem de crescut de contagiozitate, pojarul sau rujeola poate fi transmis de la o persoana purtatoare catre o persoana sanatoasa care nu are imunitate impotriva acestui tip de infectie.
Exista o anumita ideea preconceputa care circula conform careia vaccinul pentru copii impotriva rujeolei va creste riscul de dezvoltare a autismului, in cazul acestora, insa aceasta afirmatie s-a dovenit a nu fi altceva decat un mit, fiindca toate studiile efectuate pana in prezent au demonstrat siguranta unui astfel de vaccin. Intr-adevar, exista o oarecare posibilitate de aparitie a unor efecte secundare, in urma vaccinarii, insa acestea apar in cazuri extrem de rare, iar severitatea lor are un grad foarte redus.
Efectele secundare posibile in urma unui vaccin antirujeolic includ urmatoarele: febra mica si iritatie care nu este contagioasa. In cazul copiilor care sunt malnutriti, prezinta carente de vitamina A si au imunitatea scazuta, pot aparea unele complicatii mai serioase.
Pentru inceput, simptomatologia pojarului include stari de oboseala, rinoree (secretie nazala abundenta), inrosirea ochilor, diminuarea poftei de mancare, alaturi de alte simptome comune racellilor. Infectia are drept urmare aparitia petelor Koplik, niste pete care se caracterizeaza prin formarea unor mici papule, de culoare alba, in zona cavitatii bucale.
Cel mai distinctiv simptom al rujeolei este, insa, aparitia iritatiilor de culoare maronie-rosiatica pe suprafata intregului corp. Iritatia apare, mai intai, pe frunte, pe fata si pe gat, iar, apoi, coboara pana spre talpi. Durata in care iritatia se va manifesta este de aproximativ o saptamana.
Cand organismul nu are un sistem imunitar destul de puternic din cauza lipsei nutritiei adecvate si a cantitatii necesare de vitamine in corp, exista un oarecare risc ca infectia sa fie insotita si de unele complicatii cum ar fi infectii auriculare, pneumonie, orbire, encefalita si diaree severa.