Adenomioza reprezinta o manifestare aparte a endometriozei, caracterizata de prezenta tesutului endometrial in peretii cavitatii uterine. Adenomioza se poate manifesta simultan cu endometrioza externa, conditie medicala caracterizata de localizarea implanturilor endometrice in exteriorul cavitatii uterine. Localizarea anormala a tesutului endometrial duce la aparitia sangerarilor abundente in timpul ciclului menstrual. In plus, datorita sangerarilor si acumularilor reziduale de la nivelul tesutului endometrial afectat, exista posibilitatea formarii unor colectii cu lichide in interiorul peretilor uterini. Mai mult decat atat, adenomioza atrage de la sine inflamarea uterului, acesta capatand in acelasi timp un aspect globular.
Adenomioza se poate prezenta ca o conditie medicala difuza, sau dimpotriva focala, in acest ultim caz luand forma unor o portiuni inflamate, asa-numitele adenomioame, ce imita structura altor mase uterine.
Cauzele adenomiozei nu au putut fi stabilite cu exactitate. Uneori o anumita portiune afectata de adenomioza pare sa duca la dezvoltarea unor mase sau excrescente in interiorul peretelui uterin, denumite adenomioame. De cele mai multe ori aceasta conditie medicala detine o incidenta mai mare in randul femeilor cu o varsta de peste 30 de ani care au dus pana la capat cel putin o
sarcina. Rareori adenomioza se manifesta la femeile trecute de 30 de ani care nu au dus o sarcina pana la capat.
Desi cauzele exacte ale adenomiozei nu au fost stabilite pana la momentul actual, exista cativa factori de risc in ceea ce priveste dezvoltarea acestei conditii medicale:
Exista situatii cand adenomioza nu se manifesta simptomatic. In momentul in care apar simptomele specifice adenomiozei, acestea se manifesta de cele mai multe ori prin cresterea volumului uterului, dureri pelvine si sangerari abundente si anormale in timpul ciclului menstrual. In ceea ce priveste durerile asociate acestei conditii medicale, acestea pot aparea in oricare alt moment al ciclului menstrual.
Alte simptome ale adenomiozei sunt:
ATENTIE: Anticonceptionale pot agrava simptomele adenomiozei, precum si ciclul menstrual abundent sau durerile menstruale.
De cele mai multe ori singura forma de tratament prescrisa de specialisti sunt medicamentele analgezice. In cazul femeilor la care aceasta conditie medicala se manifesta simptomatic, dar care nu se apropie de
menopauza histerectomia ramane singura varianta. In ultimii ani aceasta interventie chirurgicala a fost efectuata prin indepartarea doar acelor parti ale uterului care contin tesut endometrial anormal. Din pacate, dupa efectuarea histerectomiei conceptia si implicit ducerea unei sarcini pana la capat nu mai este posibila.
ATENTIE: Nici o forma de tratament hormonal experimentata pana in prezent nu a oferit rezultate viabile.